SGK'da çırak mağdurları için EYT toplantısı! Seçim öncesi müjdeler gelebilir

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
SGK'da çırak mağdurları için EYT toplantısı! Seçim öncesi müjdeler gelebilir

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile birlikte 3.5 milyonu aşkın kişi erken emeklilik fırsatından yararlanmış oldu. Gözler ise EYT kapsamı dışında kalanlara çevrildi. En çok merak edilen soru ise staj ve çıraklık mağdurlarının erken emeklilik şartları oluyor. SGK Uzmanı Onur Önal, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığında staj ve çıraklık mağdurlarına ilişkin bir toplantı gerçekleştirildiğini belirtti. Toplantıya ile ilişkin beklenen haber geldi. Seçim öncesini işaret eden uzman isim, müjdeleri peş peşe verdi.

Erken emeklilik şartları milyonlarca çalışan tarafından merakla takip ediliyor. EYT kapsımı dışında erken emeklilik şartları merak konusu olurken SGK Uzmanı Onur Önal, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığında staj ve çıraklık mağdurlarına ilişkin bir toplantı gerçekleştirildiğini duyurdu. Kritik toplantıya dair önemli bilgiler aktaran Önal, 31 Mart yerel seçimlerini işaret etti. 

STAJ GİRİŞLERİ ERKEN EMEKLİLİĞE DAHİL EDİLECEK Mİ? 

EYT düzenlemesinin 28 Şubat itibariyle Meclis’ten geçilmesiyle 3 milyonu aşkın kişi erken emeklilik fırsatından yararlanmış oldu. Ancak EYT düzenlemesine staj ve çıraklık mağdurları dahil edilmemişti. 

Milyonlarca kişi ise staj girişlerin dahil edilmesini bekliyor. Mağdur olduğunu belirten stajyerler, 31 Mart seçimlerinden önce hükümetin EYT düzenlemesinin kapsamını genişletmesini istiyor.

SGK'da çırak mağdurları için EYT toplantısı! Seçim öncesi müjdeler gelebilir

SGK’DAN EYT TOPLANTISI 

Öte yandan geçtiğimiz yılın genel seçimleri öncesi AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, "Seçim sonrası staj mağdurlarının durumu incelenecek" şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Onur Önal ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda SGK Başkanlığı'nda stajyerlerin durumu üzerine bir görüşme yapıldığını ve SGK Başkan Yardımcılarına ilgili raporların sunulduğunu belirtti. 

EYT DÜZENLEMESİ NEDİR?

8 Eylül 1999 tarihine kadar sigortalılık süresini ve prim gününü tamamlayan çalışanlar emekli olabiliyordu. Fakat kanunda yapılan değişiklik ile bu iki kriterin yanına bir de yaş kriteri eklendi. Böylelikle 1999’da yürürlükte olan Sosyal Sigortalar Kanunu’nda yapılan değişiklikle emekli olma yaşı değişti.

Kanundaki değişiklik öncesinde kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise bu değişiklik öncesi 5000 gün prim şartı ve 25 yıl sigortalılık süresi yeterliydi. 5000 gün prim yaklaşık olarak 13.5 yıla denk düşerken 18 yaşında çalışmaya başlayan bir kadın 38, 18 yaşında çalışmaya başlayan bir erkekse 43 yaşında emekli olabiliyordu.

1 Ocak 1972 doğumlu, 1 Temmuz 1994’te ilk kez sigortalı işe başlayan bir erkek işçi, çalışmaya başladığı dönemde yürürlükte olan kanun gereği 5000 prim gününü ve 25 yıl sigortalılık süresini tamamladıktan sonra emekli olabiliyordu. İşçi; 25 yıllık sigortalılık süresini tamamladığı 1 Temmuz 2019 tarihinde, 5000 prim günü ödemesini de tamamlandıysa 47 yaşında emekli olabiliyordu. Fakat 1999 yılında yapılan kanun değişikliğiyle aynı işçi 5750 gün prim ödeme, 55 yaş ve 25 yıl sigortalılık şartlarını yerine getirdiği takdirde emekli olabiliyor. Yıl bazında hesaplanırsa işçinin emekliliği 8 yıl ötelendi 750 gün fazladan prim ödemesi gerekti.

SGK'da çırak mağdurları için EYT toplantısı! Seçim öncesi müjdeler gelebilir

8 Eylül 1999 tarihinde 4447 sayılı Kanun ile birlikte kadınlarda emeklilik yaşı 58, erkeklerde 60 oldu. 2008 yılına gelindiğinde ise ilk kez sigortalı olarak işe başlayacaklar için 5510 sayılı Kanun ile emeklilik yaşı 65’e yükseltildi. Emeklilikte yaşa takılanlar (eyt) ; sigorta başlangıç tarihi 9 Eylül 1999’dan önce olanları ve emekli olmak için gereken prim günü ve sigortalılık süresi şartını sağlamış olsa dahi yaşından dolayı emekli olamayanları kapsar. Kendilerine ” EYT mağduru” diyen kişiler yaşlarından dolayı emekli olamıyor. Rakamlara bakıldığında ise Türkiye’de yaklaşık 5 milyon kişi EYT kapsamında olacak.

En açık ifadeyle emeklilik sigortası girişi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan kişiler EYT kapsamında yer alıyor. 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Bence 9 Şubat 2024 16:21

Sigortasız ucuz iş gücü çalıştırmak herkesin işine geldiğinden,bu sorunu çözmüyorlar! Çok yazık!

MEHMET DALGIÇ 9 Şubat 2024 15:39

STAJ VE ÇIRAKLIK SSK BAŞLANGIÇ OLMASI BİZİM ANAMIZIN SÜTÜ GİBİ HELALDIR. VE BEKLİYORUZ. BİZLER EMEKTARIZ VE DEVLETİMİZE HER DAİM GÜVENDİK VE GÜNENİYORUZ.

Faruk ÖZTAŞ 9 Şubat 2024 15:18

Bayanlar için doğum borçlanmalarından hiç bahsedilmiyor.Doğumdan donra isteğe bağlı sigortalılar için. Bunun gündeme gelmesini istiyoruz.

Can 9 Şubat 2024 12:45

Staj girisi yapılan herkes sigortasıdır artık kimse kıvırmaya çalışmasın herkes eğitim deyil calisma olduğunu biliyo artık yeter

Sonraki Haber Yükleniyor...