TÜİK enflasyon rakamlarını açıkladı: Enflasyon aylık bazda 2023'ün zirvesine çıktı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
TÜİK enflasyon rakamlarını açıkladı: Enflasyon aylık bazda 2023'ün zirvesine çıktı

Ekonomi Haberleri

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) milyonların merakla beklediği temmuz ayı enflasyonu rakamlarını açıkladı.

Son dakika haberi: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) merak edilen Temmuz ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini rakamlarını açıkladı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 47,83, aylık yüzde 9,49 oldu. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 44,50, aylık yüzde 8,23 arttı.

AYLIK BAZDA 2023'ÜN ZİRVESİNDE

Temmuz'da enflasyon aylık bazda son 6 ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Ocak ayında enflasyon aylık bazda yüzde 6.65 puan gerçekleşmişti. Daha sonra aylık bazda düşüş sergileyen Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Mayıs ayında Karadeniz doğal gazının etkisiyle aylık 0.04 oldu. Haziranda ise TÜFE bir önceki aya göre yüzde 3,92 artmış yıllık bazdaki artış ise yüzde 38,21 olmuştu.

BEKLENTİLERİ AŞTI

TÜİK tarafından 3 Ağustos Perşembe günü açıklanacak temmuz ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 17 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Ankete göre, ekonomistlerin temmuz ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 9,07 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin temmuz ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 7,50 ve en yüksek yüzde 10,60 aralığında yer aldı.

EN AZ KONUT EN ÇOK ULAŞTIRMA YÜKSELDİ

TÜFE'deki Temmuz ayında bir önceki aya göre %9,49, bir önceki yılın Aralık ayına göre %31,14, bir önceki yılın aynı ayına göre %47,83 ve on iki aylık ortalamalara göre %57,45 olarak gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %19,31 ile konut oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %82,62 ile lokanta ve oteller oldu.

 

TÜİK enflasyon rakamlarını açıkladı: Enflasyon aylık bazda 2023'ün zirvesine çıktı

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5'li Düzey) 2023 yılı Temmuz ayı itibarıyla, 4 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 4 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 135 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

Ana harcama grupları itibarıyla 2023 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup %2,67 ile eğitim oldu. Buna karşılık, 2023 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %17,75 ile ulaştırma oldu.

MERKEZ BANKASI'NIN ENFLASYON BEKLENTİSİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan da 27 Temmuz'da yaptığı enflasyon raporu bilgilendirme toplantısında, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3’ten yüzde 58’e çıkardığını açıklamıştı.

Erkan, enflasyonun 2024 sonunda yüzde 33’e, 2025 sonunda ise yüzde 15’e düşeceğini tahmin ettiklerini, hedeflerinin ise tek haneli enflasyon olduğunu ekledi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...