Süper güçler çatırdıyor! G7 ekonomileri sıkıntıda

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Süper güçler çatırdıyor! G7 ekonomileri sıkıntıda

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Küresel ekonomik kriz dünyanın en büyük ekonomilerini vurmaya devam ediyor. G7 ülkeleri son çeyrek verilerine göre; Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya, Kanada ve ABD’de işsizlik tarihî zirve yaptı. Yüksek faiz politikasından dolayı her ay on binlerce şirket kapısına kilit vuruyor. Enerji, gıda ve barınma fiyatlarındaki yükselişler sebebiyle süper güçlerin sokakları protestolardan geçilmiyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Covid-19 süreci ile başlayan küresel ekonomik kriz her geçen gün derinleşiyor. Dünyanın en büyük ekonomileri resesyona sürükleniyor. Özellikle dünya ekonomisinin yüzde 62’sini temsil eden G7 ülkelerinde durum hiç iç açıcı değil. Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya, Kanada ve ABD’de işsizlik tarihi zirveleri gördü. Enflasyonu dizginlemek adına ‘yüksek faiz’ politikasını benimseyen bu ülkelerde her ay on binlerce şirket iflas ediyor. Finansman problemi yaşayan şirketler kapılarına kilit vuruyor. Aynı şekilde enerji maliyetlerinin artması enflasyonu tetikliyor. Gıda ve barınma fiyatlarındaki artış sokaklardaki protestoları alevlendiriyor. Ekonomistler 2024 yılında da Avrupa ve ABD ekonomilerinin daha kötüye gideceğini söylüyor.

Süper güçler çatırdıyor! G7 ekonomileri sıkıntıda

AVRUPA’DA İFLAS RÜZGÂRI

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), 2023 yılı ikinci çeyrek dönemine ilişkin şirket iflas verilerini yayımladı. Buna göre, söz konusu dönemde AB ülkelerinde şirket iflas sayısı, bir önceki çeyreğe göre yüzde 8,4 artarak verilerin toplanmaya başladığı 2015’ten beri ölçülen en yüksek seviye ulaştı. İkinci çeyrekte ekonomideki bütün sektörlerde şirket iflasları bir önceki çeyreğe kıyasla artış gösterdi. Faaliyet alanlarına göre iflaslarda en fazla artış yüzde 23,9 ile konaklama ve yemek hizmetlerinde, yüzde 15,2 ile ulaşım ve depolamada ve yüzde 10,1 ile eğitim, sağlık ve sosyal faaliyetlerde gerçekleşti.

Süper güçler çatırdıyor! G7 ekonomileri sıkıntıda

İNGİLTERE'DE DARALMA SÜRÜYOR

İngiltere’de Brexit sonrası ekonomik kriz vites yükseltiyor. Merkezi Londra’da bulunan Ekonomik ve İş Araştırmaları Merkezinden (CEBR) yapılan açıklamada, ülkede yılın ikinci çeyreğinde toplam 6 bin 342 şirketin iflas ettiği hatırlatılarak, 2024 yılında 28 bin şirketin daha iflas riskiyle karşılaşabileceği kaydedildi. Resolution Foundation, İngiltere’nin yakın gelecekte resesyona girmesi riskinin oldukça yüksek olduğunu belirtiyor. Tahminlere göre bu risk, yüzde 60 gibi ciddi bir seviyede. Reuters’ın son raporuna göre 2023’in ilk yarısında İngiltere ekonomisi yüzde 0,3 daraldı. Bu daralma, son yılların en büyük aylık ekonomik gerilemesi.

Süper güçler çatırdıyor! G7 ekonomileri sıkıntıda

ALMAN ŞİRKETLER ZORA GİRDİ

Almanya’da inşaat sektöründe yaşanan kriz giderek derinleşiyor. Münih merkezli Ifo Enstitüsü Başkanı Clemens Fuest “Faiz oranları ciddi bir şekilde yükseldi ve birçok proje artık kârlı değil. Konut talebi de tamamen düştü” dedi. Avrupa’nın lokomotifinde çarklar da yavaşlıyor. Almanya’nın temmuz ayına dış ticaret verilerine göre ülkede mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat, temmuzda bir önceki aya kıyasla yüzde 0,9 azalarak 130,4 milyar avro oldu. Öte yandan Almanya, yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarının tüketici harcamalarını baskılamasının etkisiyle bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,3 daralarak resesyona girmişti. 

FRANSA'DA ZORUNLU TEDBİR

 Fransa’da hayat pahalılığı artarken, temel gıda ürünlerine erişim zorlaşıyor. Fransa maliye bakanı, enflasyonla mücadeleyi hızlandırmak için gıda perakendecileri ve üreticileriyle bir anlaşmaya vardıklarını açıklamıştı ama Unilever, Nestle ve PepsiCo, anlaşma konusunda iş birliği yapmayı reddediyor. Carrefour ve Les Mousquetaires gibi perakende devleri de temel tüketim mallarını satın almayı azalttıklarını duyurmuştu.  Ağustos ayı verilerine göre Fransa’da gıda enflasyonu hâlâ manşet enflasyon oranının iki katı üstünde seyrediyor. 

İTALYA'DA PAHALILIK ZİRVEDE

Avrupa’da yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı artarak devam ediyor. Ekonomik krizin vurduğu ülkelerden olan İtalya’da artan kira fiyatları barınma merkezlerinde kalanların sayısında artışa sebep oldu. Barınma merkezlerine yoğun başvurunun olduğu başkent Roma’da sokaklarda yaşayan evsizlerin sayısında da artış meydana geldi. Şehrin en işlek bölgesinde bulunan tren istasyonunda yaşayan evsizler zor durumda…

ABD'DE TEMERRÜT TEHLİKESİ

 Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi pozisyonunda bulunan Amerika Birleşik Devletlerinde ekonomik kriz büyüyor. Enflasyonla mücadele eden ABD’de 600 bin kişi sokakta yaşıyor. Hükûmetin aldığı sert tedbirlere ülke vatandaşları tepki gösteriyor. Artan enerji maliyetleri enflasyonu tetikliyor. Bütün bu yaşananlar ABD ekonomisinde temerrüd ihtimalini ortaya çıkarıyor. Moody’s Analytics baş ekonomisti Mark Zandi, ABD hükûmeti temerrüde düşerse ve kriz hızla çözülmezse “küresel ekonominin zarar görmeyen hiçbir noktası kalmaz” diyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...