Tedbirler işe yaradı, şekerde fiyat düştü

Tedbirler işe yaradı, şekerde fiyat düştü

EKONOMİ Haberleri

Piyasadaki şekerin fiyatı son bir haftada ikiye katlandı. Devlet fabrikalarında 290 liradan satılan bir çuval şeker süpekülatif hareketlerin de etkisiyle özel sektörde 800 liraya kadar çıktı. Şeker fiyatlarındaki artış üzerine Ticaret Bakanlığı, fabrikalar nezdinde inceleme başlatırken Tarım Bakanlığının aldığı tedbirler sayesinde şekerin çuval fiyatı 575 liraya kadar geriledi.

Şeker fiyatlarındaki artış üzerine Tarım Bakanlığının yaptığı açıklamada doğru zamanda yapılan bilgilendirmelerle piyasa manipülasyonlarının önüne geçildiği belirtilerek şu bilgilere yer verildi: Türkiye'nin 2020-2021 üretim döneminden 400 bin ton şeker rezervi mevcuttur. 2021-2022 üretim döneminde ise 2,5 milyon ton şeker üretimi ile toplam hacim 2,9 milyon tona ulaşmıştır. Dolayısıyla, ülkemizin yıllık şeker ihtiyacının 2,7 milyon ton olduğu dikkate alındığında 200 bin tonluk ihtiyaç fazlası şeker üretimimiz bulunmaktadır.

Yeni sezondaki üretim miktarımızla birlikte ülkemizde şeker arzıyla ilgili hiçbir sıkıntı yaşanmayacaktır. Bakanlığımız bazı şeker üreticisi firmaların maliyetlerinin çok üstünde piyasaya mal vermeye çalışmalarının ve stokçuluğa tevessül etmelerinin önüne geçecek her türlü imkana sahiptir. Öte yandan alının tedbirler sayesinde fiyatlar düşmeye başladı. Bakanlığın şeker üreticisi firmalara gerekli uyarıları yaptığına işaret edilerek, şunlar kaydedildi: Neticesinde özel sektördeki bazı firmalar, çuval şeker fiyatlarını 800 liradan 575 lira bandına indirmiştir. Bu fiyatların kalıcı hâle dönüşmemesi durumda bakanlığımız, piyasanın dengede kalması için gerekli tedbirleri alacak ve üretici firmaların uygun maliyetle şeker tedarik etmesini sağlayacaktır. Türkşeker, elindeki şekeri, başta küçük üreticiler olmak üzere ramazan ayı öncesi imalatçı bütün firmalara kapasite raporları dikkate alınarak hızlı bir şekilde arz edecektir. Bu uygulamayla sadece nihai tüketici değil, aynı zamanda imalat yapan firmalara da uygun fiyatlara şeker tedarik edeceklerdir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...