THY, Kara Kıta’ya milyonları taşıyor

- Güncelleme:
THY, Kara Kıta’ya milyonları taşıyor

Ekonomi Haberleri

Afrika kıtasında 39 ülke ve 49 destinasyona karşılıklı uçuş düzenleyen THY, 2016 yılından beri Zanzibar’a yolcu taşıyor. Sadece Türkiye üzerinden THY ile 2022 yılında 700 bin kişinin seyahat ettiği Zanzibar’a bu yıl 1,5 milyon turistin gelmesi bekleniyor.

CANAN ERASLAN'IN HABERİ - Türk Hava Yolları’nın (THY) 1933’te 5 uçakla başladığı yolculuk 90 yılda yolcu ve kargo dâhil 419 uçaklık filoya ulaşırken, bayrak taşıyıcı şirket, 291 uluslararası, 53 yurtiçi olmak üzere dünyada 129 ülke ve 344 noktaya uçuş gerçekleştiriyor. THY’nin uçuş gerçekleştirdiği 129 ülkenin 39’u ise Afrika’da yer alıyor. Kara Kıta’da toplam 49 şehre uçuş gerçekleştiren THY, bu coğrafyada en fazla destinasyona sefer düzenleyen hava yolu konumunda…

THY, Kara Kıta’ya milyonları taşıyor

THY KITALARI BAĞLIYOR

Yeni hat açılışlarının devam edeceği Afrika’da THY’nin faaliyetlerinin artmasında Türkiye’nin 2000’den sonra başlattığı Afrika açılımı ve devamında gelişen diplomatik ilişkiler etkili oldu. Gelişen ilişkilere paralel Türk iş dünyası da 1,3 milyar nüfuslu kıtanın 54 ülkesinde yatırım için ticari fırsatlara odaklandı. Yerli firmalar, Etiyopya’dan Nijerya’ya, Güney Afrika’dan Ruanda’ya birçok Afrika ülkesinde faaliyet gösteriyor. Tosyalı’dan BİM’e, Eczacıbaşı’dan ve Hayat Holding’e kadar birçok firmanın kıtanın farklı ülkelerinde yatırımı var. Türkiye’nin Afrika’ya ihracatı 2003’te 2-3 milyar dolar seviyelerindeyken 2022’de 23 milyar dolara ulaştı. Afrika’nın ihracattaki payı da yüzde 9’a çıktı. Artan ticaret ve ilişkilerde kıtaları birbirine bağlayan THY’nin önemli katkısı oldu.

THY, Kara Kıta’ya milyonları taşıyor

İSTANBUL TERCİH EDİLİYOR

Eskiden Schengen vizesiyle Avrupa üzerinden aktarmalı olarak Afrika ülkelerine uçmak zorunda kalan Türk iş insanları, diplomatlar ve turizmciler şimdi direkt İstanbul’dan 49 destinasyona uçuş gerçekleştirebiliyor. İstanbul Havalimanı’nın merkezi konumu, Avrupa ve Amerika destinasyonlarındaki ürün çeşitliliği, pandemide Çin’in kapalı olması özellikle tekstil ürünlerinde İstanbul’un öne çıkması Afrika halklarının THY’yi tercih etmesinde etkili oldu. İkramlar ve hizmet kalitesi de THY’yi öne çıkıyor.

THY, Kara Kıta’ya milyonları taşıyor

ZANZİBAR'A 1 YILDA 700 BİN YOLCU

Yıllar önce zararına uçtuğu hatlarda kâra geçen THY’nin Afrika’da doluluğu yüzde 85-90’a ulaşmış durumda. Özellikle turizm destinasyonlarına doluluk yüzde 100’e ulaşıyor. Yoğun hatlar arasında THY’nin daveti üzerine geçtiğimiz günlerde seyahat ettiğimiz Tanzanya’nın Zanzibar adası da yer alıyor. THY, Türkiye’den kapıda vize uygulaması ile seyahat edilebilen Zanzibar’a her gün karşılıklı uçuş düzenliyor. THY, 2016’dan beri Zanzibar Abedi Amani Karuma Uluslararası Havalimanı’na yolcu taşıyor. Sadece Türkiye üzerinden THY ile 2022’de 700 bin kişinin seyahat ettiği Zanzibar’a bu sene 1,5 milyon turistin gelmesi bekleniyor. Uçuşun 7,5 saat sürdüğü Zanzibar’a ilk beş ayda 235 binin üzerinde turist seyahat etti.

THY, Kara Kıta’ya milyonları taşıyor

THY %10 PAZAR PAYINA ULAŞTI

Ekonomisi baharat üretimi ve turizme dayalı olan ve yaklaşık 1,5 milyon nüfusa sahip Hint Okyanusu’ndaki Zanzibar adasına giden yolcuların yüzde 10’unu taşıyan THY, bu hatta yüzde 10 pazar payına ulaştı. Bölgeye giden turistlerin çoğu Avrupalı. Özellikle İngiliz, Fransız ve Almanlar bu destinasyonu tercih ediyor. THY’nin taşıdığı yolcuların büyük bölümünü de yabancılar oluşturuyor. Adada 5 yıldızlı otellerden pansiyonlara kadar birçok seçenek var. Tesisler toplamda 700 binin üzerinde yatak kapasitesine sahip. Turistler ortalama 6-8 gün arası konaklıyor. İki yetişkin, bir çocuk; bir hafta tatili uçuş dâhil 2.500 dolara yapabiliyor. Dışarıda iki kişilik öğle yemeği 30-40 dolar tutuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...