Ticaret Bakanı Bolat'tan Gümrük Birliği ve vize kolaylığı açıklaması: AB ile olumlu günler yakın

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Ticaret Bakanı Bolat'tan Gümrük Birliği ve vize kolaylığı açıklaması: AB ile olumlu günler yakın

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi ve vize kolaylığına ilişkin açıklama yaptı. Bakan Bolat, "AB ile çok daha olumlu günleri göreceğiz" dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Avrupa Birliği ile 28 yıl önce imzalanan ve güncellenmesine ilişkin çalışmaların sürdüğü Gümrük Birliği Anlaşmasına ilişkin açıklamada bulundu.AB ile vize kolaylığına da değinen Bakan Bolat, "çok daha olumlu günleri göreceğiz" dedi.

AB İLE GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusunda son gelişmelerin sorulması üzerine Bakan Bolat, hem hükümetin kurulmasından bu yana devam eden siyasi yumuşama ve temas çerçevesinde hem de bakanların mevkidaşları ile yaptıkları görüşmelerde yapıcı ve olumlu diyaloğun görüldüğünü söyledi.

Görüşmelerdeki izlenimlerine ve görüşmelerin içeriğine ilişkin bilgi veren Bolat, şunları kaydetti:

"AB'deki hava şuydu; siyasi konulardaki eleştirel durum ve dili muhafaza etmekle birlikte onu öne çıkarmıyorlar, 'Yeni dönemde Türkiye ile daha fazla ticaret, ekonomi ve yatırım işbirliği noktasında istekliyiz.' şeklinde yapıcı ve olumlu bir dil kullanıyorlar. Biz de aynı görüşe sahibiz. Şu an da öncelikli hedefimiz, AB ile yatırım, ticaret, tedarik, lojistik, enerji gibi sektörlerde ülkemize daha fazla yatırım çekmek, ülkemiz sanayicileri için daha fazla pazar imkanı açmak, var olan bazı güçlükleri de ortadan kaldırmak. Gümrük Birliği 1 ay sonra 28 yılı tamamlamış oluyor. 28 yıl içinde dünya, sektörler, üretim modelleri çok değişti. Bu noktada Gümrük Birliği'ni hizmetler sektörüne, e-ticaret sektörlerine genişletmek istediğimizi ve bu konularda müzakerelere hazır olduğumuzu ilettik. Karşıdan da benzeri olumlu yaklaşım gördük."

OLUMLU GÜNLERİ GÖRECEĞİZ

Geçen günlerde AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi​​​​​​​ tarafından açıklanan bir raporun, Türkiye'nin bu konudaki beklentilerini doğruladığına dikkati çeken Bolat, "pamuk gibi, yapıcı, işbirliğine açık" olarak nitelendirdiği görüşmelerin rapora da aynı şekilde yansıdığını dile getirdi.

Bolat, "AB Liderler Zirvesi'nde de benzer bir eğilim çıkacağına inanıyorum. Yeni yılda Türkiye-AB ilişkilerinde Gümrük Birliği'ni modernleştirme, genişletme, iş insanlarının, öğrencilerin, nakliyecilerin, kültür sanat temsilcilerinin çok girişli ve uzun süreli vize kolaylıkları noktasında komisyonun raporu kabul edilirse, daha olumlu günleri göreceğiz." dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...