Türk dünyası ekonomik iş birliğini güçlendiriyor: 500 milyon dolarlık yatırım fonu resmen kuruldu

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Türk dünyası ekonomik iş birliğini güçlendiriyor: 500 milyon dolarlık yatırım fonu resmen kuruldu

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

Türk dünyasında ekonomik iş birliği ve kalkınma için kurulması planlanan Türk Yatırım Fonu, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Fonun toplam büyüklüğü 500 milyon dolar olacak.

Türk dünyasında ekonomik iş birliği ve kalkınma için kurulması planlanan Türk Yatırım Fonu’nun kuruluş anlaşması, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde onaylandıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylarak resmen yürülüğe girdi.

TÜRK YATIRIM FONUNU ONAYLADI

Zirve sırasında "eşit sermaye katkısı ve eşit oy hakkı" ilkesi çerçevesinde Fonun kurulmasına karar verilmişti. Bu kapsamda, "Türk Yatırım Fonu Kuruluş Anlaşması", 16 Mart 2023'te Ankara'da gerçekleştirilen TDT Olağanüstü Zirvesi'nde imzalanmış, konuya ilişkin anlaşmanın onaylanmasına ilişkin kanun teklifi de 1 Kasım'da TBMM Genel Kurulunda kabul edilmişti. Resmi Gazete'de yayımlanan bugünkü sayıdaki kanunla, Türk Devletleri Teşkilatının (TDT) 8. Devlet Başkanları Zirvesi'nde imzalanan Türk Yatırım Fonu'nun kurulmasına ilişkin anlaşma yürürlüğe girmiş oldu.

Türk dünyası ekonomik iş birliğini güçlendiriyor: 500 milyon dolarlık yatırım fonu resmen kuruldu

FON BÜYÜKLÜĞÜ 500 MİLYON DOLAR

Türk Yatırım Fonu’nun toplam sermayesi 500 milyon ABD doları olarak belirlendi. Her üye ülke, fonun sermayesine eşit oranda katkıda bulunacak. Türkiye Cumhuriyeti’nin Türk Yatırım Fonu’na olan sermaye iştiraki taahhüdü ve bu taahhüt çerçevesinde yapılacak ödemeler 100 milyon ABD doları karşılığını geçemeyecek. Ancak Cumhurbaşkanı, bu tutarı beş katına kadar artırma yetkisine sahip olacak.

Fon, bölge içi ticaret hacmini artırmayı ve ekonomik faaliyetleri destekleyerek TDT ülkelerinin ekonomik kalkınmasına destek olmayı amaçlıyor.

Fon kaynakları aracılığıyla üye ülkelerde KOBİ'Iere finansman sağlanması, ulusal ve uluslararası kuruluşlarla eş finansman yapılması, üretim kapasitesinin genişletilmesi, dijital altyapının güçlendirilmesi ve çeşitli sektörlerde kalkınma projelerinin desteklenmesi planlanıyor.

ERDOĞAN'DAN İŞBİRLİĞİ MESAJI

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 10. Zirvesi’nden dönüşte "Teşkilatımızın, 'birliğimiz, gücümüzdür' şiarı böylece daha perçinlenmiş, tahkim edilmiş oldu. Zirvede yürütülen mevcut projelerin durumunu da istişare ettik. Yeni iş birliği alanlarının belirlenmesine dair kararlar aldık. Bölgemizin refahını artırmak üzere ekonomi, ticaret, karşılıklı yatırımlar, ulaştırma, enerji gibi alanlarda çalışmalarımızı sürdürmekte kararlıyız." ifadelerini kullanmıştı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...