Uluslararası sertifikayla pırlantanın değerini %30 artıracak

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Uluslararası sertifikayla pırlantanın değerini %30 artıracak

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Elmas sertifikasyon kuruluşu HRD Antwerp, dünyanın 5 büyük mücevher pazarından biri olan Türkiye’deki potansiyeli yeniden değerlendirerek 35 milyon TL yatırımla Türkiye pırlanta pazarındaki faaliyetlerine tekrar başladı.

ÖNDER ÇELİK'İN HABERİ

Pırlantalı mücevher değerleme amacıyla kurulan yeni laboratuvar şimdilik 6 profesyonel gemolog istihdamı ile faaliyet gösterecek. 50 yılı aşkın geçmişiyle HRD Antwerp’in bilimsel araştırmaları elmas piyasalarının hizmetine sunan ilk elmas laboratuvarı olduğunu belirten HRD Antwerp Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Vekili Arzu Özer, elmasta sertifikasyonun hassas bir işlem olduğunu söyleyerek “Verilen sertifikalar, mevcut banknotlarda kullanılan bir dizi güvenlik öğesi bir araya getirilerek kopyalanması imkânsız hâldedir. Tüm bu süreç, Türk mücevhercileri için ihracata katkı anlamına gelirken tüketiciler için de uluslararası alanda geçerliliği ifade ediyor. Yani yurt dışına satılan bir pırlantalı mücevheri HRD sertifikalı olarak satarsanız hem markaya hem de Türkiye’ye daha fazla katma değer sağlarsınız” dedi.

Sertifikasyonun bir ürünün değerini yüzde 30 artırdığını kaydeden Özer, sertifikasyonun minimum maliyetinin 22-26 dolar aralığında olduğuna işaret etti. 90 milyar dolar büyüklüğündeki pırlanta sektörünün 2025’in ortasında 150 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağını kaydeden Özer, Türkiye mücevher pazarının ise 7,1 milyar doları geçtiğini, mücevher fiyatlarının da pandemi öncesi seviyesine gerilediğini ifade etti.

Piyasadaki ürünlerin yüzde 35’inin laboratuvar ürünü olduğunu vurgulayan Özer “Örneğin bir doğal mücevher 12.500 dolarken, laboratuvar ortamında üretilen bir mücevher 4.500 dolar” diye konuştu. Türkiye’de geçen sene 419 milyon dolar değerinde pırlantalı mücevher ihracatı gerçekleştiğini belirten Arzu Özer “Yılın ikinci yarısı itibarıyla çıplak taş değerleme hizmeti de vermeyi planlıyoruz, bunun için ayrıca yatırım gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

MÜCEVHER YARIŞMASINA TÜRKİYE DE DÂHİL OLDU

İlk 1985 yılında gerçekleşen ve her 2 yılda bir düzenlenen, uluslararası alanda en eski ve en kapsamlı mücevher tasarım yarışması HRD Antwerp Tasarım Ödülleri’ne Türkiye’nin de dâhil olduğu müjdesini veren Arzu Özer, şöyle konuştu: Yarışmanın 19’uncusuna Türkiye’den de başvuru alınacak, ödül töreni de 2025 yılı Mayıs ayında İstanbul’da gerçekleştirilecek. Geçen sene 65 ülkeden 1.554 tasarımcının 1.687 tasarımla katıldığı bu yarışma, özellikle genç tasarımcılara global anlamda büyük bir fırsat tanıyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...