Vadesiz yeni kredi paketi devreye alınıyor! 11 banka anlaşmaya vardı, Kobilere dolar cinsinden kredi

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Vadesiz yeni kredi paketi devreye alınıyor! 11 banka anlaşmaya vardı, Kobilere dolar cinsinden kredi

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

Kamu bankaları ile özel bankaların olduğu 11 banka, yeni bir kredi paketini devreye alıyor. "Vade(SİZ) İhracat Kredi Paketi" 5 milyon dolar veya 100 milyon TL'ye kadar uygun maliyetli kredi verilecek. 12-24-36 ay taksit imkanı olacak.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile aralarında kamu ve özel bankaların olduğu 11 banka ihracatçılara yönelik yeni bir kredi paketini devreye aldı. İhracatçı firmalar azami 5 milyon dolar veya 100 milyon TL'ye kadar uygun maliyetli kredi kullanabilecek.

BANKALARDAN İHRACATÇIYA ORTAK DESTEK

Türkiye Bankalar Birliği üyesi 11 banka ile yaklaşık 1 milyar dolarlık bir ihracat paketi üzerinde anlaşma yapmak üzere bugün bir araya geldi. Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, İş Bankası, Garanti BBVA, Akbank, Yapı Kredi, QNB Finansbank, Denizbank, TEB, Odeabank'ın aralarında olduğu 11 banka "Vade(SİZ) İhracat Kredi Paketi" için düzenlenen imza töreninde, ihracatçılara yönelik yeni bir kredi paketi kamuoyuna duyuruldu.

İHRACATÇILARA KESİNTİSİZ KAYNAK DESTEĞİ

Birlik üyesi firmaların, azami kredi tutarı kadar ihracat bedellerini anlaşmalı bankalara yönlendirmeleri durumunda kredi vadeleri de belirli sürelere kadar uzayabilecek. Firmalar, tercihleri doğrultusunda rotatif veya taksitli kredi seçeneklerinden birini tercih edebilecek.

Rotatif kredi seçeneğiyle 12 aylık bir süre ile başlayan kredi vadesi, firmaların azami kredi tutarı kadar ihracat alacaklarını anlaşmalı bankalara yönlendirmeleri durumunda maksimum 36 aya kadar çıkabilecek.

Bu şekilde, tek seferlik kredi yerine sürekli bir finansman akışı sağlanarak ihracatçılara kesintisiz kaynak desteği verilmesi hedefleniyor. Taksitli kredi seçeneğinde ise vade süresi azami 24 ay olarak uygulanacak. Tüm kredi türlerinde, yasal gereklilikler nedeniyle ihracat taahhütlerinin kapanma süresi ise 24 ay olacak.

KOBİLERE DOLAR CİNSİNDEN KREDİ

İmza töreninde konuşan Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Çakar, Vade(SİZ) İhracat Kredi Paketi'nin detaylarını şu şekilde özetledi:

"Bu paketin niteliğine bakıldığında KOBİ müşterilerimiz için 1 milyon dolar, KOBİ dışı müşteriler için 5 milyon dolar. TL cinsinden kredilerde 20 milyon TL ya da 100 milyon TL KOBİ ve KOBİ dışında maksimum rakamlar böyle. 1 milyar dolarlık paketin finansman noktasında müşterimize çok faydalı olacağı kanaatindeyim. Uygun vade ve fiyatlama koşullarıyla olacak bu ihracat kredi paketiyle biz müşterilerimizin pazarda rekabet gücüne destek olma arzusundayız. Ülkenin ekonomik büyümesi için başta ihracatçılarımız olmak üzere finansal gelişimi kolaylaştırmak arzusundayız."

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, esnafa yönelik kredilerde yapılacak düzenlemeye yönelik açıklamada bulunmuş, KOBİ'ler için kredi garanti tutarının 50 milyon TL artarak 150 milyon TL'ye yükseldiğini söylemişti.


Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...