Sınırlandırma var diye ev sahibi yüksekten kiraya veriyor

- Güncelleme:
Sınırlandırma var diye ev sahibi yüksekten kiraya veriyor

Ekonomi Haberleri

Konutlarda kira artışına sınır getiren düzenlemede süre uzatımına gidiliyor.

FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, piyasa şartlarının üzerindeki artışların önüne geçmek için kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan ve 1 Temmuz’da sona erecek olan düzenlemeyi uzatacaklarını açıkladı. Ancak sektör temsilcileri karara temkinli yaklaşıyor.

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam sınırlamanın, kira fiyatlarını daha da yükselttiğini ifade ederek “Bence yanlış bir karar. Kiraları sabit tutma noktasında ciddi sıkıntılar yaşanacak diye düşünüyorum. Vatandaş, yüzde 25 kira artışını kafasında tasarlıyor, örneğin kirası 10 bin lira olan evin yıl sonu artışını hesaplıyor, yıl sonundaki kaybını engellemek için 12 bin 500 liraya ve daha üstüne kiraya veriyor. Zaten yıl sonunda kısıtlı bir artış olacağı için ev sahibi kiraya verirken yüksek rakamlarla başlıyor. Bu da piyasayı daha da yukarı çıkarıyor” dedi. 

“YÜZDE 25 SINIRLAMASI ÇOK TUTMADI”

Akçam, yüzde 25 sınırlamasının ev sahibi ile kiracı arasında anlaşmazlıklara neden olduğunu belirterek “Yüzde 25 sınırlaması bir yıl içinde çok tutmadı. Ev sahipleri ile kiracılar tekrar kontrat yapmak zorunda kaldı. Ev sahibi kiranın düşük kaldığını düşünerek kiracısını taciz etti. Kira fiyatlarını revize etmeye çalıştılar, anlaşamayanlara tahliye davaları açtılar, kaos çıktı. Yine aynı şekilde devam edecek. Yanlış uygulama diye düşünüyorum” diye konuştu.

“İŞ YERLERİNDE DE UYGULANMALI”

Hakan Akçam, iş yerlerinde fahiş kira artışları yapıldığına dikkat çekerek, sınırlama uygulamasının esasen oralarda uygulanması gerektiğini söyledi. Kısa vadede düşünülen tüm uygulamaların denediğini ancak bir sonuç alınamadığını ifade eden Akçam, sözlerine şöyle devam etti: Orta ve uzun vadede TOKİ’nin konut yapması gerekiyor. Sosyal konut tarafına ağırlık verilmesi lazım ki, hükûmetimiz şu an kentsel dönüşüme çok önem veriyor. Kentsel dönüşümden sonra ortaya çıkacak o konutlar da biraz yükü alacak. Depremzedeler hemen hemen bütün illere yerleşti. Kendi illerinde TOKİ tarafından konut imalatı yapılıyor, oradan bir dönüş olacak diye düşünüyorum. Orta ve uzun vadede TOKİ’nin çok hızlı bir konut üretmesi ve kiralık konut tarafına çok önem vermesi lazım.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...