Dev pazar iştah kabartıyor: Türk müteahhitler rotayı Körfez'e kırdı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Dev pazar iştah kabartıyor: Türk müteahhitler rotayı Körfez'e kırdı

Emlak Haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son dönemde Körfez ülkeleriyle sıcak temasları meyvelerini veriyor. Başta Suudi Arabistan olmak üzere, BAE, Katar ve Mısır gibi ülkeler Türk müteahhitlerin kapısını çalıyor. Sektör temsilcileri Körfez’de iş potansiyelinin 4 trilyon dolar olduğunu ifade ediyor. Öte yandan Türk müteahhitler, 2022 yılında 220 projeyle yurt dışından 10 milyar dolarlık yeni iş aldı.

NECMİ ÇİÇEKÇİ'NİN HABERİ - Türkiye’nin son dönemde Körfez ülkeleriyle yakınlaşması ekonomik işbirliklerini de beraberinde getiriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dış politikada izlediği ılımlı tavır, ekonomiye olumlu katkı sağlıyor. Özellikle Türk müteahhitler için Körfez bölgesi büyük fırsatlar sunuyor. Çünkü bu bölgede ciddi anlamda konut ve altyapı ihtiyacı bulunuyor. Türk şirketlerinin müteahhitlik alanında dünya çapında gösterdiği başarılar yabancı ülkelerin de ilgisini çekiyor. Karşılıklı bu ihtiyaç ‘kazan-kazan’ mantığı çevresinde şekilleniyor.

TÜRKLERE İHTİYAÇ VAR

Bugün yalnızca Suudi Arabistan’da ilk etapta 50 milyar dolarlık iş potansiyeli bulunuyor. Ayrıca BAE, Katar ve Mısır gibi ülkelerin de Türk müteahhitlere ilgisi artıyor. Konut, hastane ve eğitim kurumları gibi kamu binaları, stadyumlar ve kültür ve sanat ile ilgili binalar ile; köprü, yol ve geçit gibi alt yapı işleri, bölgede en fazla ihtiyaç olan yatırım kalemleri arasında yer alıyor.

Körfez ülkelerinin tamamında 4 trilyon dolarlık bir iş potansiyeli olduğu ifade ediliyor.

RUSYA'NIN AÇIĞINI KÖRFEZ KAPATACAK

Sektörden aldığımız bilgilere göre; Rusya’daki taahhüt işleri, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yavaşladı. Sektörün geçmiş yıllarda 11 milyar dolarlık proje üstlendiği Rusya’da bu rakam geçen yıl 2,3 milyar dolara ve bu yılın ilk beş ayında da 626 milyon dolara kadar geriledi. Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde doğacak bu açığı, son dönemde ısınan siyasi ilişkilere paralel şekilde ve artan sektörel temaslar neticesinde Suudi Arabistan’ın kapatması bekleniyor.

TOPLAM İŞ HACMİ 470 MİLYAR DOLAR

Türk müteahhitler, 2022 yılında 220 projeyle yurt dışından 10 milyar dolarlık yeni iş aldı. Bu yılın ilk altı ayında da yurt dışından alınan iş hacmi 7,5 milyar dolar oldu. Böylece inşaat sektörünün ilk defa 1972 yılında yurt dışı pazarlara açılmasından bu yana ulaştığı portföy büyüklüğü, 131 ülkede üstlenilen 11 bin 382 projeyle toplam 470 milyar dolar oldu.

SAUDI ARAMCO İLE İLK TEMAS KURULDU

Dış politikada Körfez ülkeleriyle başlatılan sıcak temas meyvelerini hızlı verdi. Haziran ayı içinde Suudi Arabistan’ın ulusal petrol ve doğalgaz şirketi Saudi Aramco, 80 Türk inşaat şirketinin yöneticileriyle Ankara’da bir araya geldi. Bu görüşmede Aramco’nun 2025’e kadar planlanan 50 milyar dolar bütçelik Körfez ülkelerinde yaptırmayı düşündüğü inşaatlar projeleri görüşüldü. Söz konusu 50 milyar dolar değerindeki yatırımların arasında boru hattı, altyapı inşaatları ve yönetim binaları bulunuyor.

BİR SONRAKİ TOPLANTI ARABİSTAN'DA OLACAK

Toplantıda, Saudi Aramco’nun hayata geçirmeyi planladığı projeler Türk firmalarına tanıtılarak iş birliği imkânları üzerine konuşuldu. Bu temasların neticesinde daha detaylı görüşmeler için yaz sonuna doğru ülkeye yeni bir müteahhitlik heyeti ziyareti düzenlenmesi kararı verildi. Türk müteahhitlerin ise Ankara ile bu konu üzerine yeniden masaya oturarak ‘ne yapılabileceği’ hakkında bilgi alışverişinde bulunduğu öğrenildi.

Dev pazar iştah kabartıyor: Türk müteahhitler rotayı Körfez'e kırdı

SEKTÖR İÇİN ALTIN DEĞERİ TAŞIYOR

Sektör temsilcileri Körfez pazarının Türk müteahhitler için büyük önem taşıdığını belirtiyor. Gazetemize konuşan bir yetkili şu bilgileri verdi: Bir süredir dış politikada olumlu bir hava esiyor. Bu bizler için önemli bir durum. Çünkü Türk müteahhitler dünyada kendilerini kanıtladığı için, ilk sıcak temasta bizim sektör ön plana çıkıyor. Bunu Suudi Arabistan’da gördük. Cumhurbaşkanı’mızın Körfez turuna çıkmasının hemen ardından Saudi Aramco bizlerle toplantı yaptı.

Saudi Aramco Kıdemli Başkan Yardımcısı Abdulkarim A. Al-Ghamdi, Türkiye’nin başarılı bir geçmişe sahip olduğunu belirterek “Saudi Aramco’nun, hedeflerine ulaşması için Türk müteahhitlik firmalarının uzmanlığından faydalanması gerekiyor” dedi.

Düzenleyen:  - Emlak
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...