Emlak sektöründe ilk! Kiralık konuta talebi satılık konut talebini geçti

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Emlak sektöründe ilk! Kiralık konuta talebi satılık konut talebini geçti

EMLAK Haberleri

Emlakjet konut arama istatistiklerini yayımladı. Verilere göre Mayıs ayında kiralık konut arayanların oranı yüzde 52 ile ilk kez satılık konut aramalarının önüne geçti.

Emlakjet, 400 bine ulaşan satılık ve kiralık emlak ilanından oluşan bir veri tabanında gerçekleşen hareketler doğrultusunda hazırladığı mayıs ayı emlak verilerini yayınladı. Verilere göre ilk kez kiralık konuta talep satılık konuta talebi geçti.

ANKARA FİYAT DEĞİŞİMİNDE ÖNE ÇIKTI

Emlakjet verilerine göre şubat ayında yaşanan deprem felaketi sonrasında kiralık konutlara talepte artış devam ederken, mayıs ayında konut arayanlarda kiralık konut arayanların oranı yüzde 52 ile ilk kez satılık konut aramalarının önüne geçti. Nisan ayında kiralık-satılık konut talep oranları yüzde 50-50 olmuştu.

Fiyat değişimlerine bakıldığında ise 5 büyük ilde kiralık ve satılık konut fiyat değişiminde Ankara mayıs ayında öne çıktı.

EV SAHİPLERİ EVİNİ KİRAYA VERMEYİ DÜŞÜNMÜYOR

Emlakjet'in mayıs ayında gerçekleştirdiği "Kiralık Konut Talepleri" anketi ise dikkati çeken sonuçlar ortaya koydu. Ankete katılan ev sahipleri, yüzde 87,4 gibi oldukça yüksek bir oranda evini kiraya vermeyi düşünmediğini belirtti. Ev sahiplerinin evini kiraya verme kararını etkileyen faktörler arasında ise yüzde 44,9 ile "Finansal Getiri-Yüksek Kira Geliri" cevabı öne çıktı.

KİRALIK KONUT ARAMALARI SATILIK KONUT ARAMASINI GEÇTİ

Araştırmanın kiralık konut arayanlara yönelik olarak elde edilen verilerinde ise kiralık konut ararken önem verilen faktörler dikkat çekti. Kiralık konut arayanların en çok önem verdiği faktör yüzde 72,2 ile "fiyat" oldu. Kiralık konut arayanların en büyük zorluk olarak "istenilen kriterlere uygun ev bulmak" olduğu (yüzde 42) tespit edilirken, ikinci sırada yüzde 37,5 ile "kiralık konut fiyatları" yer aldı.

Kiralık konut arayanların, kiralık konut arama sebepleri arasında ise "mevcut evimde kirada çok fazla artış olduğu için" cevabı yüzde 28,4 oranıyla öne çıktı.

Emlakjet CEO'su Tolga İdikat, kiralık konut aramalarında bir süredir yükseliş trendinin sürdüğünü gözlemlediklerini belirterek "Emlak aramalarında uzun süredir görmediğimiz şekilde kiralık konut aramaları mayıs ayı itibariyle ilk kez satılık konut aramalarını geçmiş durumda. Konut stokundaki azalma ve fiyatlarda yaşanan artış nedeniyle de bu trendin bir süre daha devam edeceğini öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - EMLAK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...