Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Güncel
  3. HSK üyeliği için adaylar belirlendi!
Güncel

HSK üyeliği için adaylar belirlendi!

Son Güncelleme: 06 Mayıs, 2025 - 22:33
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
HSK üyeliği için adaylar belirlendi!
Fotoğraf Başlığı HSK üyeligi için adaylar belirlendi!

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üyeliği için adaylar belli oldu. TBMM Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon, 5 üyenin seçimi için 15 aday ismi netleştirdi.

Kaydet
a- | +A

TBMM Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon, Genel Kurul tarafından Hakimler ve Savcılar Kuruluna (HSK) seçilecek 5 üyenin üç katı adayı belirledi.

Karma Komisyon, HSK üyeliği adayları seçimi için AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt başkanlığında toplandı.

Beyazıt, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, hayatını kaybeden TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'e Allah'tan rahmet diledi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e yönelik saldırıyı kınayan Beyazıt, "Siyaset kurumuna yapılan hiçbir saldırıyı asla kabul edilemez buluyoruz." dedi.

Beyazıt, HSK üyeliği için başvuru yapan aday adaylarının, ilan duyurusunda öngörülen başvuru şartlarını taşıyıp taşımadıklarının tespit edilmesine ve seçim evrakının hazırlanmasına yönelik çalışmalar yürüten Alt Komisyonun raporunu sunduğunu bildirdi.

Özverili çalışmaları nedeniyle Alt Komisyon üyelerine teşekkür eden Beyazıt, daha sonra Alt Komisyon Başkanı AK Parti Ankara Milletvekili Murat Alparslan'a söz verdi.

HSK üyeliği için adaylar belirlendi! - 1. Resim
Başlık ResmiHSK üyeliği için adaylar belirlendi! - 1. Resim

"101 ADAY ADAYININ BAŞVURUSU GEÇERLİ BULUNMUŞTUR"

Alparslan, aday adaylarının başvuru evraklarının incelenmesinin ardından raporlarını oluşturduklarını ifade etti.

İncelemeler sonrasında 101 aday adayının başvurduğunun belirlendiğini aktaran Alparslan, başvuru yapanların tamamının mevzuat gereğince ve TBMM'nin ilan duyurusunda öngörülen HSK üyeliği aday adaylığı başvuru şartlarını taşıdığının tespit edildiğini söyledi.

Karma Komisyon Başkanı Yusuf Beyazıt da "Alt Komisyonca yapılan incelemeler sonucunda 48 Yargıtay üyesi, 6 Danıştay üyesi, 39 avukat ile 8 öğretim üyesi olmak üzere toplam 101 aday adayının başvurusu geçerli bulunmuştur." diye konuştu.

HSK üyeliği için adaylar belirlendi! - 2. Resim
Başlık ResmiHSK üyeliği için adaylar belirlendi! - 2. Resim

CHP'DEN "15 ADAY İÇİN AYRI AYRI OYLAMA YAPILSIN" TALEBİ

Görüşmeler sırasında CHP milletvekilleri belirlenecek 15 adayın her biri için ayrı ayrı oylama yapılmasına yönelik önerge sundu.

CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, komisyonun her bir üyelik için üç aday belirleyeceğini, bu üç adayın üç aşamada tespit edileceğini belirtti.

Anayasadaki seçim usulüne ilişkin hükümleri hatırlatan Tezcan, birinci oylamada üye tamsayısının üçte iki çoğunluğunun aranacağını, birinci oylamada aday belirleme işleminin sonuçlandırılamaması halinde ikinci oylamada üye tamsayısının beşte üç çoğunluğuyla seçim yapılacağını ifade etti.

Tezcan, ikinci oylamada da nitelikli çoğunluk bulunamadığında en çok oyu alan iki aday adayı arasında ad çekme usulüyle aday belirleneceğini dile getirdi.

Anayasa değişikliği sırasında "kura usulüne" itiraz ettiklerini anımsatan Tezcan, üçte iki ve beşte üç çoğunluk aranmasını kabul ettiklerini, kura usulünün uzlaşma konusundaki hassasiyete gölge düşürülebileceğini savundu.

Bülent Tezcan, 15 aday için ayrı ayrı oylama yapılmasını istediklerini bildirdi.

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, 2017'deki Anayasa değişikliğiyle Meclis'e, 7 HSK üyesi seçme yetkisi verildiğini anımsattı.

HSK'de nitelikli çoğunlukla seçilmiş yargıçların olması gerektiğini kaydeden Emir, Kurula 2021'deki üye seçiminde uzlaşmanın sağlandığını, ad çekme uygulamasının yapılmadığını anlattı. Emir, "Öyle görünüyor ki ilk defa bir ad çekme usulü uygulanacak. Anayasanın 159. maddesinde açıkça yazdığı gibi her bir adaylık için ayrı ayrı oylama yapılması şarttır." değerlendirmesinde bulundu.

"YENİ BİR SEÇİM YÖNTEMİNİN BELİRLENMESİNE GEREK YOKTUR"

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, HSK'nin adalet sisteminin temelini oluşturduğunu belirtti.

Seçimlerin şeffaf olması için gayret gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Yüksel, HSK üyeliğine ilişkin Anayasa'nın 159. maddesi ile Hakimler ve Savcılar Kurulu Kanunu'nun 20. maddesindeki hükümleri hatırlattı. Yüksel, bu maddelerde Karma Komisyonda her bir üyelik için üç adayın belirleneceğinin düzenlendiğini ifade etti.

İlgili maddelerde Karma Komisyondaki seçimin usulüne yönelik herhangi bir düzenlemeye yer verilmediğine işaret eden Yüksel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Daha önceki tarihlerde yapılan HSK üyelik seçimlerine bakıldığında pusulada yer verilen adayların üç tanesinin işaretlenmesinin usulünün benimsendiği görülmektedir. Şimdiye kadar uygulanan bu yöntemden vazgeçilerek yeni bir seçim yönteminin belirlenmesine gerek yoktur. TBMM'de, İçtüzük'te hüküm bulunmayan hallerde teamüllere başvurulması yaygın bir uygulama olup teamül haline gelmiş olan bu usulün de uygulanmasına devam edilmesinin uygun olduğu kanaatindeyim."

TBMM Anayasa Komisyonu Sözcüsü ve AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten, Karma Komisyonun her bir üyelik için üç aday belirleyeceğini hatırlattı.

Karma Komisyonun 2017, 2021 ve 2024'te yaptığı seçimlerdeki uygulamaları anlatan Mesten, şunları kaydetti:

"Bu seçimlerde Genel Kurula gönderilecek her bir aday için oy pusulalarında 3 kişi işaretlenmiştir. Geçmiş uygulamalarımızda da HSK seçimlerinde seçilecek her bir üyelik için oy pusulasında 3 kişiye oy verileceği ve üçten fazla kişiye oy verilmesi durumunda ilgili pusulaların geçersiz olacağı hususu açıkça belirtilmiş ve oylamalar konusunda bu doğrultuda bir içtihat geliştirilmiştir. Mevzuat gereği Komisyon tarafından her bir üyelik için 3 aday seçilecek olması, gerekse Komisyon uygulamalarımız ve teamüllerimiz göz önüne alındığında her bir üyelik için oy pusulalarında 3 adayın işaretlenmesi gerekmektedir."

BAKMADAN GEÇME
HSK atama kararları Resmi Gazete
HABER
HSK atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı!

CHP'NİN ÖNERGESİ REDDEDİLDİ

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Mithat Sancar da adaylıklar için ayrı ayrı oylama yapılması gerektiğini söyledi.

Yeni Yol Partisi Ankara Milletvekili İdris Şahin, aday adaylarıyla ilgili kanaatlerinin bulunmadığını, "görücü usulü" seçim yapıldığını ileri sürdü.

Görüşmelerin ardından CHP'nin önergesi oy çokluğuyla reddedildi.

Daha sonra Tasnif Komisyonu kurularak HSK'ye seçilecek 5 üyenin üç katı adayın belirlenmesi için seçime geçildi.

5 HSK üyeliği için 48 Yargıtay, 6 Danıştay, 8 yükseköğretim üyesi ve 39 avukat olmak üzere 101 aday adayı seçime girdi. Seçimler basına kapalı gerçekleşti.

CHP ve Yeni Yol Partisi milletvekilleri, Yargıtay üyeleri için seçilecek adayların belirlenmesi sırasında seçim usulüne tepki göstererek salonu terk etti, oy kullanmadı. Seçimler diğer partilerin üyelerinin katılımıyla devam etti.

Yaklaşık 7 saat süren komisyon toplantısı ve seçimlerin ardından HSK üyeliği için 15 aday belirlendi.

Genel Kurula bildirilecek 15 aday şöyle:

"Yargıtay üyelerinden Fuzuli Aydoğdu, Ömer Faruk Aydıner, Mustafa Yapıcı, Hakan Yüksel, İbrahim Temir, Hakan Türkön, Ergün Şahin, Seyfi Han, Şerafettin Saka. Danıştay üyelerinden Aysel Demirel, Cengiz Aydemir, Kemal Açıkgöz. Avukatlardan Alişan Tiryaki, Hasan Oğuz Altınkaynak, Figen Şaştım."

GENEL KURULDAKİ SEÇİM SÜRECİ

TBMM Genel Kurulu, gelecek haftalarda 5 HSK üyesi seçecek.

Karma Komisyon tarafından belirlenen 15 aday arasından her bir üye için ayrı ayrı gizli oyla seçim yapılacak. Birinci oylamada üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu, bu oylamada seçimin sonuçlandırılamaması halinde ikinci oylamada üye tamsayısının beşte üç çoğunluğu gerekecek. İkinci oylamada da üye seçilemezse, en çok oyu alan iki aday arasında ad çekme usulüyle üye seçimi gerçekleştirilecek. Seçilecek HSK üyeleri 4 yıl görev yapacak.

Editör : SEZER DOĞRU
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 06 Mayıs, 2025 - 22:33
Haberle İlgili Daha Fazlası
Güncel
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Gülistan Doku soruşturmasında tutuklanan eski Vali Tuncay Sonel'in koruma polisi Şükrü Eroğlu'nun ifadesi ortaya çıktı: Talimatı vali verdi
    Koruma polisi Şükrü Eroğlu'nun ifadesi ortaya çıkt...
    Kaydet
  • 2
    23 Nisan iptal mi oldu, 22 Nisan öğleden sonra tatil mi olacak? 2026 23 Nisan etkinliklerinde son durum merak konusu
    23 Nisan iptal mi oldu, 22 Nisan öğleden sonra tat...
    Kaydet
  • 3
    Şaşkına çeviren cenaze! Lüks aracı mezara gömdüler, sonra para dağıttılar
    Lüks aracı mezara gömdüler, sonra para dağıttılar
    Kaydet
  • 4
    Dışişleri Bakan Fidan deşifre etti: İslam karşıtı ittifak kurdular
    Dışişleri Bakanı Fidan'dan Atina ve Rum yönetimine...
    Kaydet
  • 5
    'Taban' fiyatına tavan zam: Ayakkabıda çifte vurgun
    Ayakkabıda çifte vurgun
    Kaydet
YAZARLAR
  • Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci
    Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci Cumhuriyetin kraliçesi: Keriman Halis ve “güzelliğin ideolojisi”
    Kaydet
  • Cem Küçük
    Cem Küçük Dizi ve filmler şiddeti körükler mi?
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş Psikolojik rahatsızlıkta erken emeklilik müjdesi!
    Kaydet
  • Fatih Selek
    Fatih Selek K.Maraş katliamı, medya ve dijital kaos
    Kaydet
  • Akif Bülbül
    Akif Bülbül Türkiye’nin küresel iz düşümü
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Emekli ne kadar zam alacak? İşte masadaki 2 rakam
    Emekli ne kadar zam alacak? İşte masadaki 2 rakam
    Kaydet
  • Ev ve arsa bedava, üstüne 1 milyon TL nakit! Avrupa ülkelerinden şaşırtan çağrı: Parayı almanın tek bir şartı var
    Ev ve arsa bedava, üstüne 1 milyon TL nakit! Avrupa ülkelerinden şaşırtan çağrı: Parayı almanın tek bir şartı var
    Kaydet
  • Altında zirve tuzağı! Küçük yatırımcı ters köşe oldu: 5100 dolar kırılmazsa yön değişiyor
    Altında zirve tuzağı! Küçük yatırımcı ters köşe oldu: 5100 dolar kırılmazsa yön değişiyor
    Kaydet
  • Dünyada 5 binde bir görülen vaka Diyarbakır’da görüldü
    Dünyada 5 binde bir görülen vaka Diyarbakır’da görüldü
    Kaydet
  • Fatih Tekke: Hakemlerden herkes şikayetçi
    Fatih Tekke: Hakemlerden herkes şikayetçi
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Şampiyonluk sonrası VakıfBank'ta ayrılık: Duygusal veda
Şampiyonluk sonrası VakıfBank'ta ayrılık: Duygusal veda
Kaydet
Trump'tan Tahran'a 'büyük uzlaşma' sinyali!
Trump'tan Tahran'a 'büyük uzlaşma' sinyali!
Kaydet
Yeşil sahada korkunç sakatlık: Klinsmann'ın oğlunun boynu kırıldı
Yeşil sahada korkunç sakatlık: Kalecinin boynu kırıldı
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası