YSK üyelerini kim seçer? YSK üyeleri görevleri neler?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
YSK üyelerini kim seçer? YSK üyeleri görevleri neler?

Güncel Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Yüksek Seçim Kurulu Türkiye'de yapılan yerel, genel seçimleri düzenler ve seçim kararlarını alır. Peki, YSK üyelerini kim seçer? YSK üyeleri görevleri neler?

Seçim sonuçları ile ilgili en üst kurul olan Yüksek Seçim Kurulu'nun kararları bağlayıcıdır. Seçim sonuçları ile ilgili en üst mahkeme Yüksek Seçim Kurulu'dur. 31 Mart 2024 yerel seçimleri yaklaşırken YSK üyelerini kim seçer? sorusu araştırılmaya başlandı. YSK üyelerini kim seçer? YSK üyeleri görevleri neler?

YSK ÜYELERİNİ KİM SEÇER?

Yüksek Seçim Kurulu üyelerini kimin seçtiği merak ediliyor. YSK üyeleri 7 asıl ve 4 yedek üyeden oluşur. Üyelerin 6'sı Yargıtay, 5'i Danıştay Genel Kurullarınca seçilir. Belirlenen YSK üyeleri ise kendi aralarında salt çoğunluk ve gizli oyla aralarında bir başkan ve başkanvekili seçer. 

YSK ÜYELERİ GÖREVLERİ NELER?

Yüksek Seçim Kurulu'nun görevleri seçimlerin başlamasından bitimine kadar olan sürede seçimin düzen içinde gerçekleşmesi için çalışır. Seçim süresince ve seçim sonrasındaki konularla ilgili yolsuzlukları, şikayet ve itirazları incelemek görevi bulunur. Ayrıca TBMM üyelerinin seçim tutanaklarını ve Cumhurbaşkanlığı seçim tutanaklarını kabul etmek, Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde oy kullanılması ve oyların sayım, dökümünde seçim emniyeti açısından alınması gerekli tedbirli tespit etmek gibi görevleri vardır. Seçmen kütüğünün oluşturulması, güncellenmesi, yönetilmesi ve denetimine ilişkin usul ve esasları belirler, kanuna uygunlanmasına ilişkin konular ile görev, yetki ve sorumluluk alanına giren hususlarda karar alır. 

Düzenleyen:  - Güncel
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...