2024 yılı fitre bedeli 130 TL olarak belirlendi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
2024 yılı fitre bedeli 130 TL olarak belirlendi

Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Din İşleri Yüksek Kurulu, 2024 yılı fitre bedelini 130 TL olarak belirledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2024 yılı fitre miktarını 130 TL olarak belirlendiğini duyurdu. Kurul tarafından yapılan açıklamada 2024 yılı Ramazan ayı için fitre miktarının belirlenmesi hususunun görüşüldüğü belirtildi.

FİTRE MİKTARI DEĞİŞMEZ HEP AYNIDIR

İslam fıkhında fitrenin asgari olarak miktarı sabittir. Dolayısıyla fitrenin (sadaka-i fıtrın) miktarı her yıl değişen bir şey değildir. 
Bir kişinin fitresi olarak her gün için değil, bir ay için yarım sa’ buğday veya un, yahut bir sa’ arpa, hurma veya kuru üzüm verilir. Yarım sa ölçek, ihtiyatlı olarak 1750 gramdır. 1750 gram buğday veya un yahut 3500 gram arpa, kuru üzüm veya hurma verilir. Ya bu ürünlerden birini veya tutarını vermek gerekir.
 
Ancak Diyanet İşler Başkanlığı gerek enflasyon ve gıda fiyatlarındaki değişim gerekse konuyu bilmeyenler için TL üzerinden fitre miktarı belirleyerek açıklama yapmaktadır. Bu miktar dini bir hüküm veya emir olmayıp tavsiye niteliğinde bir açıklamadır. Her yıl miktarın değişmesi bu konunun değişken olduğu algısı oluştursa da doğru değildir.

FİTRE NEDİR? KİMLERE VACİPTİR?

İhtiyacı olan eşyadan ve borçlarından fazla olarak, zekât nisabı(miktarı) kadar malı, parası bulunan her Müslümanın, Ramazan ayı içinde fitre vermesi vaciptir. Nisaba sahip değilse fitre vermesi vacib olmaz, fakat vermesi iyidir.
Fitre ve zekat vermesi vacip olan bir kimsenin bir başkasından fitre ve zekat alması da haramdır. Hanefi mezhebi dışındaki diğer üç mezhepte, bir günlük yiyeceği olanın fitre vermesi farzdır. 
 
Fitre ile ilgili meşhur hadis-i şeriflerden bir kaçı şunlardır:
 
Sadaka-i fıtr, zenginlerinize bir tezkiyedir. Fakirleriniz de verirse, Allahü teâlâ onlara daha çoğunu verir. [Ebu Davud] (Tezkiye, temize çıkarma, temizleme demektir.)

Ramazan orucu, gökle yer arasında durur. Sadaka-i fıtr verilince yükselir. [Ebu Hafs]

Sadaka-i fıtr, oruçlunun, uygunsuz sözlerinden hâsıl olan günahları temizler. [Beyheki]

 

"GIDA VE BENZERİ MADDELERDEN AYNİ OLARAK VERİLEBİLİR"

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın toplantı sonrası alınan kararların yer aldığı açıklamada, şunlar kaydedildi: “Konuyla ilgili hadis-i şerifler, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak ülkemizde fitre miktarı 2024 yılı Ramazan ayı için 130 TL olarak belirlenmiştir. Belirtilen meblağ nakdi olarak verilebileceği gibi gıda ve benzeri maddelerden ayni olarak da verilebilir.

"AYNI ZAMANDA GÜNLÜK ORUÇ FİDYE BEDELİ"

Belirlenen bu meblağ, aynı zamanda günlük oruç fidye bedelidir. Bunun yanında her bir mükellef, günlük gıda harcamalarına denk düşecek bir meblağı fitre olarak verebilir.”
 

 

 

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...