2024'ün ilk güneş tutulması yaşandı! Tüm dünya o anlara kilitlendi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ay'ın Güneş ile Dünya arasından geçmesi ve belirli bir oranda güneş ışığını engellemesiyle oluşan 2024 yılının ilk güneş tutulması, bugün Türkiye saati ile 21.20 itibarıyla gerçekleşiyor. Tüm dünya o anlara kilitlendi.

Ay'ın Güneş ile Dünya arasından geçmesi ve belirli bir oranda güneş ışığını engellemesiyle oluşan 2024 yılının ilk güneş tutulması, bugün Türkiye saati ile 21.20 itibarıyla gerçekleşiyor.

2024 yılının ilk Güneş tutulması bugün TSİ ile 21.20'de Meksika, Amerika Birleşik Devletleri’nin doğu bölgelerinde ve güneydoğu Kanada'dan izlenebilecek, 43 ülke ise kısmi olarak izleyebiliyor. Tutulma, Türkiye'den görülmeyecek.

İLK GÖRÜNTÜLER MEKSİKA'DAN

Grönland, Portekiz ve İzlanda'nın da aralarında bulunduğu 43 ülke bu manzarayı kısmi güneş tutulması olarak izleyebilecek. Tutulma, 23.52'de ise sona erecek.  Tam Güneş tutulması ilk Meksika Mazatlan'da görüntülendi.

2024'ün ilk Güneş tutulması yaşandı! Tüm dünya o anlara kilitlendi - 1. Resim

Tutulmayı izlemek için Meksikalılar sahil kasabası Mazatlan’da toplandı.

2024'ün ilk güneş tutulması yaşandı! Tüm dünya o anlara kilitlendi - 2. Resim

ABD'DE TUTULMA BAŞLADI

Tutulma Meksika'dan Teksas'a doğru ilerleyerek New England'a kadar ulaşacak. ABD New York Tupper Lake (Tupper Gölü) kenarında tutulmayı seyretmek isteyenler toplandı.

2024'ün ilk güneş tutulması yaşandı! Tüm dünya o anlara kilitlendi - 3. Resim

New York'un Manhattan Bölgesindeki Bryant Park'ta tutulmayı takip etti. Güneşin tutulduğu anlar heyecanlandırdı.

2024'ün ilk güneş tutulması yaşandı! Tüm dünya o anlara kilitlendi - 4. Resim

Kanada'nın Quebec eyaletine bağlı Montreal kentinde 2024'ün ilk güneş tutulması gözlemlendi.

2024'ün ilk güneş tutulması yaşandı! Tüm dünya o anlara kilitlendi - 5. Resim

BİR SONRAKİ TÜRKİYE'DEN DE GÖRÜLEBİLECEK

Yılın ikinci ve son Güneş tutulması Türkiye'den de görülebilecek. NASA'ya göre Güneş tutulmaları 10 saniye ile yaklaşık 7 buçuk dakika arasında sürebiliyor.

TUTULMA ABD'YE YÜZ MİLYONLARCA DOLAR KAZANDIRACAK

ABD’nin ikinci büyük eyaleti Teksas’ta Güneş tutulması nedeniyle “acil durum” ilan edildi. Bu gösteriyi kaçırmak istemeyenlerin sayısı o kadar çok ki, sadece 22 dakika sürecek tutulma sırasında eyaletin 150 ila 603 milyon dolar gelir elde edeceği hesaplanıyor. 

Aslında her 18 ayda bir gerçekleşen (hatta parçalı Güneş tutulmalarını katarsak, her yıl 2 ilâ 5 defa gerçekleşen) bu olay, doğru zamanda doğru yerde yaşandığında ülkelerin ekonomisine adeta bir elektrik şoku vererek onları canlandırabiliyor. İşte tam da buna örnek olarak, ABD’nin hem yüzölçümü hem nüfus hem de GSYH bakımından en büyük ikinci eyaleti olan Teksas, bugün yaşanan tam Güneş tutulmasında “en kârlı 22 dakikasını” yaşamak üzere.

Sadece Kuzey Amerika’da görülebilecek olan tutulma patikası; Teksas, Arkansas, Indiana ve Maine gibi eyaletler üzerinden geçecek. Bunlar arasında en yüksek popülasyona, yüzölçümüne ve ekonomik güce sahip olan eyalet olan Teksas’taysa Ay’ın gölgesi, eyaletin en büyük 4 popülasyon merkezinden üçünden, yani toplamda 13 milyon kişinin yaşadığı Dallas-Fort Worth, Austin ve San Antonio’dan geçecek. Bunun öylesine büyük bir turist mıknatısı olması bekleniyor ki, tutulmanın yaşandığı patikadaki görece küçük kasaba ve şehirlerde “acil durum” ilân edilmek zorunda kalındı; çünkü buralardaki belediyelerin, tutulma civarındaki günlerde kimi durumda 2-3 katına çıkması beklenen popülasyonun temel ihtiyaçları (yiyecek, barınma, güvenlik vs.) karşılayamaması gibi bir risk bulunduğu saptandı.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...