AYM'den Can Atalay için ihlal kararı: Yeniden yargılanacak

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
AYM'den Can Atalay için ihlal kararı: Yeniden yargılanacak

GÜNDEM Haberleri  / HABER MERKEZİ

Anayasa Mahkemesi, Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) milletvekili seçilen Gezi Parkı davası sanığı Can Atalay için “seçilme hakkı” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı” yönlerinden hak ihlali kararı verdi.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Anayasa Mahkemesi Büyük Genel Kurulu, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkûm edildikten sonra 14 Mayıs'ta yapılan 28’inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde milletvekili seçilen Can Atalay'ın bireysel başvurusunu görüştü. Genel kurul, Atalay'ın, “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle yaptığı başvuruda, “ihlal olduğuna” hükmetti.

Kararını 9’a karşı 5 üyenin oyuyla alan Yüksek Mahkeme, Can Atalay hakkında yeniden yargılamaya da karar verdi. AYM, oy çokluğuyla verdiği kararını, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için dün yerel mahkemeye gönderdi. Dosya yeniden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ele alınacak. Atalay’ın tahliye edilip edilmeyeceğine bu mahkeme karar verilecek.

BAKAN TUNÇ: GEREKÇELİ KARAR DOĞRULTUSUNDA İŞLEM YAPILIR

AYM’nin Atalay hakkındaki kararına ilişkin açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da “Karar daha yeni. Henüz gerekçeli karar açıklanmadı. Gerekçeli kararı gördükten sonra bir açıklama yapmak gerekir” değerlendirmesinde bulundu. Karardan sonra işleyecek sürece yönelik sorulara da cevap veren Tunç, gerekçeli karar doğrultusunda işlem yapılacağını ifade etti.

YARGITAY CEZASINI ONAMIŞTI

TİP'ten Hatay milletvekili seçilen Atalay'ın, “milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi” talebiyle yapılan başvuru, Yargıtay 3. Ceza Dairesince reddedilmişti. Atalay'ın avukatları da milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazanan Atalay’ın, yargılamada durma kararı verilmesi talebinin reddedilerek yargılamaya devam edilmesi nedeniyle “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de “kişi hürriyeti ve güvenliği” hakkının ihlal edildiğini savunarak Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştu.

Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi de Gezi Parkı davasında Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını belirtmesi üzerine, 12 Ekim’de yaptığı toplantıda başvurunun görüşülmesini ertelemişti.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...