Cihat Yaycı’dan çarpıcı TCG Anadolu yorumu: Türkiye’yi üst lige çıkardı

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:

GÜNDEM Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Deniz Kuvvetleri’nin hizmetine giren TCG Anadolu hakkında konuşan müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Yaycı, "TCG Anadolu Türkiye’yi bir üst lige çıkardı. Artık Türkiye güç aktarım kabiliyetine sahip bir ülke haline gelmiştir. Eleştirinin şöyle olması lazımdır; “Niye ikincisi hala yapılmadı?" ifadelerini kullandı.

Savunma sanayinde adeta çığır açan Türkiye, yerli ve milli imkanlarla LHD tipi insansız hava araçlarının iniş kalkış yapabildiği savaş gemisini inşa etti. Dev gemi 10 Nisan 2023'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla yapılan törenle Türk Deniz Kuvvetleri envanterine girdi.

Mavi Vatan korumasında büyük bir kuvvet çarpanı yapacak gemi başta Yunanistan olmak üzere tüm dünyada büyük yankı uyandırdı.

Mavi Vatan ekseninde TCG Anadolu gemisiyle ilgili değerlendirmeler yapan Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Özellikle son dönemde yapılan çalışmaların Mavi Vatan bilincinin yerleşmesine sağladığı katkıya dikkat çeken Yaycı, “Mavi Vatan kavramı, doktrini, haritası artık bu son dönemde, denizlerdeki hak ve menfaatlerimizin farkında varılmasıyla hemen hemen toplumun tüm kesimlerinde karşılık bulan bir kavramdır. İşte bu bilinç nasıl kazanıldı? Denizlerdeki mücadele artık gün yüzüne çıktı. Türkiye, yaptıklarıyla denizlerdeki mücadele yerini aldığını gösterdi. Deniz hak ve menfaatlerinin korunması konusunda son derece hassas olduğunu çeşitli boyutlarda gösterdi." dedi.

“TCG ANADOLU TÜRKİYE’YE ÇAĞ ATLATTI”

Yaycı, "Birincisi askeri boyutta gösterdi. Nasıl gösterdi? Milli gemi projeleriyle başlayan ve sürekli gemi inşa eden, sadece askeri tersanede değil artık özel tersanelerde de savaş gemileri inşa etmeye, bunları hem Türk Deniz Kuvvetlerine vermeye hem de dünyadaki diğer devletlere satmaya başladılar. Bunların hepsi gurur verici işler. TCG Anadolu da bunlardan bir tanesidir. Türkiye’ye çağ atlatmıştır. Daha doğrusu lig atlatmıştır. Artık Türkiye güç aktarım kabiliyetine sahip bir ülke haline gelmiştir." " ifadelerini kullandı.

"İKİNCİSİ YAPILMALI"

"Siz bir kara üssünüzü, bir deniz, bir hava üssünüzü yüzer olarak dünyanı her tarafına taşıyabiliyorsanız, bunu ancak uçak gemileriyle ve böyle çok maksatlı amfibi hücum gemileriyle yapabilirsiniz." diyen Yaycı, şöyle devam etti;

Bu da dünyada sayılı devlette vardır. Biz şu anda NATO’daki 6 devletten bir tanesi konumuna geldik. Eleştirilerin, “TCG Anadolu neden yapıldı?” diye yapılmaması gerekir. Ki, bu işi bilenlerin kesinlikle böyle dememesi lazımdır. Eleştirinin şöyle olması lazımdır; “Niye ikincisi hala yapılmadı? Niye uçak gemisini geciktiriyoruz?” demek lazımdır. Türkiye Cumhuriyeti Devletini seven herkesin böyle eleştirilerde bulunması lazımdır. Teşvik edici eleştirilerde bulunması lazımdır.

Daha iyisini yapalım, daha çok yapalım diye. Bu ihtiyacı ortaya koyanlardan, projelendirenlerden, bütçesini verenlerden, inşa edenlerden ve hizmete sokanlardan Allah razı olsun diyorum.

"EN AZ 10 KAT PARA HARCAMAMIZ LAZIMDI"

Denizlerdeki hak ve menfaatlerin korunması konusunda önemli adımlar atıldığını vurgulayan Yaycı şunları söyledi;

“İkinci basamak da şudur; Türkiye bugün, dünyadaki devletlerin sahip olduğu resmi filolar dikkat alındığında, bu kadar sismik araştırma ve sondaj gemisine sahip olan birkaç devletten bir tanesidir. Bugün Türkiye 6, 7, 8 gemilik bir filoya sahiptir. Düşünün şimdi, dünyada sondaj yapmak için, sismik araştırma yapmak için gemi kiralamaya kalksak en az 5-10 katı daha fazla para harcamamız lazım.

“SONDAJ VE SİSMİK ARAŞTIRMA GEMİLERİNİ ALANLARDAN, BUNU HAYATA GEÇİRENLERDEN ALLAH RAZI OLSUN”

Türkiye’ye bu kadar yaptırım uygulanırken şu anda bu gemiler elimizde olmasaydı kim, hangi gemiyi bize kiralardı? Onu da düşünebiliyor muyuz? O zorluğu hayal edebiliyor muyuz? Şu anda Karadeniz’de milyarlarca metreküp doğalgaz bulundu. Biz bunu artık kendi gemilerimizle arıyoruz, buluyoruz ve delerek çıkartıyoruz. Onun için bu sondaj ve sismik araştırma gemilerini alanlardan, bunu düşünenlerden, bunu hayata geçirenlerden Allah yine razı olsun diyorum.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...