Çöpe giden yemekler hayvanları doyuracak

- Güncelleme:
Çöpe giden yemekler hayvanları doyuracak

Gündem Haberleri

Türkiye’de her yıl 20 milyon tona yakın gıda israf ediliyor. Bu artıklar hayvanların beslenmesinde kullanılacak. Bunun için hazırlanan yasal altyapıda sona gelindi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, ağustos ayında çıkardığı yönetmelikle restoran ya da yemekhane atıkları ve tarihî geçmiş gıdaların hayvan yemi olarak kullanılmasını istedi. Bakanlık şimdi de bunun için yeni bir taslak hazırladı. Böylelikle kamu kurum ve kuruluşları veya bu kurumlar adında faaliyet gösterecek işletmeler, gıda artıklarının toplanması, taşınması, işlenmesi, depolanması ve dağıtımını üstlenecek. Artık gıdalardan üretilecek yemler, ev, süs, barınak, sokak, doğa, hayvanat bahçesi ve sirklerde bulunan hayvanların beslenmesinde kullanılabilecek. 

Artıklar toplanma aşamasında sınıflandırılacak. Gıda artığı kullanarak yem üreten işletme faaliyete geçmeden Tarım ve Orman Bakanlığından onay alacak. Bu işletmeler tarafından üretilen ürünler, ticarete konu edilemeyecek. Gıdalar yem işletmesine kapalı araçlarda veya ağzı kapalı kaplarda hijyen kurallarına uygun, bulaşma ve çapraz bulaşmayı engelleyici şekilde taşınacak. Araçlar ve kaplar, her kullanımdan sonra temizlenecek veya dezenfekte edilecek. Araçlara en az 10 cm karakter büyüklüğünde olmak üzere “Yem amaçlı gıda artığı” ifadesi bulunacak. Kullanıma sunulan yemler üzerinde görünür bir şekilde ve büyük harflerle “Bu ürün ….. hayvanları için üretilmiştir. Para ile satılamaz” ibaresi yer alacak. Firma, işletmesinde kullandığı yem amaçlı gıda artığı ve ürettiği yem miktarını üç aylık periyotlar hâlinde bağlı oldukları Tarım ve Orman İl Müdürlüklerine bildirecek. CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...