Güneş ve Ay tutulması depremi tetikler mi? Bilim adamları ikiye bölündü

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Güneş ve Ay tutulması depremi tetikler mi? Bilim adamları ikiye bölündü

Gündem Haberleri

Güneş ve ay tutulmaları sonrası yaşanan depremler, “Her iki tabiat olayı arasında bir ilişki var mı?”, “Güneş tutulması depremi tetikler mi?” sorularını gündeme getirdi. 25 Ekim’de gerçekleşen Güneş tutulması öncesi bu endişeler tekrar gündem olmuştu. Dün gece yaşanan Düzce depremi, gözlerin bir kez daha bilim insanlarına çevrilmesine neden oldu, uzman isimler ikiye bölündü.

OSMAN SAĞIRLI'NIN HABERİ

Ağustos 1999’da meydana gelen tam güneş tutulmasından 6 gün sonra 17 Ağustos depremi meydana gelmişti. Dünkü depremden önce de 25 Ekim günü güneş, 8 Kasım’da da ay tutulmuştu. Güneş ve Ay tutulmaları sonrası gerçekleşen depremler “Her iki tabiat olayı arasında bir ilişki var mı?” sorularını gündeme getirdi. Bu düşünce bilim adamlarını birbirine düşürdü.

"BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA" ROLÜ OYNAYABİLİR

Jeoloji Uzmanı ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür “Ay, Dünya ile Güneş arasına girdiğinde tutulma gerçekleşir. Bu olay sırasında üç gezegen de aynı sırada olduğu için Dünya üzerine daha fazla çekim uygulanır. Normalde bu çekim kuvveti büyük depremlere sebep olmaz. Ancak kimi yerlerdeki faylar aşırı stres biriktirmiş ise deprem yaşanabilir. Yani tutulmalar, bardağı taşıran son damla rolü oynayabilir” dedi.

"BİLGİYE DAYANMAYAN SÖYLEMLER..."

Bu fikre karşı çıkan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Cenk Yaltırak ise “Son 500 yılda, 24 Güneş tutulması yaşandı. 23’ünde deprem olmadı. Kusura bakmasınlar ama bazı hocalarımız temel fizik kurallarından habersiz. Bilgiye dayanmayan söylemler ile halkı tedirgin etmeye gerek yok. Sürekli korku pompalamak doğru değil” diye konuştu.

Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezine (USGS) göre de Güneş ve Ay’ın çekim kuvvetinin gelgitler oluşturması depremi tetikliyor. USGS, tutulma sonrası deprem riskinin 3 kat arttığını tahmin ediyor. Ancak ABD’li Jeolog James Berkland başta olmak üzere birçok bilim adamı bu fikre karşı çıkıyor.

Düzenleyen:  - Gündem
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...