Hatay'da depremin sebep olduğu göç korkunç rakamlara ulaştı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Hatay'da depremin sebep olduğu göç korkunç rakamlara ulaştı

GÜNDEM Haberleri

MHP lideri Bahçeli’nin "Cumhuriyet’in 100. yılında 100 il" açıklaması,depremin vurduğu Hatay’da tartışmalara neden oldu. İskenderun’un il olma söylemlerine karşı çıkan, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, ekonomik ve demografik sebeplerden dolayı Hatay’ın 2’ye bölünmesinin Türkiye’ye milli anlamda zarar vereceğini söyledi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Kahramanmaraş merkezli depremde ağır hasar alan Hatay’ın ikiye bölünmesinin tehlikeli olabileceğine dikkat çekti.

İhlas Haber Ajansı'na özel açıklamalarda bulunana Savaş, Hatay’ın birçok medeniyete ve kültüre ev sahipliği yaptığına değinerek, "Hatay’ın özel bir konumu var. Yüzyıllarca Hatay bir cazibe merkezi oldu. Burada 13 medeniyet, 27 kültür gelip geçmiş. Şu anda 3 tane semavi din ve birçok mezhep, etnik köken bölgede yaşamaktadır. Hatay, birçok coğrafyanın kesişim noktasıdır. Cazip olmuş, cazibesini de bugüne kadar göstermiş. Bununla birlikte Hatay, 20 yıl Fransız işgali altında kalmış. Hatayla birlikte 7 tane il Fransızların işgaline girmiş ama hepsi 1-2 yıl içerisinde işgalden kurtulmuş." dedi.

'HATAY TÜRKİYE HARİTASININ DIŞINA GÖSTERİLİYOR'

Suriye’de yaşanan iç karışıklık sonrası Hatay’ın çeşitli kaynaklarda Türkiye haritasında gösterilmediğine dikkat çeken Başkan Savaş, Hatay’ın kuzeyinde terör koridorlarını işaret ederek, "Şu an Suriye’de birçok egemen devlet var; Çin, Amerika, Rusya, İran ve güneyden inmek isteyen bir terör koridoru var. Suriye’de yaşayanlar, Suriye komşuluğunda yaşayanlar ve dışarıdan gelen birçok radikal unsurun ve silahlı gücün, güneyden sıcak denize inme isteği var. Yıllardır çeşitli kaynaklarda ve haritalarda Hatay’ın Türkiye dışında gösterilme durumu var. Tüm bunlara baktığınız zaman jeostratejik ve jeopolitik önemini görürsünüz" ifadelerini kullandı.

DEPREM SONRASI GÖÇ KORKUNÇ BOYUTLARA ULAŞTI

Deprem sonrası 560 bin Hataylının başka illere göç ettiğine dikkat çeken Başkan Savaş, 550 bin Suriyelinin de Hatay'da yaşadığını belirtTİ.

 "Türkiye’deki Suriyelilerin 4’te 1’i Hatay’da. Deprem sonrası AFAD verilerine göre 560 bin kişi Hatay’dan ayrılmış ve başka illerde yaşıyor. Hatay nüfusunun yaklaşık 3’te 1’i Hatay dışında yaşıyor. 550 bin Suriyeli ise Hatay’da yaşıyor. Bu nüfusun yaklaşık yüzde 90’ı Suriye sınırına yakın bölgede. Şu an baktığımızda ova kısmında nüfus ya dengededir ya da Suriyeliler bizden fazladır. Demografik yapı ova bölgesinde tamamen tersimize dönüyor. Bir de işin ekonomik boyutu var. Hatay’ın gelirinin büyük çoğunluğu İskenderun bölgesinden. İthalat, ihracat ve esas limanlarla birlikte ilimizin gelirinin yüzde 75’i o bölgede. Yani Hatay’ı 2’ye böldüğünüz zaman, hem demografik anlamda Antakya'da Türk nüfusu azalmış oluyor hem de ekonomik anlamda Antakya tarafında çiftçilikle uğraşan insanımız daha fazla. Çiftçilerin durumu da ortada. İskenderun’u il yaptığınızda Antakya tarafını yoksulluğa ve açlığa mahkum edersiniz. Bu nedenle Hatay’ın 2’ye bölünmesinin milli anlamda zarar vereceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"HER TÜRLÜ İŞ BİRLİĞİNE VARIZ"

Deprem sonrası 15 milyon TL’lik ekstra bir ödenek aldıklarına ve ilçe belediyelerinin bile kendilerinden daha fazla ödenek aldığına dikkat çeken Başkan Savaş, "Deprem sonrası bize ekstra olarak 15 milyon TL para verildi ama ilçe belediyelerine bile bizden daha fazla kaynak verildi. Şimdi buradaki mesele şu; Hatay’ın tekrar ayağa kaldırılması lazım. Ben 'şu ne yaptı, bu ne yaptı'dan ziyade hem hükümetin hem de biz belediyelerin hızlı bir şekilde Hatay’ı ayağa kaldırmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda her türlü iş birliğine varız. Biz ilk saatlerden beri gücümüz maddi ve manevi neye yetiyorsa sıkıntıları gidermeye gayret ediyoruz. Hatay’da bakanlıklar çalışıyor ama Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya gibi Hatay'da da çok daha fazla ağırlıklı çalışmalarını bekliyoruz" dedi.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...