Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. HÜRKUŞ'tan KAAN'a: Türkiye gökyüzüne bakıyor!
Gündem

HÜRKUŞ'tan KAAN'a: Türkiye gökyüzüne bakıyor!

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2024 - 13:42
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala

Türk savunma sanayisi hava savunmasına 10 yılda 9 milli ve yerli araç kattı. 'Gökyüzüne bir kere bak' sloganıyla HÜRKUŞ'u 2013'te gökyüzüyle buluşturan Türkiye, son olarak dün 'uçan kale' KAAN'ı envanterine kattı. 2013 yılından bu yana Türkiye, HÜRKUŞ, Bayraktar TB2, AKSUNGUR, Bayraktar AKINCI TİHA, Bayraktar KIZILELMA, HÜRJET, Bayraktar TB3, ANKA III ve KAAN'ı gökyüzüyle buluşturdu.

Kaydet
a- | +A

Türk savunma sanayisi 10 yılda 9 milli platformun ilk uçuşlarını gerçekleştirdi. Temel eğitim uçağı HÜRKUŞ ile başlayan serüvenden insanlı ve insansız hava araçlarıyla atılan adımlar milli muharip uçak KAAN ile zirveye ulaştı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün de sosyal medya hesabından bu sürece dikkati çeken "Gökyüzüne bir kere daha bak" mesajıyla Türk savunma sanayisinin son dönemde ilk uçuşunu gerçekleştirdiği hava araçlarına ilişkin video paylaştı.

'DÜNYA MUHAREBE TARİHİNE PARADİGMA DEĞİŞTİRECEK'

Buna göre, Türkiye'nin özgün milli hava aracı çalışmalarında temel eğitim uçağı HÜRKUŞ ile yeni bir sayfa açıldı. Türk Havacılık Uzay Sanayii tarafından geliştirilen HÜRKUŞ, 29 Ağustos 2013'te ilk uçuşunu gerçekleştirdi. HÜRKUŞ geride kalan sürede önemli yetenekler kazandı ve ihracat başarılarına ulaştı.

Baykar tarafından geliştirilen, en fazla ülkeye ihraç edilen İHA/SİHA unvanıyla şirketi sektörün savunma sanayisi şampiyonluğuna taşıyan Bayraktar TB2, 29 Nisan 2014'te gökyüzü ile buluştu. Bayraktar TB2, yurt içi ve dışındaki güvenlik operasyonlarında etkin olarak kullanıldı, bu alandaki yurt dışı bağımlılığı sonlandırdı. Bayraktar TB2, özellikle Karabağ Zaferi ve Ukrayna-Rusya savaşında üstlendiği rollerle "dünya muharebe tarihinde paradigma değiştiren" hava aracı olarak nitelendirildi. Hakkında şarkılar bestelenen Bayraktar TB2 için Ukrayna'ya destek amaçlı çeşitli ülkelerde bağış kampanyaları düzenlendi.

Türk Havacılık Uzay Sanayii tarafından ANKA platformundan yola çıkılarak 18 ay gibi kısa sürede geliştirilen, yüksek faydalı yük kapasitesi ile kesintisiz çok rollü istihbarat, gözetleme, keşif ve taarruz görevleri gerçekleştirme kapasitesine sahip AKSUNGUR, 20 Mart 2019'da ilk kez uçtu. AKSUNGUR, Türkiye'de farklı kuvvetlerin envanterine girdi, ihraç edilmeye başlandı.

REKORLARLA DOLU UÇUŞLAR

Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) ise 6 Aralık 2019'da ilk kez havalandı. Geçen sürede Türk havacılık tarihi açısından rekorlara, ilk uçuşlara imza atan Bayraktar AKINCI TİHA, art arda ihracat başarılarına imza attı. Suudi Arabistan Krallığı Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde görev yapacak Bayraktar AKINCI TİHA, bu anlaşma neticesinde Türkiye’nin tek seferde yapılan en büyük havacılık ihracatının gerçekleştirilmesini sağladı.

Baykar'ın öz kaynaklarıyla milli ve özgün olarak geliştirdiği insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA, 14 Aralık 2022'de ilk kez gökyüzüyle buluştu. Geliştirme ve üretim faaliyetleri devam eden Bayraktar KIZILELMA'nın bu yıl seri üretimine geçilmesi planlanıyor. Bayraktar KIZILELMA, hava-yer görevleriyle beraber yapay zeka kabiliyetiyle hava-hava muharebesi icra edecek. Bayraktar KIZILELMA, insansız savaş uçağı düşük radar kesiti sayesinde sahip olacağı düşük görünürlük ile Türkiye için güç çarpanı olacak.

Türk Havacılık Uzay Sanayii tarafından geliştirilen HÜRJET, 25 Nisan 2023'te ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Uçuş testlerine devam eden HÜRJET'in varyantları arasında Hafif Taarruz Uçağı, Jet Eğitim Uçağı, Akrotim Gösteri Uçağı, Harbe Hazırlık Uçağı, Red Aircraft ve Uçak Gemisi versiyonları bulunuyor. Üst irtifa limiti 45 bin fit olan HÜRJET, ses hızının 1,4 katı hızda uçuş yapabilme kabiliyetiyle görev yapacak.

Baykar'ın gökyüzüyle buluşturduğu son araç olan Bayraktar TB3 ise 27 Ekim 2023'te ilk uçuşunu yaptı. TUSAŞ Motor Sanayi AŞ (TEI) tarafından yerli olarak geliştirilen PD-170 motoruyla havalanan uçan Bayraktar TB3 SİHA, katlanabilen kanat yapısıyla TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip bir insansız hava aracı olacak.

VE KAAN GÖKYÜZÜNDE

Türk Havacılık Uzay Sanayii tarafından geliştirilen insansız savaş uçağı ANKA III ilk kez 28 Aralık 2023'te gökyüzüne taşındı. Türkiye'nin ilk dikey kuyruksuz turbofan motorlu insansız hava aracı ANKA III'ü geliştirme çalışmaları devam ediyor. Yeni nesil İHA sistemi olan ANKA III, keşif, gözetleme ve istihbarat, farklı hava-yer mühimmatları ile taarruz, hava-hava mühimmatları ile düşman helikopter, pervaneli uçak, İHA'larına angaje olarak av taraması, düşman RF yayımı yapan radar ve hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirme, hava ve karada dost kuvvetlere himaye, sinyal ve haberleşme istihbarat, elektronik harp, diğer dost unsurlarla beraber operasyon ve haberleşme rölesi gibi bir çok görevi yerine getirebilecek.

Türk Havacılık Uzay Sanayii tarafından yürütülen Türkiye'nin en önemli teknoloji projelerinden milli muharip uçak KAAN, ilk uçuşunu 21 Şubat 2024'te gerçekleştirdi.
KAAN ile Türkiye, 5. nesil uçak üretebilen sınırlı sayıda ülkeler arasına adını yazdıracak. Pilotlarının uçak bilgisayar olarak nitelendirdikleri KAAN, teknolojinin sunduğu en güncel yetenekleri bünyesinde barındıracak.

Yeni nesil silahlarla havadan havaya muharebe, süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas vuruş gerçekleştirebilecek KAAN, yapay zeka ve nöral ağ desteğiyle artırılmış muharebe gücü sağlayacak.

BAKMADAN GEÇME
KAAN havalandı, Yunan basını izledi
HABER
KAAN havalandı, Yunan basını izledi
Dünya hayran kaldı, onların umurunda olmadı! 4 gazete KAAN
HABER
Dünya hayran kaldı, onların umurunda olmadı! 4 gazete KAAN'ın ilk uçuşunu görmezden geldi
KAAN, Pakistan
HABER
KAAN, Pakistan'ın radarına girdi! "Satın alma" iddiası Hindistan'ı rahatsız etti
Almanlar KAAN
HABER
Almanlar KAAN'ı öve öve bitiremedi: Türklerin dönüm noktası, ABD'ye karşı kazanılmış bir zafer

Editör: ÇAĞLA ÇAĞLAR
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 22 Şubat, 2024 - 13:42
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Sigaraya 2026'nın ilk zammı! İşte yeni fiyatlar
    Sigaraya 2026'nın ilk zammı! İşte yeni fiyatlar
    Kaydet
  • 2
    İstanbul'da okullar tatil mi son dakika? 31 Aralık Çarşamba İstanbul Valiliği açıklaması takip ediliyor!
    İstanbul'da okullar tatil mi son dakika?
    Kaydet
  • 3
    Bolu Dağı'nda kar fırsatçılığı! 150 TL'lik ürün 450 TL oldu
    Bolu Dağı'nda kar fırsatçılığı! 150 TL'lik ürün 45...
    Kaydet
  • 4
    Liverpool, Salah'ın yerine Türk yıldızı istiyor: 100 milyon avroyu gözden çıkardılar
    Liverpool, Salah'ın yerine Türk yıldızı istiyor: 1...
    Kaydet
  • 5
    Ankara kulislerinde emekli zammı! Masada yepyeni bir rakam var
    Ankara kulislerinde emekli zammı! Masada yepyeni b...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Cem Küçük
    Cem Küçük Batı’nın DEAŞ aparatı!
    Kaydet
  • Atilla Yayla
    Atilla Yayla 6 Şubat depremleri ve kötülükten doğan iyilik
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş Emekli zammında son viraj: 20 bin psikolojik sınır gündemde!
    Kaydet
  • Meryem Aybike Sinan
    Meryem Aybike Sinan Arvasi Hoca’nın Türk dünyası perspektifi…
    Kaydet
  • Anlat Derdini Feridun Ağabey'e
    Anlat Derdini Feridun Ağabey'e “Otizmli çocuğumla aç ve açıkta kaldım, bana yardım edin”
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • George Clooney ve eşi Amal Clooney'e Fransa'dan vatandaşlık
    George Clooney ve eşi Amal Clooney'e Fransa'dan vatandaşlık
    Kaydet
  • Dev dalgalar kıyıyı savaş alanına çevirdi!
    Dev dalgalar kıyıyı savaş alanına çevirdi!
    Kaydet
  • Balık adamı bıçakladı, dişten göz oldu! Dünyanın en sıra dışı vakaları açıklandı
    Balık adamı bıçakladı, dişten göz oldu! Dünyanın en sıra dışı vakaları açıklandı
    Kaydet
  • Gaziantep'te ağır tonajlı araç girişine yasak
    Gaziantep'te ağır tonajlı araç girişine yasak
    Kaydet
  • 140 yaşındaki bir insana denk! Dünyanın en yaşlı kedisi Flossie 30 yaşına bastı
    140 yaşındaki bir insana denk! Dünyanın en yaşlı kedisi Flossie 30 yaşına bastı
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
BAHÇELİEVLER BELEDİYE BAŞKANLIĞI
DUYURU, MEDYA TAKİP VE BASKI HİZMETİ
Kaydet
Beşiktaş'tan Rafa Silva için beklenmedik takas önerisi: İlk teklif yapıldı
Beşiktaş'tan Rafa Silva için beklenmedik takas önerisi
Kaydet
Ankara'da 'kara kış' manzarası! Vatandaşlar saatlerce çeşme başlarında bekledi
Vatandaşlar saatlerce çeşme başlarında bekledi
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası