Kartalkaya yangını davasında sanıklara öfke yağdı: Hâlâ vicdansız ve çok rahatlar
Yangında evladını kaybeden Serpil Gençbay, davada en rahat, en sakin, en huzurlu kişilerin sanıklar olduğunu söyledi. Eşi ve kızını kaybeden Rıfat Doğan da “Sanıkları ilk defa ön taraftan gördük ve hâlâ aynı vicdansızlık ve aynı rahatlıktalar” dedi.
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki Grand Kartal Otel’de 21 Ocak’ta, 78 kişinin hayatını kaybettiği, 137 kişinin yaralandığı yangına ilişkin davanın 3. duruşması dün yapıldı.
Aralarında otelin sahibi ve belediye yetkililerinin de bulunduğu 20’si tutuklu 32 sanığın yargılandığı davada tarafların beyanları alındı.
Yangında oğlu Yiğit Gençbay’ı kaybeden Danıştay 9. Daire Başkanı Abdurrahman Gençbay, adil yargılama ilkeleriyle bugüne kadar geldiklerini, toplum vicdanında karşılığını bulacak adil bir karar çıkacağını umduklarını dile getirdi. Gençbay, mütalaaya kısmen katıldıklarını aktararak, “Otel yöneticileri misafirlerden kimlerin öleceğine, kimlerin yaşayacağına karar vermiştir. Misafirler uyandırılmamış, yangın ikaz sistemi çalıştırılmamıştır. Otelde yangın ikaz sistemi faal değildir. Sorumlu ve yetkili idarelerden birinin dahi görevini yerine getirmesi hâlinde bu durum ortaya çıkmayacaktı” dedi.
Gençbay, bu davada verilecek kararın kaybettikleri canları geri vermeyeceğine değinerek, şöyle devam etti:
“Bu dünyada sürgünün evladından sonraya kalmak olduğunu yaşayarak öğrendim. Bu dünyadaki sürgün hayatımızı bitirip canlarımıza kavuşuncaya kadar bu ateş yüreğimizi hep kavuracaktır.” Anne Serpil Gençbay da en rahat, en sakin, en huzurlu kişilerin sanıklar olduğunu söyledi.
"İNDİRİM UYGULANMASIN"
Yangında 8 yakınını kaybeden avukat Yüksel Gültekin, davanın, Türkiye’de bugüne kadar var olan liyakatsiz personelin, adam kayırmacılığın, siyasetle herhangi bir yere torpille girmenin tamamen gün yüzüne çıktığı bir dava olduğunu söyledi. Gültekin, soruşturma izni verilen kişilerin yargılanmadığını, mahkemeden taleplerinin adaletin yerini bulması olduğunu kaydetti. Gültekin, mütalaayı kabul etmediklerini belirterek, tüm sanıkların “olası kast”tan cezalandırılmasını talep etti. Müşteki avukatları da sanıkların takdir indirimi uygulanmadan üst hadden cezalandırılmasını istedi.
"DEVLET KİMSEYİ BOŞA SANIK YAPMAMIŞ"
Yangında eşi ve kızını kaybeden Rıfat Doğan, “Devlet kimseyi boşa sanık yapmamış. Bunu gördük ve hepsinin olası kasttan yargılanacağına inanıyoruz” dedi. Sanıkların duruşma salonundaki tavırlarına tepki gösteren Rıfat Doğan “Abdurrahman Gençbay çok güzel bir konuşma yaptı. Ancak ne yazık ki, Gençbay’ın da dediği gibi, içeride sanıkları ilk defa ön taraftan gördük ve hâlâ aynı vicdansızlık, aynı rahatlıktalar. Bu herhalde insanın içindeki vicdanla ilgili. O yüzden, bu vicdansızlıklarını akıl almıyor. İnşallah hak ettikleri cezayı alacaklarına inanıyoruz. Mahkemeye, adalete inanıyoruz. Mahkeme başkanımıza ve heyetine güveniyoruz” dedi.
