Katar ve Mısır’ın gücü yetmedi! Erdoğan emir verdi, Hamas serbest bıraktı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Katar ve Mısır’ın gücü yetmedi! Erdoğan emir verdi, Hamas serbest bıraktı

Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İsrail-Hamas arasında haftalardır devam eden şiddetli çatışmalara 'insani ara' veriliş, iki taraf esir takasında anlaşmıştı. 4 günlük sürecin ikinci gününde Hamas, İsrail'in yardım tırlarını engellediği gerekçesiyle ikinci aşamayı ertelerken, Hamas'ı anlaşmaya geri dönmeye ikna edenin Katar ya da Mısır değil Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğu ortaya çıktı.

İsrail-Hamas arasında 7 Ekim'den bu yana devam eden katliamların ardından diplomatik nihayet iki taraf arasında '4 günlük insani ara' ve 'esir takası' için anlaşma sağlandı.

Cuma günü sabah 07:00'de başlayan insani aranın ardından, ikinci esir takası da dün akşam üzeri gerçekleşecekti. Ancak İsrail'in yardım tırlarının geçişine izin vermemesi nedeniyle anlaşmanın ihlal edildiğini söyleye Hamas rehine takasının ikinci aşamasını erteledi.

REHİNE KRİZİ BÜYÜDÜ

İki taraf arasında yeni bir krizin perdesi aralanırken, İsrail medyası iddiaların hemen arkasından anlaşmaya uyulmazsa operasyonların tekrar başlayacağını öne sürdü.

Sıcak dakikalarda ailelerine kavuşmayı bekleyen Filistinli ve İsrailli esirlerin ise endişesi giderek büyüdü. Katar ve Mısır devreye girsede Hamas'ı ikna edemedi. 

Gergin bekleyiş ardından Hamas, 13 İsrailli esir ile 7 yabancı uyrukluyu Kızılhaç'a teslim ettiğini bildirdi.

HAMAS'I İKNA EDEN ERDOĞAN OLDU

Hamas'ı ikna edenin ise Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğu ortaya çıktı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ise Hamas'ın kararı sonrası MiT’e talimat verdiği ve Hamas ile görüşmelerin ardından Taylandlı esirlerin serbest bırakıldığı öğrenildi. 

Hamas tarafından yapılan açıklamada da "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çabalarına cevap olarak Gazze'deki Taylandlı esirler serbest bırakıldı" denildi.

KATAR 'ENGELLER KALDIRILDI' DİYEREK DUYURMUŞTU

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid Ensari, dün yaptığı açıklamada Mısır ve Katar'ın, taraflarla gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından engeller ortadan kaldırıldığını duyurmuştu. Ancak Hamas'tan bunu teyit eden bir açıklama gelmedi. 

İNSANİ ARA YARIN SONA ERİYOR

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün insani ara verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girdi.

Uzlaşıya göre Hamas'ın elindeki 50 İsrailli esire karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinli serbest bırakılacak. Serbest kalacak esirler her iki taraftan kadın ve çocuklardan oluşuyor.

 

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...