Kurtarılan 15 gemici İstanbul'a geldi

Düzenleyen: / Kaynak: AA/İHA
Kurtarılan 15 gemici İstanbul'a geldi

GÜNDEM Haberleri  / AA/İHA

Gine körfezi açıklarında korsanlar tarafından kaçırılan geminin 15 Türk personeli, kurtarılmalarının ardından bu sabaha karşı İstanbul’a döndü.

Geçtiğimiz haftalarda Batı Afrika ülkesi Gine açıklarında mürettebatı Türklerden oluşan Liberya bayraklı M/V Mozart isimli bir gemi silahlı Nijeryalı korsanlar tarafından kaçırılmış, personel ise rehin alınmıştı. İlk belirlemelere göre 19 kişilik mürettebattan Azerbaycanlı 2. Mühendis Farman Ismaılov ise hayatını kaybetmişti. Geminin farklı noktalarına saklanarak korsanlar tarafından alıkonulmaktan kurtulan üç mürettebat Furkan Yaren, İlhan Süha Tatlıgül ve Bahadır Yeşilalan, Gabon’un Başkenti Livrevil’den kalkan uçakla yurda dönmüştü.

Dışişleri Bakanlığı'nın çabaları sonucu kurtarılan 15 Türk gemici, günler süren esaretin ardından yurda getirildi. Gemiciler, Nijerya’nın Abuja kentinden havalanan uçakla bu sabaha karşı İstanbul Havalimanı’na ulaştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Nijerya açıklarında Mozart gemisine düzenlenen baskında kaçırılan ve dün serbest bırakılan gemicileri İstanbul Havalimanı’nda karşıladı.

Kurtarılan 15 gemici İstanbul'a geldi

İnişin akabinde pasaport işlemlerini gerçekleştirerek yurda giriş yapan gemiciler, havalimanının VİP bölümü çıkışında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, neler yaşadıklarını anlattı.

Kurtarılan vatandaşlardan biri, "Hiçbir insanın yaşamasını istemeyeceğim bir süreçti, Allah kimsenin başına vermesin, korsanlar bize kötü davrandı. Psikolojik manada her türlü manipülasyonu yaptılar. Çok üzgünüm" dedi.

Gemiden kurtarılan bir başka vatandaş ise, "Hepimiz bir yerdeydik, zor bir süreçti. Allah kimseye göstermesin. Fiziksel bir şiddet yok fakat adam elinde silahla kafanda bekliyor. Bir kanaldan bizi deniz sahiline çıkardılar. Sahilde takas yapıldık. Onlar parasını aldı, bizi o bota eşya gibi attılar işte. Adam kafamda silahı göğsümde silahı para sayıyor" açıklamalarında bulundu.

Kurtarılan 15 gemici İstanbul'a geldi

Geminin kaptanı ise, "Sayın Cumhurbaşkanımıza, Bakanımıza ve Büyükelçiliğe çok teşekkür ediyoruz. Bu hassas durumda bize çok yardımları oldu. Çok hassasiyet gösterdiler. Ülkemize dönebilmemiz için her türlü fedakarlığı yaptılar. Çok şükür buradayız, ailemizin yanındayız. Başımızda sürekli silahlı adamlar vardı fakat fiziksel olarak kötü bir muamele görmedik" dedi.

Mozart gemisine saldırı

Liberya bayraklı "Mozart" isimli gemi, 23 Ocak'ta Nijerya'nın Lagos kentinin yaklaşık 180 mil açığında deniz haydutlarının saldırısına uğramıştı.

Lagos'tan Güney Afrika'nın Cape Town kentine ilerleyen gemideki 19 kişilik mürettebattan 15'i kaçırılmış, Azerbaycan uyruklu 1 kişi öldürülmüştü.

Gemi, mürettebattan 3 kişi ile Gabon'un Port-Gentil Limanı'na hareket etmiş, baskından kurtulan 3 Türk denizci ise 30 Ocak'ta Türkiye'ye getirilmişti.

Kaçırılan 15 kişi dün serbest bırakılmıştı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA/İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...