MEMUR ÇALIŞMA SAATLERİ değişecek mi? Memur mesai saatleri ne kadar düşecek? OVP’de gündeme gelmişti!

Düzenleyen: / Kaynak: turkiyegazetesi.com.tr
- Güncelleme:
MEMUR ÇALIŞMA SAATLERİ değişecek mi? Memur mesai saatleri ne kadar düşecek? OVP’de gündeme gelmişti!

GÜNDEM Haberleri  / turkiyegazetesi.com.tr

Memurların çalışma saatleri ile ilgili düzenleme yapılıp yapılmayacağı büyük merak konusu oldu. Orta Vadeli Program’da (OVP) buna benzer bir konunun ele alınması memurları heyecanlandırmıştı. Peki, Memur çalışma saatleri değişecek mi? Memur mesai saatleri ne kadar düşecek? İşte, memur çalışma saatleri ile ilgili merak edilenler…

Memurların merakla beklediği konulardan birisi çalışma saatleri oldu. Özellikle Orta Vadeli Program’da (OVP) "Uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma ile platform çalışması gibi yeni nesil esnek çalışma modellerinde yaşanan gelişmeler doğrultusunda iş dünyasının ihtiyaçları ve iş-özel yaşam dengesi gözetilerek mevzuat düzenlemeleri hızlı ve etkili bir biçimde hayata geçirilmesi." gibi maddelerden dolayı memurlar bir bekleyişe girdiler. OVP’de yer alan işgücü maddelerinden dolayı memurların çalışma saatleri uzun zamandır gündemde yerini koruyan konulardan birisi oldu. Peki, memur çalışma saatleri değişecek mi? Memur mesai saatleri ne kadar düşecek?

MEMUR ÇALIŞMA SAATLERİ DEĞİŞECEK Mİ?

Son günlerden özellikle sosyal medyada memur çalışma saatlerinin gündeme gelmesi ile arama motorlarında en çok aratılan sorulardan birisi “Memur çalışma saatleri değişecek mi?” sorusu oldu. Memurların çalışma saatleriyle ilgili ilk olarak Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin açıklamada bulunmuştu. Eski Bakan Bilgin Hacı Bayram Veli Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı Memur-Sen Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada “İlk eylem Chicago’da çalışma sürelerinin 10 saate indirilmesi konusundaydı. Fakat daha sonra eylemler büyüdü. Dünya çapında yayıldı ve 8 saat talepleri ortaya çıktı. Yaklaşık yine 100 yıla yakındır veya 100 yıldan biraz daha fazla da dünyanın çeşitli ülkelerinde Uluslararası Çalışma Örgütü kuruluşuyla çalışma süreleri 8 saate indirildi. Şimdi bir başka çağda yaşıyoruz. Bu 8 saat talebinin olduğu dönem hepimizin bildiği gibi sanayi çağının başladığı dönemdi. Şimdi soru şu; bundan 100 sene önce işçiler 1 saatte ne kadar, çalışanlar 1 saatte ne kadar ürün üretiyordular, hizmet üretiyordular, bugün 1 saatte ne kadar üretiyorlar? Herhalde araya giren bu teknolojik değişimle, bu teknolojik devrimle işçilerin, emekçilerin, hizmet sektöründe çalışan emekçilerin ürettikleri değer, ürettikleri ürün, ürettikleri hizmet katlanarak artmıştır. Bunun için artık günümüzde tartışılması gereken, bu 1 Mayıslarda tartışılması gereken ilk şey çalışma sürelerinin halen sanayi çağının başlangıcında talep edilen 8 saat civarında kalması olabilir mi? Elbette açıkça olamaz. Dolayısıyla biz Türkler de çalışma hayatımızı modernize ederek çalışma sürelerinin yeniden daha insani şartlarda, emeğin verimliliğini birim verimliliğindeki artışı dikkate alarak yeniden düzenlemek durumundayız. İngiltere’de bir pilot çalışma yapıldı ve 6 saat uygulamasına geçildi. 6 saatten sonra bunun da yetersiz olduğu için 5 saat denemesi yapılıyor. Dünyanın pek çok yerinde başta akademisyenler olmak üzere bu çalışmalar yapılıyor." İfadelerini kullanmıştı.

Memurlar çalışma saatlerinin 09.00-15.30 olup olmayacağını merak ederken daha sonra bir açıklama yapılmamıştı. Orta Vadeli Program’da açıklanan maddeler ile memurlar yeniden heyecanlanmaya başladı.  

MEMUR ÇALIŞMA SAATLERİ değişecek mi? Memur mesai saatleri ne kadar düşecek? OVP’de gündeme gelmişti!

MEMUR MESAİ SAATLERİ NE KADAR DÜŞECEK?

Memur mesai saatlerinin değişip değişmeyeceği konusunda henüz resmi bir açıklama gelmedi.  Türkiye'nin ekonomik büyüme, istihdam, enflasyon, kamu maliyesi ve diğer önemli sosyal ve ekonomik alanlarda hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmayı amaçlayan Orta Vadeli Program’da (OVP) çalışma saatlerini yakından ilgilendiren maddeler şu şekilde;

"İşgücü Piyasalarının Güvenceli Esnekleştirilmesi "

"Uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma ile platform çalışması gibi yeni nesil esnek çalışma modellerinde yaşanan gelişmeler doğrultusunda iş dünyasının ihtiyaçları ve iş-özel yaşam dengesi gözetilerek mevzuat düzenlemeleri hızlı ve etkili bir biçimde hayata geçirilmesi."

"İş Kanununda sosyal taraflar ile diyalog halinde yapılacak değişiklikler ve bu doğrultuda gerçekleştirilecek ikincil mevzuat çalışmaları ile işgücü piyasalarında güvenceli esneklik sağlanacaktır."

Memur çalışma saatleri konusunda dünyadaki örnekler incelenecek. İddialara göre: 15.30 mesai bitecek ama kurumlar çalışmaya devam edecek. Çalışmalar dönüşümlü olacak. Uzaktan çalışma modelinin gerçekleşeceği işlerde uzaktan çalışma uygulanacak. Uzaktan çalışmanın mümkün olmadığı meslek grupları, örneğin polis ve hemşireler gibi, bu yeni düzenleme kapsamında da eski mesai sistemini sürdürecekler. Fakat bu meslek gurubundaki kişilere daha esnek ve az süreli çalışma imkanı tanınması bekleniyor. Bu iddialar ile ilgili olarak resmi bir açıklama ve doğrulama yapılmadı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: turkiyegazetesi.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...