'On bir ayın sultanı' Ramazan başlıyor: İşte en uzun ve en kısa orucu tutacak iller
Müslümanlar için büyük bir önem taşıyan Ramazan ayı geldi ve müslüman alemini heyecan sardı. Sahur, iftar ve teravih derken yaklaşık bir ay boyunca sürecek olan Ramazan ayı için tüm hazırlıklar yapıldı. İslam aleminin büyük heyecanla beklediği Ramazan ayında, Türkiye'deki illerin kaç saat oruç tutacağı araştırılırken en uzun ve en kısa orucu ise hangi illerin tutacağı oldukça merak ediliyor. İşte en kısa ve en uzun orucu tutacak illerimiz ve haberin detayları...
İslam alemi açısından büyük bir öneme sahip olan 'on bir ayın sultanı' Ramazan için neredeyse sayılı saatler kaldı. Rahmet ve bereket ayı olarak da bilinen Ramazan ayı, İslam dini için en önemli aylardan biridir. Ramazan ayının ilk orucu için bu gece yılın ilk orucu için sahura kalkılacak ve yarın ilk iftar yapılacak.
İLK GÜN EN KISA VE EN UZUN ORUCU TUTACAK İLLER
İlk imsak yarın saat 04.33'te Iğdır'da yaşanacak, ilk iftar da 18.25'te Iğdır'da yapılacak. Ramazanın ilk günü son imsak saat 05.43'te Çanakkale'de olacak, son iftar ise 19.35'te Çanakkale ve Edirne'de yapılacak. İlk gün Sinop'ta 13 saat 56 dakikayla en uzun, Adana, Hatay, Kilis, Mersin ve Şanlıurfa'da ise 13 saat 47 dakikayla en kısa oruç tutulacak.
RAMAZAN AYININ SON GÜNÜ EN KISA VE EN UZUN ORUÇ TUTACAK İLLER
Ramazanın son günü olan 20 Nisan'da ilk iftarın Hakkari'de saat 18.51'de, son iftarın ise Edirne'de 20.06'da yapılacağı bilgisini veren İşlek, son gün Sinop'ta 15 saat 23 dakikayla en uzun, Hatay'da ise 14 saat 56 dakikayla en kısa süreyle oruç tutulacağını dile getirdi.
Tabi Ramazan ayı yalnızca oruçla geçmiyor, bu aya özel kılınan teravih namazları da bu akşam ülke genelindeki camilerde kılınacak.
TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?
Ramazan ayında kılınan Teravih namazında iki rekâtta bir ya da dört rekâtta bir selam verilir ve toplamda yirmi rekât olarak kılınır. Hasta veya yorgun olanlar yirmi rekâtlık Teravih namazının tamamını kılmakta zorlanılırsa, bu fazileti kaçırmamak için teravih namazını sekiz rekât olarak da kılınabiliyor.
BU YIL RAMAZAN 29 GÜN SÜRECEK
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığının kameri ay hesaplamalarına göre, şevval ayının hilali, ramazanın 29'uncu günü akşamı görüleceği için bu yıl ramazan 29 gün sürecek.
FİTRE MİKTARI
Bu yılın ramazan temasını "Ramazan ve Dayanışma" olarak belirleyen Diyanet İşleri Başkanlığı, fitre miktarını ise 70 lira olarak kararlaştırdı.(AA)
