Mustafa Destici: Belediyelerimizde saldırgan köpekler toplatılıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Chp Genel Başkanı, Haber

Gündem Haberleri  / Anadolu Ajansı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici ile CHP Genel Merkezi’ndeki bir araya geldi. Görüşmenin ardından sokak hayvanlarıyla ilgili konuşan Destici, "Belediyelerimizde saldırgan köpekler toplatılıyor. Tedavi görmesi gerekenler tedavi görecek, hastalıklı ve terbiye edilemeyecek şekilde saldırgan olanların da uyutulması konusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz." dedi.

Siyasetteki yumuşama ortamı devam ediyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Bahçeli'nin ardından BBP lideri Mustafa Destici ile görüştü. Mini zirve CHP Genel Merkezi'nde gerçekleşti. Görüşmeden fotoğraflar da basına servis edildi.

Özgür Özel, Mustafa Destici'yi ağırladı - 1. Resim

"İNSAN HAYATINI TEHDİT EDİYORLAR"

Toplantının ardından basın açıklaması yapan Destici, sokak hayvanlarıyla ilgili soruları cevaplandırdı. Destici, "Bu konuda çok netiz. Seçim öncesinde, seçim beyannamesinde de sokak hayvanları meselesini çözeceğimizi ifade ettik. Şu anda insan hayatını ciddi şekilde tehdit oluşturmaya başladı. Nasıl çözüleceği konusunda Mustafa Kemal Atatürk 1932 tamimini hatırlattım, bunu kamuoyu ile paylaştım. Tabi o gün ile bugünün şartları aynı değil. Bugün kısırlaştırma var, barınaklar yapılıyor, aşılar yapılıyor. Tüm bu imkanlar devreye sokulmalıdır." dedi.

"SALDIRGAN KÖPEKLERİ TEMİZLEYECEĞİZ"

Destici şöyle devam etti: "Neticede BBP olarak, bize teslim edilen belediyelerde 1 ay içinde bu çalışmalara başlatacağımızı ve en kısa zamanda da sokaklarımızı saldırgan ve hasta sokak köpeklerinden temizleyeceğimizi ifade ettik. Şu an belediyelerimiz bu çalışmaları tamamladılar. 

"TERBİYE EDİLEMEYECEK OLANLAR UYUTULACAK"

Şu anda köpekler toplanıyor. Tedavi görmesi gerekenler tedavi görecek, hastalıklı ve terbiye edilemeyecek şekilde saldırgan olanların da uyutulması konusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Devletimizin, hükümetimizin bu konuda bir yasa hazırlığı içinde olduğunu duymaktan da büyük bir memnuniyet duyduk. Bu yasayı da destekliyoruz. 

Kadınlar tek başına pazara gidemiyor, çocuklar okula gidemiyor. Dolayısıyla buna mutlaka bir çözüm bulmamız lazım ve bu çözümü birlikte bulmalıyız. İktidarıyla, muhalefetiyle, İzmiriyle, Ankarasıyla Sivasıyla birlikte bulmamız gerekiyor. 2009'da Sivas'ta 1100 köpek vardı. Bunların tamamına barınak yaptık. Veteriner hekimlerle buraya geldi. 10 sene oldu 15000'e bulmuş sayı. İstanbul'da, Ankara'da 100 bin sayısı telaffuz ediliyor."

ÖZEL: ÜLKENİN BÖYLE BİR SORUNU OLDUĞU GERÇEK

Özel ise açıklamasında şunları söyledi: "Ülkemizde sahipsiz sokak hayvanı sorunu olduğu bir gerçek. 31 Mart'tan sonra hem yerel yönetimlerimize ışık tutmak hem de yapılması olası yasa çalışmalarına zemin hazırlamak üzere Türkiye Veteriner Birliği ile bir araya geldiğimizde, bu soruna doğru bir çözüm için taleplerimizi iletmiştik. Bu konuda uzun bir çalışma sonucunda çok iyi bir rapor ortaya çıktı. Bu rapor sonucunda uyutma meselesi hasta ve tedavi edilemez hayvanlar ve kontrolü mümkün olmayan birtakım hayvanlarla sınırlı ve sokak hayvanlarının çoğalmasını engellemeyle ilgili bir uyutma tedbiri kesinlikle burada yok.

 İnsan sağlığını önceleyen ve hayvan haklarına da saygılı bir formül olması gerektiğini düşünüyoruz. Son günlerde tartışma konusu olan taslağı henüz görmüş değiliz. Burada soruna bir müdahale var. Rapora göre hayvan hakları fonu kurulmalıdır deniyor. Aktarılacak paylarla bağışlardan oluşmalıdır deniyor. Barınakların yapılması ve kısırlaştırmalar bu fondan karşılanabilir, yeterli kaynak sağlanabilir dendi. Meclis bu şekliyle karara bağladı. Tasarruf tedbirleri söz konusu olunca 'biz parayı seçim ekonomisine harcadık, bu köpekleri uyutalım' derseniz bunun tutar bir tarafı yok. Bu fon kurulmalıdır.

‘Köpekleri doğrudan uyutalım’ derseniz, tutulur yanı olmaz. Bu fon kurulmalı ve etkin bir kısırlaştırma yapılmalıdır. Tedavisi mümkün olmayan, saldırganlığı önlenemeyen hayvanlar için ise uyutma son çare olmalıdır. Sorun Türkiye’nin sorunudur. Hep birlikte çözmeliyiz"

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...