Pandemi döneminin gözdesi olmuştu! Kanuna aykırı şekilde 'tiny house' yapanlara suç duyurusu

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Pandemi döneminin gözdesi olmuştu! Kanuna aykırı şekilde 'tiny house' yapanlara suç duyurusu

GÜNDEM Haberleri

Son yıllarda özellikle gençlerin gözdesi olan, pandemi döneminde ise 'izole' yaşama geçmek isteyenlerin ilk tercihi haline gelen 'tiny house'larla ilgili Edirne Valiliği'nden önemli bir hamle geldi. Valilik, tarım arazilerinde yasa dışı şekilde konaklama ve barınma amaçlı çalışma yapanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Hem turizmin hem de yeni yaşamın gözdesi haline gelen 'tiny house'lar, özellikle gençlerin ve göçebe yaşam stilini benimseyenlerin ilk tercihi olarak dikkat çekiyor. Arsa üzerine kiralama ya satın alma yöntemi ile konumlandırılan tiny houselar, konaklama ve turizm amaçlı kullanımda son yıllarda patlama yaparken, Edirne Valiliği 'yasa dışı konaklama' konusunda harekete geçti.

YASA DIŞI USULLER TESPİT EDİLDİ

Edirne Valiliği'nden yapılan açıklamada, son dönemde özellikle şehrin sahil bandına yakın tarımsal arazilerde 'tiny house' adı ile bilinen konaklama maksatlı yapıları konumlandıracak şekilde çalışmalar yapıldığı, sosyal medya üzerinden kooperatif hisse satışı gibi yasa dışı usullerinin denendiğinin tespit edildiği belirtildi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Keşan ilçesine bağlı Danişment ve Gökçetepe köylerinde bazı tarla vasıflı taşınmazlarda Toprak Koruma, Arazi Kullanımı ve İmar kanunları ile Edirne kapsamına alan üst ölçekli mekansal plana aykırılık oluşturulduğu belirlendiği ifade edildi.

Pandemi döneminin gözdesi olmuştu! Kanuna aykırı şekilde 'tiny house' yapanlara suç duyurusu

AYKIRI DAVRANANLARA SUÇ DUYURUSU

Üstünde yapı olan parsellerde mühürleme yapıldığı belirtilen açıklamada, yasaya aykırı davrananlar hakkında kanunun "Tarım arazilerini, tescili mümkün olmayan fiili hisseler oluşturarak arazinin hisselere tekabül ettiği kabul edilen kısımlarının zilyetliğini, bir özel hukuk tüzel kişisinin faaliyeti kapsamında bu tüzel kişiyle üyelik veya ortaklık ilişkisi kurarak devretmek veya bu işlere aracılık etmek suretiyle arazinin bütünlüğünün bozulmasına ve amacı dışında kullanılmasına sebebiyet verenlere bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yüz günden bin güne kadar adli para cezası verilir" hükmene istinaden Keşan Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğu vurgulandı.

Tarım alanlarının korunması ve imar kirliliğinin önüne geçilmesi adına benzeri uygulamalara ilişkin denetimlerin sıkı şekilde yapıldığının altı çizilen açıklamada, yasa dışı girişimler karşısında mağduriyet yaşanmaması adına vatandaşların yetkili kurumlardan bilgi edinmesi ve dikkatli olması gerektiği uyarısında bulunuldu.

Pandemi döneminin gözdesi olmuştu! Kanuna aykırı şekilde 'tiny house' yapanlara suç duyurusu

TINY HOUSE NEDİR?

Webtekno.com.tr'nin derlediği bilgilere göre; tiny house, 10 metrekare ile 30 metrekare arasında, tekerlekli veya sabit olarak tasarlanan evlere verilen genel isim. Bir evden küçük olabilir ancak sağladığı özgürlük ile çok daha fazlasını vadediyor.

Tiny house olarak bahsediyoruz çünkü bu evler için Türkçede 'mikro ev' ya da 'küçük ev' isimleri karşılık gösterilse de dilimize tiny house olarak yerleştiğini söylemek yanlış olmaz. 

Tiny house ana olarak iki farklı çeşidi bulunuyor:

1. Tekerlekli yani mobil olanlar
2. Sabit olanlar

Ayrıca bungalov evler, ağaç evleri, gezici evler, çeşitli araçların modifiye edilmesiyle yapılan evler ve karavan evler de tiny house kategorisinde sayılabilir. Dolayısıyla konteynerprefabrikahşap gibi birçok malzemeden yapılabiliyorlar.

TINY HOUSE'DA YAŞAMANIN AVANTAJLARI

  • Daha düşük bütçeyle ev sahibi olmanıza olanak sağlar.
  • İsteklerinizi belirleyip evinizi seçtikten sonra evinize hızlıca kavuşabilirsiniz. 
  • Tekerlekli tiny house’u gittiğiniz her yere bir kaplumbağa misali götürebilirsiniz. Bu durum size büyük bir özgürlük sağlayacaktır.
  • Tekerlekli tiny house’unuz için imar izni olan bir arsaya ihtiyacınız yok. Dilediğiniz yere park edebilirsiniz.
  • Eviniz oldukça küçük olacağı için elektrik ve su gibi masraflar da az olacaktır
  • Minimal yaşam tarzını benimsemek isteyenler için mükemmel bir adım!
  • Sabit bir tiny house düşünüyorsanız alanları tekerlekli olana göre daha büyük yapabilirsiniz.
  • Hem az enerji harcadığı hem de kullanılan malzemeleri sayesinde oldukça çevrecidir.
  • Kendi istediğiniz planda yaptırabilirsiniz.
  • Genellikle doğaya yakın konumlandırıldıkları için daha huzurlu bir ortam sizleri bekliyor...

TINY HOUSE'DA YAŞAMANIN DEZAVANTAJLARI

  • Evden çalışıyorsanız, özellikle soğuk ve yağmurlu havalarda bahçeyi kullanamayacağınız için küçük bir alanda çalışmayı göze almalısınız.
  • Sabit tiny house’unuzu genellikle şehre çok yakın konumlandıramayacağınız için işe gidip gelmek için yolu göze almalısınız
  • Yanınıza alacağınız eşyalardan büyük bir kısmını tiny house’a sığdıramayacağınız için elemeniz gerekecek.
  • Daha büyük evlerde yaşamaya alışık olduğumuz için ilk başlarda tiny house’ta yaşamak zorlu olabilir. 
  • Elektrik ve su tesisatının olmadığı bir alanda yaşamak isterseniz yaşam daha zor olacaktır.

(Kaynak: Anadolu Ajansı- webtekno.com.tr)

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...