Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Petrol ihracatı anlaşması baltalanıyor mu? Türkiye-Irak boru hattı için şaşırtan açıklama

Petrol ihracatı anlaşması baltalanıyor mu? Türkiye-Irak boru hattı için şaşırtan açıklama
Fotoğraf Başlığı Petrol ihracati anlasmasi baltalaniyor mu? Türkiye-Irak boru hatti için sasirtan açiklama

Geçtiğimiz günlerde Irak-Türkiye boru hattı üzerinden günlük 185, bazı kaynaklara göre ise 300 bin varil petrol ihracatının yeniden başlayacağı açıklanmıştı. Fakat bugün, Bağdat tarafından şaşırtıcı bir açıklama geldi. IKBY'de faaliyet gösteren 8 uluslararası petrol şirketi, Bağdat hükümetinin "Türkiye'nin Ceyhan limanı üzerinden petrol ihracatının yakında başlayacağı" yönündeki açıklamasına rağmen sevkiyatlara yeniden başlamayacaklarını duyurdu.

Kaydet
a- | +A

Geçtiğimiz haftalarda ABD, Irak'a IKBY petrol ihracatını yeniden başlatması için baskı uygulamıştı. Aksi takdirde Irak ve İran'ın yaptırımlarla karşılaşabileceği konusunda uyarılarda bulunuldu. 23 Şubat tarihinde ise IKBY yönetimi, iki yıldır duran günlük 300 bin varillik ihracatın yeniden başlatılması konusunda Irak ile anlaşma sağlandığını açıkladı.

BAKMADAN GEÇME
Baskı sonuç verdi! Günlük 300 bin varillik petrol ihracatı yeniden başladı
HABER

Baskı sonuç verdi! Günlük 300 bin varillik petrol ihracatı yeniden başladı

Petrol ihracatı anlaşması baltalanıyor mu? Türkiye-Irak boru hattı için şaşırtan açıklama - 1. Resim
Başlık ResmiPetrol ihracatı anlaşması baltalanıyor mu? Türkiye-Irak boru hattı için şaşırtan açıklama - 1. Resim

ANLAŞMAYA RAĞMEN SEVKİYAT BAŞLAMADI

Irak hükümeti ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) faaliyet gösteren petrol şirketleri arasında ihracat krizi çıktı.

IKBY Petrol Endüstrisi Birliği (APIKUR), bölgedeki petrol üretiminin yüzde 60'ını temsil eden şirketler adına yaptığı açıklamada, geçmiş ve gelecekteki petrol ihracatına ilişkin ticari anlaşmalar ve ödeme garantileri konusunda Bağdat hükümeti ile resmi bir temasın gerçekleşmediğini bildirdi.

Gulf Keystone Petroleum, DNO, Genel Energy ve ShaMaran Petroleum gibi büyük petrol şirketlerini bünyesinde barındıran APIKUR Sözcüsü Miles Caggins yaptığı açıklamada, "Açık olmak gerekirse, APIKUR üyesi şirketler bugün petrol ihracatına yeniden başlamayacak" ifadelerini kullandı.

Petrol ihracatı anlaşması baltalanıyor mu? Türkiye-Irak boru hattı için şaşırtan açıklama - 2. Resim
Başlık ResmiPetrol ihracatı anlaşması baltalanıyor mu? Türkiye-Irak boru hattı için şaşırtan açıklama - 2. Resim

PETROL İHRACATININ ÖNÜMÜZDEKİ SAATLERDE BAŞLAYACAĞINI DUYURULMUŞTU

Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani bugün yaptığı açıklamada, Ceyhan Limanı üzerinden Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne ait petrol ihracatının önümüzdeki saatlerde yeniden başlayacağını duyurmuştu.

Abdulgani, Irak'ın devlet petrol şirketi SOMO aracılığıyla ihracata başlanacağını belirtmiş, başlangıçta günlük 185 bin varil olarak belirlenen (bazı kaynaklara göre 300 bin) ihracatın, zamanla Irak bütçesinde öngörülen seviyeye ulaşacağını ifade etmişti.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.