Son dakika: AYM’den Can Atalay için hak ihlali kararı

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Son dakika: AYM’den Can Atalay için hak ihlali kararı

GÜNDEM Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Son dakika: Anayasa Mahkemesi, TİP Hatay milletvekili seçilen Can Atalay'la ilgili seçilme hakkı ve kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi, Türkiye İşçi Partisi'nden milletvekili seçilen Gezi davası tutuklusu Can Atalay'ın bireysel başvurusu hakkındaki kararını açıkladı.

YENİDEN GÖRÜŞÜLECEK

Yüksek Mahkeme, Atalay'ın dosyasında seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı yönlerinden hak ihlali olduğuna karar verdi. Dosya, yeniden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince ele alınacak.

Can Atalay'ın avukatı Deniz Özen konuyla ilgili "AYM bu kararı bugün ilk derece mahkemesine gönderecekmiş. Bugün gönderirse İstanbul'daki mahkeme derhal harekete geçmeli ve tahliye kararı vermeli. 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne geldiği andan itibaren Can Atalay'ın tahliyesi gerekir" dedi.

BAKAN TUNÇ'TAN AÇIKLAMA

Öte yandan AK Parti Grup toplantısı gazetecilere açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AYM'nin söz konusu kararının Can Atalay'ın Meclis'e dönüşü anlamına gelip gelmediğine ilişkin soruya  "Gerekçeli kararı okumak lazım. Ondan sonra bir değerlendirme yapılır. Gerekçeli karar doğrultusunda elbette ki işlem yapılır" sözleriyle cevap verdi.

NE OLMUŞTU?

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, Gezi Davası'nda Osman Kavala ile birlikte yargılanan 8 sanıktan biriydi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 26 Nisan 2022 tarihinde Gezi Davasında Osman Kavala'yı "hükümeti devirmeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, Can Atalay'ın arasında bulunduğu 7 sanığı ise darbeye teşebbüse yardım suçundan 18 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Can Atalay, cezaevinde tutuklu bulunurken 14 Mayıs seçimlerinde TİP'ten Hatay milletvekili seçildi. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Atalay'ın yasama dokunulmazlığı bulunduğu gerekçesiyle yargılamada durma kararı verilmesi ve tahliye edilmesi talebini reddetmişti. Daire, 28 Eylül 2023 tarihinde Osman Kavala, Can Atalay, Mine Özerden, Çiğdem Mader, Tayfun Kahraman'ın cezasını da onamıştı.

Atalay'ın avukatları da milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazanan başvurucunun yargılamada durma kararı verilmesi talebinin reddedilerek yargılamaya devam edilmesi nedeniyle "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının ihlal edildiğini öne sürerek Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştu.

Başvurunun ardından süreç devam ederken Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı.

AYM 12 Ekim'de Atalay'ın bireysel başvurusunu, bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını beyan etmesi gerekçesiyle ertelemişti.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...