Sözde ifade özgürlüğü! Batı'dan Gazze'ye destek verenlere 'Yahudi karşıtlığı' sansürü

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Sözde ifade özgürlüğü! Batı'dan Gazze'ye destek verenlere 'Yahudi karşıtlığı' sansürü

Gündem Haberleri  / Anadolu Ajansı

İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanı devam ederken, dünyanın farklı bölgelerinde zulme ses çıkaran milyonlar susturulmaya çalışılıyor. 7 Ekim'den bu yana devam eden saldırılara tepki gösteren birçok tanınmış kişi, saldırılara karşı çıktıkları için "Yahudi karşıtı" olmakla suçlanarak işini kaybetti.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları 59. gününde devam ederken, dünya çapında milyonlarca insan meydanlarda zulme tepki gösteriyor. Bu kişilerin arasında dünyada tanınmış kişiler de bulunuyor. 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını eleştirdikleri için "Yahudi karşıtlığıyla" suçlanarak işinden oldu. Söz konusu İsrail olduğunda ifade özgürlüğünü unutarak çifte standart uygulayan Batı, Filistin'e desteği bastırmak için "Yahudi karşıtlığı" bahanesini öne sürüyor.

ÜNLÜLER VE GAZETECİLER SUSTURULUYOR

Filistin halkının haklı mücadelesine açık destek veren ABD'li oyuncu Susan Sarandon, Yahudi karşıtı olduğu gerekçesiyle yetenek ajansından uzaklaştırılırken Meksikalı oyuncu Melissa Barrera da yer alacağı filmin kadrosundan çıkarıldı.

Sözde ifade özgürlüğü! Batı'dan Gazze'ye destek verenlere 'Yahudi karşıtlığı' sansürü

New York Times Magazine dergisinin yazarı Jazmine Hughes, Filistin'e desteğini belirttiği bildiriye imza atmasının ardından "yayın politikalarını ihlal ettiği" gerekçesiyle istifaya zorlandı. Filistinli foto muhabiri Hosam Salam ise, Filistin'e desteğini bildiren sosyal medya paylaşımları nedeniyle New York Times'daki işinden çıkarıldı.

Filistin asıllı Kanadalı gazeteci Zahraa Al-Akhrass'ın işine de Salam'a olduğu gibi son verildi. Al-Akhrass, Filistin'i destekleyen paylaşımlarının ardından çalıştığı Kanada merkezli haber ajansı Global News'ta işine son verildi.

ABD merkezli Artforum dergisinin baş editörü David Velasco, derginin savaşa tepki gösterdiği bir açık mektup yayınlamasının ardından işinden oldu. Bir Yahudi olan Michael Eisen ise İsrail'in Gazze'ye saldırılarını eleştirdiği sosyal medya paylaşımı nedeniyle akademik bilim dergisi eLife'ın genel yayın yönetmenliği görevinden alındı.

Sözde ifade özgürlüğü! Batı'dan Gazze'ye destek verenlere 'Yahudi karşıtlığı' sansürü

ABD'nin Philadelphia kentinde faaliyet gösteren PhillyVoice isimli haber sitesinde spor muhabirliği yapan Jackson Frank'in, sosyal medya platformu X'te Filistin ile dayanışma gösteren paylaşım yapmasının ardından işinden çıkarıldı.

GAZETECİLERE 'HAMAS' BASKISI

İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin Arapça haber servisinde çalışan 6 muhabiri hakkında sosyal medyada "Hamas'a destek verdiği" gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. BBC, "katı tarafsızlık kurallarını ihlal ettikleri" iddiasıyla  6 muhabirin kurumla ilişiğini kesti.

BBC muhabirlerinden Noah Abrahams da TalkTV'ye verdiği demeçte, Hamas'tan "terörist" olarak bahsetmesi yönündeki baskıları reddettiği için kurumdaki görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Sözde ifade özgürlüğü! Batı'dan Gazze'ye destek verenlere 'Yahudi karşıtlığı' sansürü

KARİKATÜRİSTE YAHUDİ KARŞITLIĞI SANSÜRÜ

İngiliz The Guardian gazetesinde 40 yılı aşkın süredir görev yapan karikatürist Steve Bell'in, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya yer verdiği çiziminin "antisemitik mecazlar" içerdiği suçlamasıyla sözleşmesi yenilenmedi.

MSNBC Televizyonu, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını sorgulayan sunucu Mehdi Hasan'ın programlarını yayından kaldırdı.

Kanadalı televizyon kanalı CTV News, Filistin yanlısı açıklamaları nedeniyle gazeteci Yara Jamal'ın işine son verdi.

Semafor internet sitesine konuşan Los Angeles Times gazetesi çalışanına göre, gazete İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınayan ve haber merkezlerine bu saldırılardan bahsederken "apartheid", "etnik temizlik" ve "soykırım" gibi ifadeler kullanmaları çağrısı yapan bildiriye imza atan muhabirlerinin en az 3 ay süreyle İsrail'in saldırılarıyla ilgili haber yapmalarını yasakladı.

Sözde ifade özgürlüğü! Batı'dan Gazze'ye destek verenlere 'Yahudi karşıtlığı' sansürü

Bu iddiayı gazete muhabirlerinden Suhauna Hussain, X'ten yaptığı paylaşımla doğrularken, bir diğer muhabir Heba Elorbany de X'te yaptığı paylaşımda gazeteden kovulduğunu ve işten çıkarılan tek kişinin kendisi olmadığını duyurdu.

İSRAİL-HAMAS SAVAŞINDA SON DURUM

7 Ekim'den beri devam eden saldırılarda 6 bin 150'den fazlası çocuk ve 4 binden fazlası kadın olmak üzere 15 bin 899 Filistinli hayatını kaybetti. Geçen haftaki 7 günlük ateşkesin sona ermesinin ardından saldırılarını yoğunlaştıran İsrail, dün gece boyunca Gazze'de yaklaşık 200 yeri vurduğunu duyurdu. Sabah saatlerinde Gazze'nin Güney'ine yönelik saldırıda bulunan İsrail'in askeri harekatı, sivillerin yoğun olduğu Han Yunus çevresinde yoğunlaşıyor.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...