Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Tanktan çıkan FETÖ'cü eski polis müdürüne istenen ceza belli oldu
Gündem

Tanktan çıkan FETÖ'cü eski polis müdürüne istenen ceza belli oldu

Son Güncelleme: 24 Mayıs, 2017 - 15:31
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Tanktan çıkan FETÖ'cü eski polis müdürüne istenen ceza belli oldu
Fotoğraf Başlığı Tanktan çikan FETÖ'cü eski polis müdürüne istenen ceza belli oldu

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul Emniyet Müdürlüğünü işgal girişimi soruşturmasında, aralarında tanktan çıkan eski emniyet müdürünün de bulunduğu sanıklar için üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15'er yıla kadar hapis cezası istendi.

Kaydet
a- | +A

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Esenler Birlik Köprüsü'nde çıkan olaylar ile İstanbul Emniyet Müdürlüğünün işgal girişimine ilişkin aralarında tankın içinden çıkan eski emniyet müdürü Mithat Aynacı'nın da bulunduğu 23'ü tutuklu 67 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. Şüphelilerin üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması istenen iddianamede, şüpheli Aynacı'nın ayrıca 55 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Tanktan çıkan FETÖ'cü eski polis müdürüne istenen ceza belli oldu
Başlık ResmiTanktan çıkan FETÖ'cü eski polis müdürüne istenen ceza belli oldu

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökhan Yolasığmaz tarafından FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Esenler Birlik Köprüsü'nde çıkan olaylar ile İstanbul Emniyet Müdürlüğünün işgal girişimine ilişkin 2'si emniyet personeli 21'i rütbeli asker olmak üzere 23'ü tutuklu 67 şüpheli hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.

Soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, İstanbul Emniyet Müdürlüğünün işgal edilmesine teşebbüs eden aralarında tankın içinden çıkan eski emniyet müdürü Mithat Aynacı, yine olay tarihinde Edirne Emniyet Müdürlüğünde görevli olup İstanbul Emniyet Müdürlüğü binası çevresinde bulunduğu tespit edilen emniyet müdürü İsmail Uğuz ile yarbaylar Osman Akkaya ve Fatih Sönmez'in de bulunduğu 23 rütbeli asker ile 44 er "şüpheli" sıfatıyla yer aldı.

Aralarında İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'ın da bulunduğu 74 kişinin "müşteki" ve 14 kişinin "mağdur" sıfatıyla yer aldığı iddianamede, FETÖ'nün yapılanması, faaliyetleri ile 15 Temmuz darbe girişimi ile darbecilerin İstanbul'daki yaptığı toplantı anlatıldı.

Darbe girişimi sırasında rütbeli askeri personel şüpheli Ömer Kalın'ın kullandığı tankı, duran araçların ve vatandaşların üzerine sürmesi sonucu Hüseyin Kısa, Muhammet Aksu, Mehmet Şefik Şefkatlioğlu ve Türkmen Tekin'in şehit oldukları, Ahmet Kocabay'ın ise şüpheli Yarbay Fatih Sönmez tarafından silahla vurularak şehit edildiği belirtilen iddianamede, her iki bölgede çıkan olaylarda 30 kişinin yaralandığı kaydedildi.

Ceza istemleri
İddianamede, tüm şüpheliler hakkında ''anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme'', ''TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'', ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'' ve ''silahlı terör örgütüne üye olma'' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15'er yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Darbe girişimi sırasında tankın içinden çıkan şüphelilerden eski emniyet müdürü Mithat Aynacı hakkında ayrıca "kasten öldürmeye teşebbüs", "hakaret" ve "tehdit" suçlarından 30 yıldan 55 yıla kadar hapis cezası istenen iddianamede, 4 kişiyi kullandığı tank ile ezerek ölümüne yola açtığı gerekçesiyle şüpheli Kalın'ın "kasten öldürme'', kasten yaralama'', ''mala zarar verme'' suçlarından 4 kez müebbet ile 529 yıldan 990 yıla kadar hapisle cezalandırılması öngörüldü.

Maktul Ahmet Kocabay'ı silahla vurarak şehit etme ve diğer maktullerin ölümünden sorumlu tutulan şüpheli Yarbay Fatih Sönmez hakkında ayrıca ''kasten öldürmeye azmettirme'' suçundan 5 kez müebbet ve ''kasten öldürmeye teşebbüs'', ''kasten yaralama'', ''hakaret'', ''tehdit'', ''mala zarar verme'' suçlarından 559 yıldan 1030 yıla kadar hapis cezası talep edilen iddianamede, "Ana darbe davası"nın sanıklarından Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit'in kendisine İstanbul Emniyet Müdürlüğü yerleşkesinin işgal edilmesi talimatı verdiğini belirten 66. Mekanize Piyade Tugayında Kurmay Başkan Vekili Yarbay olarak görev yapan şüpheli Osman Akkaya hakkında da ayrıca ''kasten yaralama'', ''kasten öldürmeye teşebbüs'', ''hakaret'', ''tehdit'' suçlarından 113 yıldan 256 yıla kadar hapis cezası istendi.

İddianamede, diğer bazı şüphelilerin de yine benzer suçlardan 13,5 yıl ila 990 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılmaları talep edildi. Başsavcılıkça onaylanan iddianame İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Öte yandan bu iddianame, İstanbul'daki darbe girişimine ilişkin hazırlanan 24. iddianame oldu.

Aynacı'dan "Bir işi beceremediniz" tepkisi
FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Esenler Birlik Köprüsü'nde çıkan olaylar ile İstanbul Emniyet Müdürlüğünün işgal edilmeye çalışılmasına ilişkin hazırlanan iddianamede, Vatan Caddesi'nde tankın içinden çıkan eski emniyet müdürü Mithat Aynacı'nın eylemleriyle ilgili detaylar ortaya çıktı.

İddianamede, başka dosya üzerinden hakkında soruşturma yürütülen Fatih Sultan Mehmet Samancı'nın da savcılıktaki ifadesinde, nezarette Mithat Aynacı'nın kendisine "bir işi beceremediniz" dediği, bunun üzerine Aynacı'ya küfrettiği yönünde beyanda bulunduğu anlatıldı.

Şüphelilerden Bora Serhat Seçkin de savcılıktaki ifadesinde şunları söyledi:

"Tanka binen Mithat Aynacı, sürekli yazışma yapıyordu. Bu sırada, 'Ankara'yı, İzmir'i ele geçirdik. Bir tek burası kaldı.' diye kendi kendine söylendi. Osman Akkaya'ya, 'Buraya helikopter desteği lazım.' dedi"

Şüphelilerden eski 66. Mekanize Tugayı Kurmay Başkan Yardımcısı Kurmay Yarbay Osman Akkaya ise "Vatan Emniyete seyir halindeyken Mehmet Nail Yiğit (İstanbul'daki ana darbe davası sanığı) beni aradı, 'Sana bir mesaj atacağım, o mesajdaki numarayı ara, emniyetten bir polis sana yardımcı olacak.' dedi. Emniyete iyice yaklaştığımız esnada aradım, o da kendisini tanıttı ve nerede olduğumuzu sordu. 'Tamam, ben geliyorum.' dedi." ifadelerini kullandı.

Editör : ÖMER FARUK DİRLİK
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 24 Mayıs, 2017 - 15:31
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Petrolde sert düşüş! Akaryakıta indirim geliyor
    Akaryakıta indirim geliyor
    Kaydet
  • 2
    Hatay'da üretiliyor, 50 ülkeye satılıyor: Tamamen yerli, vidasına kadar kendimiz üretiyoruz
    Hatay'da üretiliyor, 50 ülkeye satılıyor: Tamamen ...
    Kaydet
  • 3
    X çöktü mü, Twitter kapandı mı? 16 Ocak X erişim sorunu için açıklama geldi!
    X çöktü mü, Twitter neden açılmıyor?
    Kaydet
  • 4
    Sürücüler dikkat, 10 madde daha kabul edildi! Trafik cezaları artırıldı
    10 madde daha kabul edildi! Trafik cezaları artırı...
    Kaydet
  • 5
    Derya Çayırgan'ın arama kayıtları çıktı! İmamoğlu detayı... 4 milyonluk evi, 800 bin TL'ye vermişler
    Derya Çayırgan'ın arama kayıtları çıktı! İmamoğlu ...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan Fırat’ın batısı ve doğusu temizlenmedikçe…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er İran'a dost tavsiyesi
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva İran fırtınasında Ankara’nın pusulası
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş Memurun gardırobuna ‘maliye’ dokunuşu: Kimine elbise, kimine nakit!
    Kaydet
  • Necmettin Batırel
    Necmettin Batırel Bizi izleyin!
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Tarihi mekanda bir
    Tarihi mekanda bir "Hane!"
    Kaydet
  • Kedisi için alevlerin içine daldı! Yaşlı kadını komşuları yanmaktan son anda kurtardı
    Kedisi için alevlerin içine daldı! Yaşlı kadını komşuları yanmaktan son anda kurtardı
    Kaydet
  • Karne aldığı gün şoku yaşadı! Annesiyle eve dönen küçük Erva kazada yaralandı
    Karne aldığı gün şoku yaşadı! Annesiyle eve dönen küçük Erva kazada yaralandı
    Kaydet
  • İran'da ekonomik krize 'Kalabarg' çözümü!
    İran'da ekonomik krize 'Kalabarg' çözümü!
    Kaydet
  • İslam Memiş uyardı!
    İslam Memiş uyardı! "Can yakabilir"
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
7 milyon hastaya ambulans hizmeti
7 milyon hastaya ambulans hizmeti
Kaydet
Uyanma önceliği kimde?
Uyanma önceliği kimde?
Kaydet
Ruhun doyduğu anlar... Üsküdar'da bir lezzet yolculuğu
Ruhun doyduğu anlar... Üsküdar'da bir lezzet yolculuğu
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası