Türkiye’den Lahey’e soykırım raporu! “10 farklı alanda hak ihlali yaşanıyor”

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Türkiye’den Lahey’e soykırım raporu! “10 farklı alanda hak ihlali yaşanıyor”

Gündem Haberleri

Kamu Denetçiliği Kurumu Gazze’de yaşanan çatışmalarda işlenen savaş suçları ve soykırıma ilişkin rapor hazırladı. Lahey’e gönderilecek rapor, Uluslararası Adalet Divanı ve Uluslararası Ceza Mahkemesi olmak üzere ilgili tüm taraflar ile paylaşılacak.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları kamuoyunda büyük endişe ve üzüntü nedeni olmaya devam ediyor. Saldırıların önüne geçilmesi için ülkelerin ve STK’ların yapacakları iş birliklerinin önemine dikkat çekiliyor. Kamu Denetçiliği Kurumu, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin özel bir rapor hazırladı. "Gazze: Dünyanın En Büyük Açık Hava Hapishanesinden Dünyanın En Büyük Çocuk Mezarlığına" başlıklı raporda İsrail'in 10 farklı alanda hak ihlalleri detaylarıyla kayda geçirilmiş oldu.

İsrail’in, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de yaptıkları için ceza alması ve yapılanların önüne geçilmesi hedeflenen rapor Uluslararası Adalet Divanı ve Uluslararası Ceza Mahkemesi olmak üzere ilgili tüm taraflar ile paylaşacak.

Üç bölümden oluşan özel rapor, son 76 senedir Filistin halkına karşı işlenen suçlar ile birlikte 7 Ekim sonrasında yaşanan 10 farklı alandaki hak ihlalini detaylıca ele alıyor. Bunların arasında, yüzde 70'i çocuk ve kadın olmak üzere sivil halkın toplu bir şekilde cezalandırılarak katledilmesi, savaş zamanında bile dokunulmazlığı bulunan sağlık çalışanları, gazeteciler ve yardım kuruluşu mensuplarının öldürülmesi, halkın zorla ülke içinde ve dışında göçe zorlanması, kullanılması yasak olan beyaz fosfor bombalarının kullanılması, keyfi gözaltı, gözaltında işkence ve kötü muamele, gıdaya, suya ve en temel insani ihtiyaçlara erişimin durdurulması gibi başlıklar yer alıyor.

“İŞ BİRLİKÇİLERİ DE CEZA ALSIN”

İsrail yönetiminin 7 Ekim'den itibaren Gazze'de yaşayan Filistin halkını tamamen ortadan kaldırmak amacıyla sistematik ve yaygın bir şekilde gerçekleştirdiği öldürme, ciddi surette bedensel veya zihinsel zarar verme, yaşam şartlarını kasten değiştirme ve doğumları engellemek amacıyla tedbirler alma suretiyle soykırım suçu işlediği vurgulandı. Ayrıca, Gazze Soykırımı'nı gerçekleştirmeye yönelik eylemlerde bulunanların, soykırımda bulunulması için iş birliği yapanların, soykırımda bulunulmasını doğrudan ve aleni surette kışkırtanların, soykırımda bulunmaya teşebbüs edenlerin ve soykırıma iştirak edenlerin işledikleri eylemler nedeniyle cezalandırılması gerektiği ifade edildi.

Türkiye’den Lahey’e soykırım raporu! “10 farklı alanda hak ihlali yaşanıyor” - 1. Resim

EN AZ BİN ÇOCUK AMPUTE OLDU

İsrail saldırılarını siviller de dahil ayrım gözetmeyen tahrip gücü çok yüksek bombalarla gerçekleştiriyor. Hayatta kalabilenler arasında dahi ciddi yara, yanık ve ampütasyon vakaları görülüyor. Raporda konuyla ilgili şu ifadelere yer verildi:

"İsrail'in uyguladığı tam abluka, hastaneleri de kapsayan tahliye emirleri ve ilk andan itibaren özel olarak hastanelerin hedef alınması nedeniyle hastaneler çalışamaz hâle getirilmiş, bazı yaralıların bacaklarını ve kollarını kaybetmesi ile sonuçlanan acil müdahaleler dâhil olmak üzere ameliyatların önemli bölümü anestezi işlemi yapılmadan gerçekleştirilmiş, bazı yaralılara ise müdahale edilemediğinden ölümler gerçekleşmiştir. Gazze'de her gün en az 10 çocuğun kolları ve ayakları, aldıkları yaralar yüzünden ampute edilmiştir. Gazze'de 7 Ekim'den sonra İsrail saldırıları nedeniyle kolları veya bacaklarını kaybeden en az bin çocuk bulunmaktadır."

120 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ

Saldırılarda İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en fazla gazetecinin hayatını kaybettiği raporda, "İsrail'in saldırıları sonucu Gazze'de ortaya çıkan insanlık krizinin uluslararası kamuoyunda giderek ar tan tepkilere yol açmasında canları pahasına görevlerini yerine getiren gazetecilerin büyük özverisi bulunmaktadır. Ancak bu durum İsrail'in tepkisini masum siviller yanında gazetecilere de yöneltmesi ve aileleri ile birlikte hayatlarına kast edecek eylemlere girişmesi ile sonuçlanmıştır. 30 Ocak 2024 tarihî itibarıyla 7 Ekim'den bu yana Gazze'de İsrail tarafından öldürülen gazeteci sayısı 120'yi geçmiştir. Gazze'de görev yapan gazetecilerin sayısının yüzde 10'undan fazla olan bu sayı, altı yıl içinde 69 gazetecinin hayatını kaybettiği II. Dünya Savaşı'nda öldürülen basın mensubu sayısından da çok daha fazladır" ifadeleri kullanıldı.

Düzenleyen:  - Gündem
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...