Türkiye'yi bekleyen tehlikeyi açıkladı, 'rehavete kapılmayalım' diyerek uyardı: Yaz aylarına hazır olun

Düzenleyen:
- Güncelleme:

GÜNDEM Haberleri

Kurak geçen kış mevsiminin ardından bahar, yağışla geldi. Son günlerde yurt genelinde etkili olan kuvvetli sağanakların vatandaşları rehavete düşürmemesi gerektiğini belirten uzmanlar, 'El Nino' konusunda uyardı. Prof. Dr. Yusuf Demir, " Yağışları aldık diye rehavete kapılmamız lazım. Önümüzdeki günlerde özellikle mayıs ayının sonundan başlayarak haziran ve temmuz aylarında ciddi bir ciddi bir kuraklık riski ile karşı karşıya kalabiliriz" dedi.

Türkiye'de kış mevsiminde beklenen yağışın düşmemesi, kuraklık endişesine neden oldu. İstanbul'da baraj doluluk oranları son yılların en düşük seviyesine gerilerken, mart ve nisan aylarında gelen yağışlar ise adeta nefes oldu. İSKİ'nin son verilerine göre İstanbul barajlarında doluluk oranı yüzde 50 sınırına dayanırken, önümüzdeki günlerde de sağanakların devam etmesi bekleniyor.

Uzmanlar ise bu yağışlar sonrası vatandaşların rehavete kapılmaması gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulunuyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Türkiye'yi de etkilemesi beklenen 'El Nino' iklim olayından dolayı insanların yaz aylarında ciddi bir kuraklık ve sıcaklık riski ile karşı karşıya olabileceğini söyledi.

"REHAVETE KAPILMAMAMIZ LAZIM"

İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre; uzun yıllık ortalamalarda bir değişkenlik olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yusuf Demir, "Küresel iklimin etkisini sadece bir dönemde yağışın yağmaması veya yağması değil, yağış düzensizliği olarak ifade ediyoruz. Bu sene mart ayına kadar ciddi bir yağış eksikliği gördük. Mart ayının başından itibaren Türkiye’nin birçok yerinde ilkbahar yağışları dediğimiz yağışları iyi alıyoruz. Şu anda aldığımız yağışlar veri olarak bizi biraz sevindiriyor" dedi.

Hala Türkiye’nin belli bölgelerinde ciddi anlamda kuraklık riski olduğunu söyleyen Demir, şu ifadeleri kullandı:

"Bu yağışları ilkbahar döneminde ekim ve dikim işleri için bir can suyu olarak görüyoruz. Bu yağışlar bir parça bizi rahatlattı. Dünyada bu konuda çalışan uzmanların raporlarına göre bu sene yaz aylarında ‘El Nino’ etkisiyle ciddi bir sıcaklık ve kuraklık riskini yaşayabiliriz. Bunu ihmal etmemiz lazım. Yağışları aldık diye rehavete kapılmamız lazım.

Türkiye'yi bekleyen tehlikeyi açıkladı, 'rehavete kapılmayalım' diyerek uyardı: Yaz aylarına hazır olun

"CİDDİ KURAKLIKLA KARŞI KARŞIYA KALABİLİRİZ"

Önümüzdeki günlerde özellikle mayıs ayının sonundan başlayarak haziran ve temmuz aylarında ciddi bir ciddi bir kuraklık riski ile karşı karşıya kalabiliriz. Yaz aylarının kurtarmamız lazım. Yaz aylarında hem içme suları hem de yer altı sularının beslenmesi hem de sulama açısında gerekli su kaynaklarımızın yeterli oranda depolanabilmesi için alınacak tedbirlerden bahsediyorum."

"GÜNÜMÜZÜ KURTARMAYA YÖNELİK"

'El Nino' sıcak hava dalgasına maruz kalınması durumunda yaz aylarının zor geçeceğini ifade eden Demir, "Bu sene hala yer altın suları konusunda sıkıntımız devam ediyor. Kış aylarında kar yağışını almadık ama yüzey sularımızın doluluk oranları biraz daha yükseldi. Çiftçilerimizin, metropollerde yaşayan insanların, yerel yöneticilerimizin mutlak suretle yaz aylarına hazır olmaları gerekiyor. Bu yağışlar rehavete düşürmemelidir. Bu yağışlar günümüzü kurtarmaya yönelik bizi rahatlattı, henüz yaz aylarımızı kurtaracak yeterlilikte değildir" şeklinde konuştu. (İHA)

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...