Yağışlar ne zaman sona erecek? Uzman isim bölge vererek uyardı: Sel, dolu, hortum ve fırtına...

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Fotoğraf: Anadolu Ajansı

GÜNDEM Haberleri

Yaz ayının ilk günlerinde yurt genelinde görülen sağanaklar, son günlerde özellikle Karadeniz'de sele neden oluyor. Peki yağışlar ne kadar sürecek? Yaz ayı nasıl geçecek? Uzman isimler uyarıyor...

Bahar ayının son günlerinde görülen kuvvetli sağanak, Haziranda da etkisini sürdürüyor. Sıcaklıklar yavaş yavaş mevsim normallerine çıkarken, öte yandan yağmurlar sele neden oluyor. Peki yağışlar ne zaman sona erecek, yaz aylarında hava nasıl olacak? Uzmanlar özellikle iç bölgelerde sel, hortum, dolu ve fırtınaya karşı dikkatli olunması konusunda uyarıyor.

TRT Haber'in haberine göre; Haziran ayı boyunca yağışların süreceğini söyleyen İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, "Dikkatli olmakta fayda var" dedi. Yağışların bu kadar etkili olmasının sebebini ise şöyle açıkladı:

"Küresel anlamda düşündüğümüzde El Nino dediğimiz bir sistem var. Bu sistem tüm dünyayı etkiliyor. Pasifik kıyılarından itibaren gelişmeye başlıyor. Jet rüzgarıyla birlikte dünyayı etkisi altına alıyor."

İÇ KESİMLERDE DAHA ETKİLİ OLACAK

Özellikle Haziran ayına dikkat çeken Özdemir, "Kararsızlık yağışları ay boyunca sürecek. Kararsızlık yağışları derken, havanın bir anda kapatmasını ve tekrar açmasını, bu esnada o bölgedeki toprağın ısınması ve hava parselinin yükselmesi gibi konvektif hava hareketleriyle ani yağış oluşumunu kastediyoruz. Yüksek seviyelerdeki bulutların sıcaklıkları düşük; eksi 50’lerin üzerinde. Bu da ani yağışlar, hortum, dolu gibi olayların görülmesine sebep olacak" dedi.

Ay boyunca yağışların özellikle Türkiye’nin iç kesimlerinde etkili olacağını belirten Özdemir, Türkiye’nin hemen her bölgesinde sel görülme riskinin olduğunun altını çizdi ve iç bölgelere dikkat çekti.

"Anadolu'nun iç bölgelerinde sel riski fazla" diyen Özdemir, "Marmara’nın bazı yerlerinde ve Doğu Anadolu’da da görülebilir. Bu da tedbir gerektiriyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarılarına kesinlikle dikkat etmek lazım" ifadelerini kullandı.

Yükseklerdeki soğuk havanın etkisiyle tüm bu bölgelerde kısım kısım da olsa, hortum, sel, dolu gibi meteorolojik olayların da görülebileceği tahminler arasında yer alıyor.

YAZ SICAKLARI TEMMUZDA GELİYOR

Sıcaklıkların temmuz ayında mevsim normallerine çıkacağını vurgulayan Dr. Özdemir, kurak ve sıcak bir ay yaşanacağını öngördüğünü belirtti. Ağustosun ilk yarısının da bu şekilde geçmesini beklediklerini söyleyen uzman isim, eylül ayıyla birlikte ise yağışların yavaş yavaş yeniden görülmeye başlanacağını sözlerine ekledi.

KIŞ SERT GEÇECEK

Peki önümüzdeki sonbahar ve kış nasıl geçecek? Dr. Güven Özdemir, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

"Buzulların erimesiyle nem seviyesi yükselecek. Tabii bu nem seviyesi eylül-ekim aylarında Sibirya gibi yüksek enlemlerde kar yağışlarına neden olacak. Böylece kar yağışının oluşturduğu bir radyoaktif soğuma meydana gelecek. Güçlü yüksek basınçlar oluşturacak ve bu da kutup bölgesindeki girdabı deforme edecek. Ardından kutup soğukları, bizim bulunduğumuz 40 derece enlemine doğru taşınacak. Sonbahar; daha da ileriye gidersek kış sert geçeceğe benziyor." (Kaynak: TRT Haber)

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...