Yıkımın çok olmasının sebebi: Maraş depremi 17 Ağustos'un 3 katı şiddetinde

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yıkımın çok olmasının sebebi: Maraş depremi 17 Ağustos'un 3 katı şiddetinde

GÜNDEM Haberleri

Türkiye’yi hüzne boğan felakette 122 yılın en yüksek artçıları kaydedildi. Kocaeli depreminin 3 katı büyüklüğünde enerji açığa çıktı.

HABER MERKEZİ ANKARA - Kahramanmaraş merkezli deprem “karada olan en büyük deprem” olarak kayıtlara girerken, 17 Ağustos’ta Marmara’yı vuran depremin de 3 katından daha fazla bir enerjiyi ortaya çıkardığı belirlendi.  

Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, 10 kenti vuran iki büyük deprem ve sonrasında meydana gelen artçı depremleri değerlendirdi. Barış "Bu deprem, karada olan en büyük deprem. 17 Ağustos depreminin güç olarak 2 katı. Aynı zamanda 3 katına kadar da bir enerji açığa çıktı. Yani 3 tane Kocaeli depremi büyüklüğünde, sadece birinci depremde ortaya çıkan enerji söz konusu. 7,6’lık ikinci deprem de hemen hemen buna yakın değerlerde" dedi.

"TÜRKİYE'DE BU BİR İLK"

"Bir de pek dikkat edilmedi ama 3 tane 6’dan büyük artçı depremin çok kısa sürede olması önemli" diyen Prof. Dr. Barış, "Türkiye’de bu bir ilk. 122 yıldır Türkiye’de ölçülen en büyük artçı 6,3’tür. Artçı 5,9, 5,5 olur. Ama Doğu Anadolu ve Güneydoğu gibi bölgelerde yapı stoku nedeniyle hasar veren büyüklüktedir bu artçılar. Bu nedenle artçılar da bölgedeki yapılara zarar verdi. Dolayısıyla biz iki deprem derken, aslında 5 tane hissedilir ve kuvvetli deprem olduğunu kabul etmemiz lazım" ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...