Kaymakam ne iş yapar? Kaymakam nasıl olunur?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Kaymakam ne iş yapar? Kaymakam nasıl olunur?

Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Kaymakamın ne iş yaptığı ve kaymakamlık makamı son zamanlarda araştırılan konular arasına girdi. Kaymakam'ın görevleri İl İdari Kanunu'nda belirtilmiştir. Kaymakam ne iş yapar? Kaymakam nasıl olunur? Hangi bölüm mezunları Kaymakam olur? Detaylar haberimizde...

Kaymakamlık yerel idarelerin en önemli kurumlarından biridir.  Kaymakamların görevleri ve yetkileri araştırılıyor. Kaymakam olmak için hangi bölümün okunması gerektiği merak ediliyor. Bu haberimizde sizler için Kaymakam ne iş yapar? Kaymakam nasıl olunur? Hangi bölüm mezunları Kaymakam olur? sorularının cevaplarını derledik. 

KAYMAKAM NE İŞ YAPAR?

Kaymakamlar ilçedeki en yetkili mülki amirdir. Kaymakam, bulunduğu ilçedeki kurum ve kuruluşlar arasında düzen sağlar, törenlere başkanlık yapar, ilçenin ve ilçe halkının istek ve ihtiyaçlarını belirler, il valisinin emirlerini uygular ve ilçede yasalara uyulmasını sağlar ve temin eder.  Kaymakam, yerel yönetimlerde mülki idari sistem içerisinde ilçe yönetiminden sorumludur. 

KAYMAKAM NASIL OLUNUR?

Kaymakam olmak isteyen yeni mezunlar ve öğrenciler Kaymakam nasıl olunur sorusunun cevabını merak ediyor. Kaymakam olmak için belirli bölümlerden mezun olmak ya da lisans veya lisans üstü eğitimde bazı dersleri almış olmak gerekiyor. İşte kaymakam olmanın şartları arasında öncelikle Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, İşletme, İktisat, Psikoloji, Sosyoloji ve Kamu Yönetimi Halkla İlişkiler bölümlerinden mezun olma şartı aranıyor. Daha sonra ÖSYM tarafından düzenlenen Kaymakamlık sınavından 70 puan almak gerekiyor. Ardından yapılan mülakat da başarı ile tamamlanırsa 3 yıl staj yapılıyor. 

HANGİ BÖLÜM MEZUNLARI KAYMAKAM OLUR?

Kaymakam olabilmek için girilen Kaymakamlık sınavına başvurabilmek için adaylar, yurt içindeki üniversiteler veya diploma denkliği onaylanan  yabancı üniversitelerin en az dört yıllık lisans eğitimi veren fakültelerin; siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi, iktisat, işletme,  halkla ilişkiler ve tanıtım, maliye ve finans, psikoloji, sosyoloji, hukuk bölümlerinden mezun olmaları gerekiyor. Üniversitelerin sosyal bilimler, mühendislik fakülteleri ile tarih bölümlerinde en az dört yıllık lisans eğitimi yapmış olan öğrencilerin uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, hukuk ve iktisat alanlarında lisansüstü eğitim yapmış olmaları gerekmektedir.

 

Düzenleyen:  - Haberler
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...