Seçim için adres değişikliği nasıl, nereden yapılır? E - Devlet yerleşim yeri değişikliği Nüfus Müdürlüğüne gitmeden nasıl yapılır?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Seçim için adres değişikliği nasıl, nereden yapılır? E - Devlet yerleşim yeri değişikliği Nüfus Müdürlüğüne gitmeden nasıl yapılır?

Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Yerel seçime az bir süre kala adres değişikliği yapacak olan vatandaşlar ikametgah değişimi hakkında detayları araştırdı. Peki, Seçim için adres değişikliği nasıl, nereden yapılır? E - Devlet yerleşim yeri değişikliği Nüfus Müdürlüğüne gitmeden nasıl yapılır?

Seçime kısa süre kaldı ve partiler çoğu adayını açıkladı. 31 Mart'ta yapılacak olan yerel seçim için adres değişikliği yapacak olanlar ise Seçim için adres değişikliği nasıl, nereden yapılır? E - Devlet yerleşim yeri değişikliği Nüfus Müdürlüğüne gitmeden nasıl yapılır? sorularını araştırıyor.

SEÇİM İÇİN ADRES DEĞİŞİKLİĞİ NASIL, NEREDEN YAPILIR?

Adres değişikliği ile ilgili YSK'da yer alan bilgiler şöyle:

"a) Askıya çıkarılan muhtarlık bölgesi askı listelerinde kayıtlı olan seçmenlerden kayıtlarında yanlışlık veya eksiklik yahut nüfus olay bilgisi değişikliği bulunan,

b) Askı süresi (4 Ocak 2024 – 17 Ocak 2024) içinde yerleşim yeri adresini değiştiren ve seçmen niteliğine sahip olduğu halde muhtarlık bölgesi askı listelerinde ismi bulunmayan kişiler, bizzat veya 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 50. maddesinde sayılanlar, ilgili nüfus müdürlüğüne adres beyan formu ile birlikte elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası e-Devlet üzerinden alınan aboneliğe ilişkin karekodlu belge, noter tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden birisi ile başvururlar ve nüfus müdürlüğünce tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ederler veya talep üzerine nüfus müdürlüklerince yukarıda sayılan belgeler onaylı dizi pusulasına eklenerek ilçe seçim kurulu başkanlıklarına gönderilir.

Yerleşim yeri adresini başka ilçelere aldırmak isteyen seçmenler başvurularını, yukarıdaki belgeleri de eklemek suretiyle askı süresi içinde herhangi bir yer nüfus müdürlüğüne de yapabilirler. Başvuruyu alan nüfus müdürlüğü başvuru belgelerini adresin bulunduğu ilgili nüfus müdürlüğüne aynı gün faks veya elektronik ortamda iletir. İlgili nüfus müdürlüğünce tescil edilen adres beyan formu ve ekleri ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına karar verilmek üzere derhal gönderilir. Nüfus Hizmetleri Kanununun 50. maddesinin üçüncü fıkrası gereği özel vekâletname ile başvuranlar sadece vekâlet veren adına adres beyanında bulunabilirler."

ÖĞRENCİLER SEÇİM İÇİN ADRES DEĞİŞİKLİĞİ YAPACAK MI, NASIL?

YSK'da yer alan bilgiler:

"c) Öğrenci olup, seçmen niteliğini taşıyan ve öğrenim gördükleri yerleşim birimlerinde oylarını kullanmak isteyenler (askeri öğrenciler hariç), öğrenim gördükleri okuldan, o okulun öğrencisi olduklarına ve yurt müdürlüklerinden, yurtta kaldıklarına ilişkin alacakları belgeler ile kaldıkları yurtların bağlı bulunduğu ilgili nüfus müdürlüklerine bizzat başvururlar ve tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ederler veya ilgili seçmenin talebi üzerine nüfus müdürlüklerince, sayılan belgeler onaylı dizi pusulasına eklenerek ilçe seçim kurulu baskanlıklarına gönderilir.

Nüfus müdürlüklerince diğer adres (ikinci adres) beyanı alınarak yapılan tesciller kayıt için yeterli değildir. Diğer adresinde oy kullanmak isteyen seçmenlerin, nüfus müdürlüklerine başvurmak suretiyle, diğer adreslerini yerleşim yeri adresi olarak tescil ettirmeleri gerekir."

Seçim için adres değişikliği nasıl, nereden yapılır? E - Devlet yerleşim yeri değişikliği Nüfus Müdürlüğüne gitmeden nasıl yapılır?

E DEVLET YERLEŞİM YERİ DEĞİŞİKLİĞİ NE ZAMANA KADAR YAPILMALI?

Muhtarlık bölgesi askı listelerinin dökümüne başlanılacağı 2 Ocak 2024 Salı ile listelerin askıdan indirileceği 17 Ocak 2024 Çarşamba günleri arasında;

Yerleşim yeri değişikliği ve kayıt düzeltme için nüfus müdürlüğünün adres tescilini yaptığına dair belge ve ekleri ile başvuranlar hakkındaki kayıtlar, ilçe seçim kurulu başkanı tarafından Seçim Bilişim Sistemi kullanılarak sorgulanır ve oy kullanabilir durumda olup olmadıkları (seçmenlik durumları) gözetilerek, verilecek karar üzerine seçmen kütüğüne işlenir.

1 Ekim 2023 tarihinden askı süresinin bitiş tarihi olan 17 Ocak 2024 tarihine kadar olan süre içinde daha önce farklı bir kişi tarafından beyan edilen adresin, birlikte oturma gerekçesiyle yeniden beyan edilmesi ve beyan eden kişi ile halen o adreste oturan kişinin birlikte ilçe nüfus müdürlüğüne müracaat etmeleri halinde beyanda bulunan seçmenler (muvafakatlı adres değişikliği için başvuruda bulunan seçmenler), listelere yazılamazlar.

Seçim Bilişim Sisteminde kısıtlı olarak görünen kişilerin dondurulan kayıtları kısıtlama kararlarına ulaşılamadığı gerekçesiyle oy kullanabilir hale getirilemez. Ancak bu kişilerin muhtarlık bölgesi askı listelerine itiraz etmeleri halinde durumlarının değerlendirilmesi gerekir. Sadece alanda var olup, Ulusal Adres Veri Tabanında (UAVT) bulunan adres bileşenlerinde herhangi bir değişiklik işlemi (cadde, sokak, bulvar, meydan, kümeevler, bina numaraları, bina ve bağımsız bölüm nitelik değiştirme işlemleri) ilçe seçim kurulu kararı ile yapılır.

Anayasa’nın 79. maddesinde öngörülen “seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü” ilkesine uygun bir şekilde gerçekleştirilmesini teminen, seçmen niteliğini taşıyan kişilerin yerleşim yeri değişikliği için başvurularını muhtarlık bölgesi askı listelerinin dökümünün 2 Ocak 2024 Salı gününden başlamak üzere ve askı süresi içinde bizzat veya 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 50. maddesinde sayılanların ilgili nüfus müdürlüğüne yapmaları gerekir. Bu kişilerin askı süresince posta ile yapacakları müracaatları ile muhtarlık bölgesi askı listelerininindirilme tarihi olan 17 Ocak 2024 Çarşamba günü saat: 17.00 den sonra yapılan başvurular ilçe seçim kurullarınca hiçbir suretle dikkate alınmaz."

Düzenleyen:  - Haberler
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...