Sofranızda en lezzetlisini tercih edin: Mayıs ayında hangi balık yenir?

Mayıs'ta izmarit, kalkan ve mezgitin lezzetine doyamayacaksınız. Taze ve sağlıklı balıklarla sofranızı şenlendirin.
Mayıs ayı, denizlerin bereketli olduğu bir dönem. İzmarit, kalkan ve mezgit gibi lezzetli balıklar tezgahtaki yerini alırken denizlerdeki av yasağı çeşitliliği etkiliyor.
Mevsiminde balık tüketmek hem sağlığınızı desteklerken hem de damak zevkinize hitap ediyor.
MAYIS AYINDA HANGİ BALIK YENİR?
Mayıs, balık çeşitliliği açısından zengin aylardan biri. İzmarit, kalkan ve mezgit bu dönemde hem bol hem de lezzet açısından üst seviyede.
İzmarit tava, kalkan buğulama veya mezgit ızgara soflarda öne çıkıyor. Gümüş balığı ve morina da sağlıklı ve hafif seçenekler olarak değerlendirilebilir.
Levrek, minakop, dil, tekir, iskorpit ve kılıç balığı da mayıs ayında tüketilebilir. Ancak bu balıklar izmarit ve kalkan kadar yağlı ve yoğun lezzetli olmayabilir. Örneğin, dil balığı ince etiyle hafif yemekler için ideal, iskorpit ise çorbasıyla Ege mutfağında seviliyor.
MEVSİMİNDE BALIK TÜKETİMİNİN ÖNEMİ
Mevsiminde balık tüketmek, balığın en yağlı ve besleyici olduğu dönemde maksimum fayda sağlamakta. Balıklar, üreme ve göç döngülerine bağlı olarak belirli aylarda daha lezzetli ve omega-3, protein, A ve D vitamini gibi besinler açısından zengin oluyor.
Mayıs’ta kalkan ve mezgit gibi balıklar, bu dönemde yağlanarak hem lezzet hem de sağlık açısından öne çıkar.
Uzmanlar, haftada en az iki kez balık tüketmenin kalp sağlığını desteklediğini ve bağışıklığı güçlendirdiğini vurguluyor.
BALIK NASIL SEÇİLİR?
Taze balık seçimi de bir o kadar kritik. Balık alırken gözlerin parlaklığına, pulların canlılığına ve deniz kokusuna dikkat edilmeli. Dondurulmuş balıklarda ise son kullanma tarihine bakılması gerekiyor.
Mayıs’ta av yasağının başlamasıyla bazı pelajik balıklar azalabilir bu yüzden yerel balıkçılardan taze ürün almak önemli.