Türkiye'de kızamık salgını var mı?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Türkiye'de kızamık salgını var mı?

Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Avrupa'da artan kızamık virüsüne karşı Yunanistan Sağlık Bakanlığı önlem alma kararı almasıyla Türkiye'de kızamık salgını var mı? sorusu akla geldi. Kızamık, özellikle çocuklarda çok sık görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Peki, Türkiye'de kızamık salgını var mı? Sağlık Bakanlığı verileri ne diyor? Detaylar haberimizde...

Yunanistan Avrupa'da yayılan kızamık vakalarına karşı önlem kararı aldı Özellikle İngiltere'de kızamık vakalarında artış gözlemleniyor. Bunun dışında Fransa, Romanya ve Avusturya'da artan kızamık vakaları Türkiye sınırına kadar gelmiş durumda. Kızamık, hava damlacıkları yoluyla bulaşır. Hastalık süresince vücutta döküntüler oluşurken öksürük, ateş, bitkinlik ve halsizlik gibi bulguları da beraberinde görülür.  Peki, Türkiye'de kızamık salgını var mı? Kızamık salgını Türkiye'de verilere göre ne boyutta? 

TÜRKİYE'DE KIZAMIK SALGINI VAR MI?

Yunanistan'da Avrupa'daki kızamık salgınına alınan önlem kararıyla Türkiye'de kızamık salgını durumu merak ediliyor. Özellikle İngiltere'deki artışın nedenini araştırmacılar, covid 19 sonrası iki doz uygulanan kızamık, kabakulak gibi hastalıkları önlemek için uygulana aşıların alımında düşüş olduğunu söylüyor. Son dönemlerde artan kızamık salgınının nedenleri arasında bulaşıcı hastalıklardan korunmak için aşı olma oranındaki düşüşe bağlanıyor. Türkiye'de ise en son 16 Haziran tarihinde Türk Tabipler Birliği kızamık vakalarının artışına dair açıklama yapmıştı. Ancak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kızamığa bağlı ölümün olmadığını ifade etmişti. Türkiye'de kızamık vakalarının artışının yurtdışından gelen vakalara bağlı olduğu düşünülüyor. Bununla beraber uzmanlar kızamık vakalarındaki artışın tek bir nedeninin olmadığını düşünüyor. Salgın hastalıklara karşı bebeklik ve çocukluk dönemlerinde yapılan aşıların reddedilmesi, aşı karşıtlığı, aşı takviminde yapılan değişiklikler kızamık vakalarındaki artışı tetikleyen nedenler arasında sayılıyor. 

KIZAMIK SALGINI ÖNLENEBİLİR Mİ?

Kızamık hastalığı en bulaşıcı ve tehlikeli hastalıklardan biridir ve zatürre, beyin iltihabı gibi hastalıklara zemin hazırlayabilir. Hastalığa karşı aşı büyük bir koruma sağlıyor. İstanbul Tabipler Odası'nın açıklamasına göre aşılama sayesinde hastalık 2,6 milyondan 2011 yılında 158 bine geriledi. Kızamık vakalarını kontrol altına almak için aşı yapılması gerekiyor. 

Düzenleyen:  - Haberler
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...