Kaydet
a- | +A

Elazığ''dan Metin Öztürk isimli okuyucumuzun, Kat Mülkiyeti Kanunu ve site yönetimi ile ilgili sorularını cevaplamaya bu hafta da devam ediyoruz. Şöyle ki: 3- Kat Malikleri Kurulu toplantısı yapıldığında, yönetim, gelir gider durumunu bildirmek zorunda değiller mi? C.3- Kat Malikleri Kurulu belli bir gündem ile toplanır. Bu gündem, Kat Mülkiyeti Kanunu''nda açık olarak belirtilmiştir. Yönetim planında aksine bir hüküm yok ise, asgari bu gündem ile kurul toplanır. Bu gündemin birinci maddesi ise elbette ki bilançodur. Yani, site yönetim kurulu, geçen bir yılın hesabını vermek zorundadır. Bu hesabın aklanması anlamında ibra almak zorundadır. Bunun için ibra almayan yönetim kurulu hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulabileceği gibi, ibra vermeyen ve aleyhte oy kullanan ve bu oyunu zapta dercettiren malikin de dava açma hakkı ayrıca vardır. Hatta Yönetim Planında hüküm var ise işletme projesi dahi, Kat Malikleri Kurulunda görüşülür ve karara bağlanır.

Usul bilmeyen, esasta başarısız olur 4- Kat Malikleri Kurulu canı istediği zaman ve istediği usul ile gece gündüz toplanıp karar alabilir mi? Bu konuda malikleri çağırmazlar mı? Olmayanlardan vekalet istenmez mi? C.4- Kat Malikleri Kurulu rastgele toplanmaz. Belli bir usul ile toplanır. Bunun için en az 15 gün öncesinden her malike iadeli taahhütlü davetiye gönderilir. Bu davetiyeler içinde gündem de yazılı bulunur. Ayrıca, toplantı yeri ve saati de açık olarak belirtilir. Birinci toplantıda nisap sağlanamaz ise ikinci toplantının ne zaman ve hangi saatlerde olacağı ve gündemi belirtilir. Bu usule uyulmadan yapılan Kat Malikleri Kurulu toplantısında alınan kararların iptali mümkündür. Toplantıya katılanlar malik olmalıdır. Malik olmayanların yazılı vekaletnamesi bulunmalıdır. Bir vekilin vekalet sayısı toplam oy sayısının 1/3''ünü geçemez. Malik olarak kullanacağı oy sayısında da bu oran göz önünde tutulur.

Galiba bir şeyler oluyor 5- Yönetim, Kat Malikleri Kurulunda bana yetki verdiniz diyerek, yakıt bedelini istediği gibi tayin edip, artırabilir mi? C.5- Yönetim Kurulu, Kat Malikleri Kurulu tarafından seçildikten sonra onlardan elbette yönetim için yetki alır. Bundan sonra da ilk iş olarak İŞLETME PROJESİNİ hazırlar. Bu projeyi bütün kat maliklerine bildirir. İtiraz vaki olur ise Kat Malikleri Kurulu bunu yeniden değerlendirir. İtirazlar reddedilir ise, itiraz edenin iptal davası açma hakkı doğar. Ama, yönetim de bu projeyi hayata geçirir. Bu proje dışında Yönetim Kurulunun keyfi olarak fiyat artırması düşünülemez. Böyle bir durum var ise, bir şeyler mi oluyor sorusu akla gelebilir. Bunun için Denetim Kuruluna müracaat ile konunun incelenmesini isteyebilirsiniz. Kıymetli okuyucumuz, sorunlarınız anlaşılan büyük. Bunun için bir hukukçu ile görüşmenizde ve yerinde bir inceleme yaptırmanızda fayda görmekteyiz.