Kaydet
a- | +A

Kanada''da bir genelge ile atalarını bulmak için totem aranıyor. Bulunanlar hemen sergileniyor. Fransa''da maydanozu ilk bulan insanın heykelini dikmişler. Philadelphia, bir çan ve Güney-Kuzey Harbi sırasında Amerikalılar''ın giydiği elbiselerden bir müze yapmış. Water Loo''yu hiç gördünüz mü? Basit bir kule.. Napolyon''un yenildiği savaşın yüzü hürmetine Belçikalılar köyü de içine alarak burayı turist akınına uğratıyorlar. Gururla gezdiriyorlar. Özbekistan''ın başkenti Taşkent''te büyük şairimizin, sanatçımız Ali Şir Nevai adına kurulan ve geniş bir alana sahip "bagevi" de öyledir. Örneğini çoğaltmak istersem onlarcasını verebilirim. Batıdan olsun, doğudan olsun. Birkaç gün Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Altındağ Belediye Başkanı Mehmet Ziya Kahraman, bürokratları, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, yazarlar, akademisyenlerle birlikte Hacettepe Üniversitesi Kampüsü içindeki Taceddin Dergahı''nı gezdik. Bütün çevreyi dolaştık. İçim bu defa da "cızzz" etti.

MEHMET AKİF EVİ Samanpazarı eskimez Ankara''dır. Taceddin Dergahı ve çevresi de sadece başkentin değil; tarih, kültür ve milli mücadelenin hatırası olarak bütün Türkiye''nin kalbidir, atar damarı mesabesindedir. Her taraf tarihi yapı. Sivil mimari örneklerinin nadide eserleriyle müzeyyen. Osmanlı''dan, Selçuklu''ya, daha öncesinden Cumhuriyet dönemimize kadar her devirden tarihi eser ya ayakta, ya yıkılmak üzere, ya bakıma muhtaç. SİT alanı falan ama rantçıların baskısından ne kanun dinleniyor, ne mevzuat. Taceddin Dergahı Burdur milletvekili, Sanatçı Mehmet Akif Ersoy''u Ankara''da kaldığı sürece konuk etti. Bugün de "Mehmet Akif Ersoy Evi" olarak hizmet veriyor. Vakıflar, Hacettepe Üniversitesi''ne tahsis etti. Sürekli açık. Akif''in özel eşyaları hususi günlerde sergilenir. 27 Aralık bunlardan biri. Yani Akif''in vefatının sene-i devriyesi olan gün. Mehmet Akif Ersoy Evi düne göre bugün daha iyi. Ama gerektiği gibi değil bu İstiklal Marşı''mız başta Bülbül gibi Safahat''taki önemli şiirlerin yazıldığı dergah.

RUHSATSIZ KAÇAK YAPI MÜHÜRLENİYOR Yanında da camiler var. 2. Murat Dönemi''ne ait Karacabey Camii ve Türbesi''yle Taceddin Camii.. Burası eskiden bağmış. Ağaçlar varmış yemyeşil. Sular da akardı. Şimdiyse beton yığınlar yükselmiş, bu tarihi eserleri gölgede bırakan. Üstelik kaçak ve mühürlenmiş Kardiyoloji Hastanesi inşaatı. Yıllardır da öyle, bu çirkin yapı heyüla gibi tepemizde. Oysa Seyyid Hasan Mescidi''ne kadar bölge tarihine ve önemine yakışır biçimde dizayn edilmeli, ilgi odağı olmalı. Şimdi Hacettepe öğrencilerine sorun "Taceddin Dergahı nerede" bilmiyor çoğu. Oysa kampüsün içinde. Kültür Bakanlığı''na Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı 1996''da müracaat ederek bu soruna çözüm istedi. Bakanlık makûl gördü. Tarafları biraraya topladı. Çözüm araştırdı. Benim de görüşümü aldılar bu toplantıda.

HER YIL GÜNDEMDE Notlarıma bakıyorum kim ne demiş diye? Müzeler Genel Müdürü Mehmet Akif Işık tümünün külliye olarak düşünülmesini ve onarılmasını istedi. Mezarlığın harap vaziyete olduğunu anlattı. Şifalı kör kuyunun temizlenmesini, öteki kuyunun da bulunmasına işaret etti. Kültür Bakanlığı yetkilileri Kardiyoloji Hastanesi''nin ruhsatsız olduğunu, Anıtlar Yüksek Kurulu''nun karar mercii bulunduğunu, yıkımı da belediyenin gerçekleştireceğini belirttiler. Önce çevrenin kurtarılması gerektiğini anlatırken"Burası SİT alanıdır. Taceddin Dergahı ve Camii, Sarı Kaydı Poyrazcık Mescidi, Haciilyas Camii, Karacabey Camii ve Türbesi dahil hepsi kurtarılmalıdır. Halka açılmalıdır tümü. Dolayısıla duvarlar ortadan kaldırılmalıdır" dedi Bakanlık yetkilileri. Günün Rektör Yardımcısı Oktay Beşkardeş Taceddin Dergahı''na Hacettepe Üniversitesi''nin 1982''den beri baktığını, koruduğunu anlattı. Çimentolaşmanın çevrede yanlış bir karar olduğunu söyledi. Yine üniversiteden Lütfü Mutlu Danıştay''a müracaat edildiğini, Kardiyoloji Hastanesi için yeni bir plân başlattıklarını, burasının SİT alanı olmadığını ileri sürdü. Bazı katların yıkılabileceğini, bununla ilgili projenin de Altındağ Belediyesi''nde olduğunu aktardı. Maalesef Aldındağ Belediyesi de dün öğrendim binanın kütüphane yapılması kaydı ve üç katının yıkılması şartı ile projeyi kabul ederek Büyükşehir''e göndermiş. Büyükşehir''den çıkması ise zor görünüyor. Belediye''nin yetkilisi Ahmet Öner kendilerine verilen projenin imar plânı olmadığını, Taceddin Dergahı ve Camii''yle Karacabey Camii ve Türbesi''nin tescilli tarihi yapı olduğuna dikkat çekti.

YÜZÜMÜZ KIZARIYOR Prof. Beşkardeş ayrılırken bölgeyle gençlerin kucaklaşmasını istedi. Ancak geleneğimizde park ve meydanların olmadığını, bunun SSCB''den yansıma olduğunu, bölgenin Türk mimarısine göre yeniden dizayn etmenin bir zaruret haline geldiğini belirterek son noktayı koydu o gün "Pejmürdelikten utanıyoruz. Yüzümüz kızarıyor. Hemen müdahale gerekli." Oktay Beşkardeş çok haklı birkaç gün önce burayı gezerken de utandık. Bu 12 katlı binadan dolayı çatlamalar başlamış tarihi yapılarda. Karacabey Camii öyle. İmamı Mehmet Sarı gelişmeden cemaatin de etkilendiğini belirtti. Alt kattaki yine yasallığı tartışılan kapalı park yeri de Karacabey Camii Vakıf arazisinin önemli bölümünü işgal etmiş. Aile Vakfı olduğu için de müdahaleyi aileden biri yapabiliyor. Şehit Torunu Karacabey''lerin 3. kuşağından Murat Bilhan şimdi Afrika''da büyükelçi. O''na ulaşılmaya çalışılıyor.

PARK OTELİ YIKILMIŞTI İmam Mehmet Sarı''nın anlattığı kadarıyla Karacabey Camii, cemaatten eski insanların belirttiği kadarıyla bir sokakla Samanpazarı''na bağlıymış. Şimdiyse bu sokak kaybolmuş, işgal edilmiş. Binayı yani yıkılması istenen ve kaçak yapı olan ruhsatsız Kardiyoloji Hastanesi üst katından bölgeye ve Ankara''ya kuş bakışı izledik. Bölge ayakta kalan birkaç tarihi mekandan biri, hatta önemlisi. Melih Gökçek bütün sivil toplum kuruluşları temsilcilerine sordu. "Bir çözüm öneriniz var mı?" Hepsi ağız birliği etmişcesine kaçak binanın yıkılmasını istedi. Tarihi bölgenin yeniden kazandırılmasını talep ettiler. Dünyadan örneklerini verdiler. -Yıkmak için para gerek. -Kampanya başlatırız..imkanlarımızı zorlarız..buraya sahip çıkarız Mehmet Akif''in aziz hatırasını çiğnetmeyiz. Sonra ayrıldık. Park Oteli''nin yıkılışını hatırladım. Rahatladım. Pazartesi günü Mehmet Akif Ersoy''un vefatının yıldönümü. Taceddin Dergahı''nda saat 09.30''da yeniden birlikte olacağız. Gün aynı zamanda Atatürk''ün Ankara''ya Dikmen sırtlarından girişinin de sene-i devriyesi.

NOTLAR: 1- Kültür Bakanlığı Basın Müşaviri aradı. Sayın Nafiz Şahin Tatar Yazar Tevfik Eydi Ramazanoğlu''nun dün sütunlarımızda bahsettiğimiz 11 ciltlik çalışmasının "Türkiye''nin Kucağında" isimli 4. cildin Türkçe''ye tercüme edileceğini ve yayınlanacağını aktardı. Sayın Bakan İstemihan Talay gereken işlemi başlatmış. Kutlar ve teşekkür ederim. Sayın Talay ayrıca 27 Aralık günün Mehmet Akif Ersoy''un vefatının sene-i devriyesi dolayısıyla özel program da gerçekleştiriyor. 2 -Ülkemizin başı sağolsun. Hat, Tezhip, Minyatür Ustası Ömer Faruk Atabek Ankara''da vefat etti. Dün Afyon İmaret Camii''nde kılınan cenaze namazından sonra da Asri Mezarlık''ta da defnedildi. Türk Süsleme Sanatları için o yaşta hasta hasta hayatını tehlikeye atarak geçen ay İspanya''ya gitmişti. Havaalanında kalp krizi geçirdi. Dön ısrarlarını reddetti ve Madrit''e gitti. Geldiğinden bu yana da hastanede tedavi görüyordu. Mekanı cennet olsun. Son eserleri Ankara Kocatepe Camii Avlusu''ndaki Dini Yayınlar Fuarı''nda sergileniyor. Hepimizin başı sağolsun. Allahtan çok sayıda talebe yetiştirdi. Kültür Bakanlığı da böyle bir imkanı O''na tanıdı. Mekanı cennet olsun.