NEREDEN ÇIKTI BU SURİYE OPERASYONU…

A -
A +

TBMM’de 26. Dönemin ilk anları..
Yemin töreni devam ederken, gözler iç siyasete yönelmişken bir anda, ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin sözleri kulislere bomba gibi düştü..
"Suriye'nin kuzey sınırındaki 98 kilometrelik bölgede güvenliğin sağlanması için Türkiye ile ortak operasyona başlıyoruz."
Kerry’nin bu sözleri aynı zamanda dün Antalya’da kapsamlı bir basın toplantısı yapan Obama’nın sözleri ile de çelişiyordu..
Peki işin aslı neydi?
Yoksa bu sözler Amerikan iç kamuoyuna mı yönelikti?
Kerry’nin sözleri sanki Türkiye ve ABD ortak kara operasyonuna girip güvenli bölge oluşturacaklar gibi anlaşılıyordu..
Küçük bir araştırma her şeyi ortaya çıkardı.
Türk askeri ve diplomasi kaynakları, yakında Kuzey Suriye’ye yönelik çok yoğun hava harekâtının başlayacağına işaret ettiler..
Kerry’nin “operasyon” demesi bu manaya geliyordu.. Peki 98 kilometrelik bölgede güvenliğin sağlanması ne demekti? Onu da tercüme ettirdik aynı kaynaklara:
“Yoğun hava harekâtı ile birlikte bölgedeki muhalifler kara birlikleri gibi kullanılacak..”
Hazır askerî konulara girmişken, Çin’in kazandığı uzun menzilli füze ihalesi neden iptal edildi? Cevabı gayet açık:
-Çin başta söz verdiği teknoloji transferinden hafiften değil bayağı yan çizmeye başladı..
-Kuzey Suriye’ye yönelik Türkiye’nin de katılmasıyla yoğunlaşan ortak koalisyon operasyonları sırasında Çin ve Rus sistemlerinin NATO ile hiç uyuşmadığı ortaya çıktı..
-Aslında ABD, Çin konusunda Türkiye’nin şaka yapmadığını gördü. Perde arkasından çok bastırdı.. Ankara ile defalarca görüştü.. Türkiye ile ABD bu noktada “kazan kazan” formülünü devreye aldılar.. 
-Ülke savunmasında boşluk bırakmayacak ve daha ileri sistemlerin alınması, geliştirilmesi ve ortak üretilmesi kararlaştırıldı.. Yerlilik ve teknoloji transferi Ankara’nın olmazsa olmazı..
Ankara, işte böyle biraz siyaset, biraz dış politika, biraz da askerî konulara yoğunlaşmış durumda..
Son cümle siyasetle ilgili olsun..
Mecliste, dün CHP-MHP ve HDP gruplarında bir gerginlik durumu söz konusuydu.. 
Siyasetteki yumuşama için biraz daha beklemek gerek galiba...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.