Dizel araçlara dünya daralıyor

A -
A +

İsveç Ulaştırma Bakanlığı “Dizel araçlar, hazırladığımız kanun çıktığı takdirde çok değer kaybedecek. Bir-iki sene içinde bu ülkede trafiğe çıkamayacaklar” dedi.

Norveç’in başkenti Oslo’ya dizel araç girişinin yasaklanmasının ardından benzer kararın İsveç’in başkenti Stockholm için de geçerli olması gündeme geldi. İHA’nın habere göre İsveç Ulaştırma Bakanlığı yetkilisi Daniel Heliden “Stockholm'e gelen benzinli ve dizel araçlar şehrin hava kalitesini olumsuz etkiliyor. Yeni araç alacaklara elektrikli ve biyogaz ile çalışan araçlar satın almalarını tavsiye ediyoruz. Her gün Stockholm'e gelen 10 araçtan 6'sı hava kalitesini olumsuz etkiliyor. Yeni dizel ve benzinli arabalar bu kanun çıktığı takdirde çok değer kaybedecektir. Bu kanun bir veya iki sene içinde çıkacak” açıklamalarını yaptı. İsveç Otomobil Derneği Yol Güvenliği Yöneticisi Carl Zeidlitz ise bu uygulamamanın dizel araçlara yönelik olduğunu ve şehre girişinin yasaklanmasına karşı çıktıklarını belirterek “Tamamen mantıksızca alınacak bir karar. İnsanları pahalı araçlara yönlendirmek, arabalarını değiştirtmek talihsiz bir durumdur. Bu kural değişikliğinden sonra insanlar arabalarını satarken çok para kaybedecekler” açıklamasını yaptı. 
177 dolar ceza 
Norveç’in başkenti Oslo’da hava kirliliğinin yoğunlaşması sebebiyle belediye sınırları içerisinde dizel araçların kullanılması sabah 06.00 ile akşam 22.00 saatleri arasında yasak. Toplu taşıma araçları, taksiler ve bazı nakliye araçlarına ise istisna gösteriliyor. Dizel araç kullanma yasağına uymayan sürücüleri ise bin 500 Norveç kronu (177 dolar) ceza bekliyor. Uygulamanın başladığı ilk günde denetlemeye takılan sürücüler sadece yasak konusunda bilgilendirildi ve ceza kesilmedi. Geçtiğimiz yıl aralık ayında Paris, Meksiko, Madrid ve Atina Belediye Başkanları da aldıkları ortak kararla en geç 2025 yılına kadar kentlerinde bütün dizel binek araçları ile ağır vasıtaların kullanılmasının yasaklanacağını duyurmuşlardı. İHA

Dizel araçlara dünya daralıyor

Yatırımları artacak

1967 yılında Otomarsan ismiyle kurulan Mercedes-Benz Türk A.Ş. 2017 yılında ülkemizdeki 50. yıl dönümünü kutluyor. Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Süer Sülün yaptığı açıklamada; “2016 yılı otomotiv sektörü için zorlu bir yıldı. Ticari araçlar içinse çok daha zor geçti. Yıl boyunca ülkemizde yaşanan üzücü olaylar, kurdaki dalgalanmalar pazarı etkiledi. Buna rağmen otobüs ve kamyon pazarında liderliğimizi sürdürdük. Hoşdere fabrikamızda yurt içi talep azalınca ihracata hız verdik ve üretim planlanan şekilde devam etti. Otobüs ihracatımız geçen yıla oranla yüzde 8 artarken, kamyonda yüzde 400 oranın büyüme kaydettik. Mercedes-Benz Türk olarak Türkiye’nin geleceğine güveniyoruz ve yatırımlarımıza devam ediyoruz, edeceğiz. 2016’nın Şubat ayında Aksaray fabrikamız için 113 milyon avroluk yatırım açıklamıştık, böylece 2016 yılı sonu toplam yatırımımız 1 milyar avroyu aştı. Yeni yatırımlarımızla üretimde kendi rekorlarımızı kırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu. 2016 yılında otomobil ve ticari grubu toplam satışlarında 49.932 adetlik satışa imza atan Mercedes-Benz ikinci elde 4.907 adede ulaşmıştı. 
Premium’Da 1 numara 
Mercedes-Benz Otomobil Grubundan Şükrü Bekdikhan 2016’da Türkiye’de otomobil pazarının yüzde 4,3 büyüyerek 756.938 adede ulaştığını hatırlatarak şunları söyledi; Mercedes-Benz olarak önceki yıla oranla yüzde 7,6 büyüyerek 32.66 adetle yeni bir rekora imza attık ve Premium Segment’in 1 numaralı markası olduk. Müşteri memnuniyeti araştırmalarında da (NCBS) satış sonrası hizmetlerde 1 numaralı premium markasıyız. 2017 yılında da hedefimiz yine liderlik.

Dizel araçlara dünya daralıyor

2017’de hedef 41 bin satış

Peugeot dünya çapında gerçekleştirdiği satışlarında 1 milyon 920 bin adetle yüzde 12,3 oranında büyümeye imza attı. Türkiye’de ise binek ve hafif ticaride toplam 35 bin 563 adet satışla yüzde 3,62 pazar payı elde ederken yüzde 1,6 büyüdü. Öte yandan Dakar rallisinde 3’te 3 yapan Peugeot, Yağız Avcı ve Bahadır Gücenmez ikilisi ile 2016 Türkiye Ralli Şampiyonluklarını ilan ederek adından sıkça söz ettirmeyi başardı. Marka 2017 planları içinde, ikinci çeyrekte yeni modeli 5008 pazara sunarak Peugeot SUV ailesi tamamlanacak. Ağırlıklı olarak filo tarafında tercih edilen 301 modeli için açıklanan takvim ise yılın ilk çeyreği. Ayrıca Expert/Traveller ve Boxer Van 4.0 Ton modellerinin lansmanlarıyla hafif ticari araç sınıfında da atağa geçerek pazarda yeni müşterilere ulaşmayı ve pazar payını artırmayı hedefleniyor.
Ülkemizde büyümeye devam eden Peugeot, 2017 Türkiye pazarı beklentilerinde ise toplamda 910 bin üzerinde satış öngörüyor. Bu pastadan yüzde 4,5’lik dilim ve 41 bin adetlik satış hedefinde. Avrupa’da kendi sınıfında en çok satan ikinci SUV markası olan Peugeot, önceki yıla göre AB bölgesinde yüzde 16 satışlarını artarken, ülkemizde en çok satan 4. marka olarak yüzde 7 artışla 2016’yı kapatmıştı. Peugeot yeni 5008 ile binek satışlarının yüzde 40’lık kısmını SUV sınıfında gerçekleştirmeyi düşünüyor. 2016 yılının son çeyreğinde toplam 60.000 adet üzerinde sipariş ile Fransa’da C SUV segmentinde podyuma çıkan yeni Peugeot 3008 SUV, markanın başarı ve gurur kaynağı olmuştu. 

 

Trafik, motoru yoruyor

Castrol Global Dur-Kalk Endeksi 2016 sonuçlarını değerlendiren Castrol Türkiye Direktörü Kamuran Yazganoğlu “Sıkça dur-kalk yapan araçların motorlarında mikroskobik aşınmalar meydana gelebiliyor. Trafiğe fazla maruz kalan sürücülerin motor yağı seçerken özen göstermeleri önemli. Dur-kalk sürüşlerde test edilen Castrol magnatec stop-start ürünümüz, motora mıknatıs gibi tutunan akıllı molekülleri ile dur-kalk trafikte motoru oluşan mikroskobik aşınmalara karşı yüzde 20 daha iyi koruyor ve trafiğin zararını azaltıyor” dedi.

Uçan otomobiller mi geliyor?..

Lexus, Temmuz 2017’de vizyona girecek “Valerian ve Bin Gezegen İmparatorluğu” filmi için farklı bir tasarıma imza attı. Film yapım ekibi ve marka mühendislerinin birlikte çalışması neticesinde ortaya çıkan uzay aracı SKYJET’in tanıtımını da filmin yıldızı Dane DeHaan yaptı. Filmde Valerian karakterinin zamanda ve uzayda yolculuk yapmasını sağlayan SKYJET, Lexus LC coupe’den izler taşıyor. Göze çarpan ilk ayrıntılar LC Coupe’nin ön panjur ve far tasarımlarının bir uzay aracına uyarlanması. Filmlerden alıştığımız ve karmaşık iç yapısıyla hafızalara kazınan ‘uzay aracı’ formatını lüks ve sportif detaylarıyla yenileyen Lexus SKYJET, otomobil meraklılarını ‘gelecekte acaba’ sorusuyla baş başa bırakıyor.

Bu yaz scooter rüzgârı esecek 

Yamaha T MAX ailesi 2017’ye iddialı giriyor. Serinin öncüsü olan TMAX DX modeli scooter dünyasının en yüksek lüks seviyesine ulaşırken alışılmışın dışında teknolojik donanımlarla yüklenmiş. Mesela hız sabitleyici özelliği yolun eğimi ya da karşıdan esen rüzgâr gibi diğer faktörlerden bağımsız olarak giriş havası akışını kontrol ediyor. Devamında seçilen hızı korumak için faydalandığı YCC-T sistemi de bunlardan sadece biri. Böylece uzun mesafe sürüşlerini daha güvenli ve keyifli hâle getiriyor.

Dizel araçlara dünya daralıyor

Çin motorları güç kaybediyor

2016 yılı motosiklet pazarında tüketicilerin tercihlerini değiştirdiği bir yıl oldu. Çin üretimi motosiklet satışlarında azalma göze çarparken TÜİK verilerine göre 2016 yılında 145 bin adetlik satışın ve pazar daralmasının en büyük sebebi Çin üretimi motosikletlerde düşen satış grafiği. Bajaj’ın Türkiye Distribütörü Kuralkan Holding Satış ve Pazarlama Müdürü Ekrem Ata, Çin üretimi motosikletlerin pazar payının yüzde 38’lere kadar düştüğünü söyledi. Ata “Sektörün daralmasındaki bir diğer neden maliyetlerdeki dikkat çekici artış. Trafik sigortası başta olmak üzere ehliyet, plaka, ruhsat, ekipman bedeli de dâhil edildiğinde ürün bedeli kadar bir maliyet ortaya çıkıyor” dedi. Sektörde 2016 yılında en hızlı büyümeyi yüzde 118 ile Bajaj markasının gerçekleştirdiği söyleyen Ata, spor motosiklet sınıfında yüzde 67’lik pazar payı ile açık ara lider olduklarını, maliyet faktörü kabul edilebilir seviyeye gelirse sektörde ciddi artışlar yaşanacağını sözlerine ekledi. 

OGD 2017 için kolları sıvadı 

Otomotiv Gazetecileri Derneği (OGD) 2017’nin ilk buluşmasını, üyelerin yoğun katılımıyla gerçekleştirdi. Düzenlenen toplantıda 2016 yılını değerlendirmesi ve 2017 yılı etkinlik takvimi konuşuldu. Geçtiğimiz yıl, ilki düzenlenen ‘’Türkiye’de Yılın Otomobili’’ (TYO) organizasyonunu başarıyla tamamlayan OGD bu organizasyonla sektörde büyük ses getirmişti. Düzenlenen toplantıda OGD başkanı Ufuk Sandık, “2016’da otomotiv uzmanı gazeteci üyelerimizle adayları değerlendirirken fiyat-donanım, tasarım, inovasyon, motor, yol tutuş gibi konuları göz önüne almıştık. Kısaca dünyadaki otomotiv gazetecileri nasıl değerlendiriyorsa, biz de profesyonel gözle değerlendirmemizi yaptık. Bu bizim kırmızı çizgimiz. Yabancılar artık bizim sonuçlarımızı referans alıyor” açıklamalarını yaptı. 2016’da Skoda Superb toplamda 3 bin 80 puanla birinci, Opel Astra 2 bin 850 puanla ikinci, Fiat Egea 2 bin 650 puanla üçüncü olmuştu. 

 

 

 

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.