Amerikalılar tatile ve sağlığa servet harcıyor

A -
A +

Ekonomist olmam hasebiyle, derslerde anlatmak, yazmak ya da yaptığım konuşmalarda kullanmak üzere bazı kaynaklardan gelen verileri ilginç şeyler bulmak için incelerim. İşte son incelediğim bazı rakamlar...

Amerikalılar Noel'de hediye almak için yaklaşık 600 milyar dolar harcıyor. Şükran günündeki seyahatler için 14 milyar, Noel'deki seyahatler içinse 58 milyar dolar harcıyorlar. Aslında çocukların kostüm giyip, komşulardan şeker istediği bir günden ibaret olan Cadılar Bayramı içinse, sadece şeker ve kostüme yaklaşık 7 milyar dolar harcıyoruz. Çocukların sabırsızlıkla bugünü beklemelerine şaşmamalı.
Çocuklar ailelerin yaz tatiline harcadığı 55 milyar dolardan da ayrıca nasipleniyor. Her şey bir tarafa, Amerikalılar Aziz Patrik günü için bile 4.6 milyar dolar harcıyor. Anneler Gününde 2 milyar dolar, zavallı babaların gününde ise sadece 1 milyar dolar harcıyoruz. Sevgililer Günü harcamaları ise 18.6 milyar dolar gibi baba bir rakam. Sadece bu günde mücevhere 4.5 milyar dolar, akşam yemeğe çıkmaya 3.6 milyar dolar, çiçeğe 1.5 milyar dolar ve şekere yine 1.5 milyar dolar harcanıyor. Şeker üreticileri Cadılar Bayramı ve Sevgililer Günü'nü gerçekten çok seviyordur.
Tamam, 330 milyonuz, ama bu rakamlar biraz fazla değil mi?
Doktorlar, hemşireler ve hastane sahipleri de bu şekerli ve şişmanlatıcı bayramlardan nasipleniyor. Diyabetin ülkeye maliyeti yaklaşık 245 milyar dolar. Obezitenin maliyeti yaklaşık 147 milyar dolar. Tabii ki bu maliyetlerin bir kısmı -problemler bağlantılı olduğu için- örtüşüyor. Amerikalıların yaklaşık yüzde 66'sı fazla kilolu veya obez.
Amerikalıların evde oturmaya meyilli olması ve ayrıca tatlı ve sağlıksız fast-food'a meraklı olmasına rağmen, sadece yüzde 8 diyabet oranı oldukça iyi bir rakam aslında. Ancak harcama, diyet ve egzersiz eğilimi iyi yönde değil. Amerikalılar spor salonu üyeliği için yaklaşık 2.6 milyar dolar harcıyor, ama üye olanların sadece yüzde 10'u düzenli olarak spora gidiyor. Kaliforniya Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre, Amerikalılar spora harcadığı zamanın 9 katını TV ve film seyretmek için harcıyor.
Yani koşu bandına çıkıp biraz daha yürümem gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca tatile harcadığım para ve ne yediğim üzerine tekrar düşüneceğim. Düşünüyorum da, ben de bu harcamaların bir parçasıyım. Şikayet edip, başkalarını suçlamak yerine, değişmek ve öncülük etmek bana çok daha mantıklı geliyor.
Koşu bandında müzik dinlediğim kulaklıkları nereye koymuştum?..

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.