Bir ülke nasıl hem büyür, hem de az enerji tüketir: Ev İşleri -2-

A -
A +
Geçen haftadan devam edelim... Gelelim yemek pişirmeye. Yemek pişirmeyi çok severim. Dün gece bol sebzeli marine edilmiş biftek yaptım. Eskiden kullandığımıza göre daha iyi yalıtılmış, enerji tasarruflu bir fırınımız var. Piyasadaki en iyi fırın değil, ama iyilerden. Eğer fırın çalışırken kapağına ya da camına dokunduğunuzda çok sıcaklık hissediyorsanız, bu, o ısıyı pişirmek için kullanmadığınız manasına gelir... Yemek pişirmeyi daha tasarruflu yapmanın yolu, eğer imkânınız varsa, iyi yalıtılmış, verimliliği yüksek fırınlar almaktır. Bu tarz beyaz eşya kullanmak mutfaklarınızı bebekler ve küçük çocuklar için de daha güvenli hale getirecektir. Ayrıca birkaç günlük yemeği tek seferde pişirebilirsiniz.
Ama sonra bu yemekleri ya dondurmanız ya da buzdolabında muhafaza etmeniz gerekir, ki bu da başka bir enerji konusudur. Eğer buzdolaplarının dışı soğuksa, o zaman enerji verimliliği düşüktür. Eğer buzdolaplarının üzerinde sıcaklık hissediyorsanız, içindekileri soğuturken aslında mutfağınızı ısıtıyor demektir. Isıtmayla soğutma arasında olan bağ enteresan, değil mi?
Evlerde giysileri yıkarken ve kuruturken de çok enerji harcanır. Piyasada çok sayıda enerji verimliliği yüksek olan çamaşır makinesi ve kurutucu var. Tabii ki enerji verimliliği en yüksek olan seçenek çamaşırları güneşe asarak kurutmak, ama birçoğunuzun buna imkânı olmayabilir. Bulaşık makineleri de birer enerji canavarıdır.
Bu makineleri kullanacak saatleri seçmek de faydalı olabilir...
Fiyatların nasıl olduğunu bölgenizdeki elektrik dağıtım firmasından öğrenin. Bazı gelişmiş çamaşır ve bulaşık makineleri ve kurutucuların elektrik fiyatının en düşük olduğu saati bekleyen özellikleri var, bu sayede evdekiler uyurken ya da işteyken çalışabiliyorlar. Ancak bu konuda dikkatli olun. Eğer dikkatli planlama yapılmazsa sonuçlar istendiği gibi olmayabilir...
Aydınlatma da çok enerji tüketir. Evdeki klasik ampulleri enerji verimliliği yüksek olanlarla değiştirin. Normal ampullere göre alırken pahalı olsa da, LED'ler uzun vadede çok tasarruflu olacaktır. Lütfen bir daha ampul alırken kutunun üzerinde yazanlara dikkat edin. Mesela 10 saat boyunca yanan 10 tane 100 vatlık ampul 10 kilovat elektrik harcar. Sonra bunu evde kullandığınız ampullerin sayısı ve yanan saatle çarpın. Sonra bulduğunuz rakamı elektriğin kilovat/saat maliyetiyle çarpın, ne demek istediğimi anlarsınız. Bazı ampuller sadece 30-40 vat harcayarak 100 vat gücünde ışık verebiliyor. Bunun manası elektrik faturanızda doğrudan yüzde 60-70 tasarruf demektir. Tabii tasarruf etmenin bir başka yolu da odadan çıkıldığında ışığı hemen söndürmektir. Otomatik sönen ışıklar uzun vadede şaşırtıcı miktarda tasarruf sağlayabilir.
Yapabileceğiniz en iyi şey evinizi kendiniz incelemeniz ya da bir uzmana inceletmeniz ve nerelerden tasarruf ederek aynı hayat kalitesine sahip olabileceğinizi bulmaktır. Evde kullanılan enerjiyi azaltarak daha iyi hayat kalitesine nasıl kavuşulur? Evde enerjiden tasarruf ettiğiniz parayla, mesela güzel ve enerji tasarruflu bir restoranda ailecek güzel bir akşam yemeği yiyebilirsiniz...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.