Güneş Enerjisi 4: Enerji ve Su

A -
A +
Güneş birçok şey için büyük bir dezenfektandır. Ultraviyole radyasyon çok sayıda zararlı bakteriyi öldürebilir. Dünyada her gün yaklaşık 6000 çocuk kirli su sebebiyle ölüyor. Evet, her gün. Bunun manası 1 yıl içinde 2.2 milyon çocuk muhtemelen önlenebilir su kaynaklı hastalıklardan ölüyor demektir. Bu ölümler genellikle Afrika, Güney Asya ve Haiti gibi; çocukların ve ailelerin pis, hastalıklı su içmek zorunda kaldığı yerlerde oluyor. Peki "zorunda" kelimesini kullanmak doğru mu? Tam olarak değil. Suyu arıtmanın birçok yolu vardır.
Büyük su arıtma tesisleri kompleks filtrasyon, kaynatma ve kimyasal sistemleri çalıştırmak için ciddi miktarda elektrik kullanır. Afrika'da Sahra'nın güneyinde kalan kesimde çok az bir orandaki belediye veya köy suyu arıtılır. Genellikle yemek pişirme, temizlik, sıhhi temizlik, vb. için kullanılan su aynı yerden gelir. Genellikle hayvanlar da aynı suyu kullanır. Bu su kokuşmuş nehirler, havuzlar ve göllerde veya hastalıkla dolu açık kuyularda bulunur.
Bu konuda yapılabilecek çok şey var. Bir tanesi SODIS yöntemdir. Peki bu yöntem nedir? Bu güneş dezenfeksiyonudur. Pis su öncelikle yüzer parçacıklar vb. arıtmak için filtre edilir. Sonra marketlerde satılanlar gibi şeffaf cam veya PVC şişelere konur. Güneş ışınlarının güçlü olduğu yerlerde 6 saat güneşte bekletilirse içindeki bakterilerin çoğu ölür. Bu basit yöntem kullanılarak milyonlarca çocuğun hayatı kurtarılabilir... Afrika'daki en kötü gecekondu bölgelerinde, suyun nereden alındığını düşünmenin bile midenizi bulandıracağı yerlerde bu sistemin iyi bir uygulaması yapılabilir.  Çocuklar ve başkaları bu sular sebebiyle çok hastalanabilir. Güneşin gücünü kullanarak hastalığın yayılması önlenebilir, insanlar daha üretken olabilir ve başka türlü hayatta olmayacak çocuklar hayatta kalabilir. 
Bu işi yapmanın başka bir yolu da güneş yansıtmalı ocağın üzerine bir tencere su koymaktır. Doğru kullanıldığı takdirde bu cihazların bazıları büyük bir kuşu ya da bifteği pişirebilir. Yumurta haşlanabilir ve pişirilebilir... Güneş yansıtıcı ocaklar ormanların yok edilmesi sebebiyle odun kömürü bulmanın zor olduğu yerlerde kullanılabilir. Afganistan'daki bazı köylerde yeraltı kil fırınlarda ekmek yapmak için güneş reflektörleri kullanıyorlar. Güneş ışınlarını suya doğru şekilde, doğru süre boyunca yansıtınca; daha güvenli su, daha güvenli gıda ve  yiyecekleri pişirmek için daha sürdürülebilir ve daha güvenli bir yöntem elde edersiniz.
Güneş enerjisi ayrıca açıktaki kuyulara göre çok daha güvenli olan yer altı kaynaklarından su çıkarmak için kullanılabilir. Yer altı suları genellikle yağmur sularının taş, kum vb. tabakalardan geçerek filtre edilmesiyle oluşur ve kullanılıncaya kadar orada kalır. Güneş enerjili su pompaları sayesinde özellikle kadınlar iş yapabilir, bu suları çıkarıp satabilir. 
İşin garip ve üzücü yanı ise suyun fakirler için pek çok ülkedeki zengin ya da orta sınıfın kullandığı suya göre daha pahalı olmasıdır. Birçoğu su olmayan, elektrik olmayan ve gerçek manada bir sıhhi temizlik imkanı olmayan yerlerde yaşıyor. Bu tarz yerler güneş enerjili pompaların, su filtrasyon ve ters ozmoz yöntemleri dahil olmak üzere güneş enerjili su arıtma sistemlerinin kullanılabileceği yerlerdir... 
Gelecek hafta güneş enerjisinin deniz suyunu arıtmak için nasıl kullanılabileceğini yazacağım.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.