Kamyonetler ve petrol piyasası

A -
A +

Dünyada petrol en çok ulaşım için kullanılır. Ulaşımda petrol; genellikle benzin ve motorin, kullanan araçlar içerisinde arabalar ve kamyonetler ilk sırada yer alır. Ulaşım için petrol kullanan başka araçlar da var, ama buna bir başka makalede değiniriz. Bugünlük kamyonetlere odaklanalım...

Geçtiğimiz sabah Ford Motor'un ABD'de çok popüler olan F-150 kamyonetini, artık çelik yerine neredeyse tamamen alüminyumdan üreteceğini okuyordum. Bu neden önemli bir haber? Devasa bir kamyonet pazarı olan ABD'de en popüler araç F-150'dir. Peki F-150 nedir? Filmlerde kovboyların ve taşra insanının kullandığını gördüğünüz kamyonettir. Kaç kişilik olabileceğini seçebileceğiniz 3-6 kişilik bir kabine ve arkasında tarım malzemelerini, balıkçılık malzemelerini, marangoz malzemelerini, vb. koyabileceğiniz açık bagaja sahip olan bir kamyonettir.
Baz F-150 modeli 5 tonluk römork çekebilir, 1.5 ton yük taşıyabilir... F-150 ve kuzeni olan kamyonetler sadece Amerikan kültürünün önemli bir parçası olmakla kalmaz, aynı zamanda petrol kullanımının önemli bir kısmını teşkil ederler. Ford 2013 yılında yaklaşık 740 bin adet F-150 sattı.
Yollarda bu kamyonetlerden milyonlarcası var. F-150 dayanıklı bir araçtır, bakımları düzenli yapılırsa çok uzun yıllar dayanır. Hâlâ ilk nesil, 1940'lardan ve 50'lerden kalma araçları yollarda görüyorum...
Neden bahsettiğimi görmek isterseniz F-150 ve diğer versiyonları F-250 ve F-350'nin internette bol bol fotoğrafı var. Bunlar basit ve iyi kamyonetlerdir. Hollywood filmlerinin birçoğunda görebilirsiniz. Toyota ve diğer bazı marka kamyonetler Orta Doğu ve Türkiye'de daha yaygındır, ama bir Amerikalı için F-150 kültürün bir parçasıdır.
Ford F-150'yi alüminyumdan imal ederek ağırlığını 272 kg azaltacağını belirtiyor. Bu doğru yönde atılmış, önemli bir adımdır. Kamyonetin çelikle üretilen mevcut baz versiyonu yaklaşık 2.4 ton ağırlığında. Üzerine eklenebilen aksesuarlarla, örneğin bagaj bölümü için kapak, daha büyük kabin, çekme ekipmanı gibi, daha da ağırlaşabiliyor.
Daha hafif bir F-150'nin anlamı kullanılan her bir km için daha az yakıt demek. Önümüzdeki yıllarda satılacak milyonlarca aracı hesaba katarsanız yakıt tüketimindeki farkı görebilirsiniz.
Ford, daha da iyisi F-150'nin hibrit, esnek yakıtlı ve hatta elektrikli versiyonlarının üretsin. Ford Amerika'daki en yenilikçi araba ve kamyonet üreten şirketlerden biridir. Daha hafif, daha verimli bir motora sahip, hatta daha aerodinamik versiyonlarını üretirlerse şaşırmam.
Diğer şirketler de muhtemelen Ford'u takip eder. Hatta bazı önemli yenilikler diğer şirketlerden gelebilir. Milyarder Elon Musk'ın sahibi olduğu Tesla otomotiv, birçok Amerikalının alabileceği tamamen elektrikli bir kamyonet yapmayı planlıyor...
Ve yeni motorların, yakıtların ve yakıt kullanımının gerçek geleceği de artık başlamış oldu. Doğru yapılırsa getirisi çok olabilir. Örneğin, kamyonetler daha ucuz olan sıkıştırılmış doğalgaz, metanol ve hatta doğalgazdan elde edilen motorinle çalışabilir.
Evet, enerji piyasalarında, kamyonet ve araba pazarında çok sayıda değişim yaklaşıyor. Hazır olun. Motorları çalıştırın.
Gelecek geliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.