Türkiye'nin Enerji Kaynakları: Elektrik

A -
A +
Türkiye'de elektriğin çoğu kömür, doğalgaz ve bunların ardından hidroelektrik santrallerinde üretilir.
Hidroelektriğin büyük kısmı Türkiye içindeki sulardan elde edilir. Bunun da önemli bir kısmı güneydoğudaki GAP projesindendir.
Türkiye'de elektriğin çok az bir kısmı petrolden üretilir. Türkiye petrolü İran, Azerbaycan, Rusya, Suudi Arabistan, Kazakistan ve Irak gibi yerlerden ithal etmektedir. İran en önemli petrol kaynağıdır... Türkiye, kullandığı petrolün yüzde 94'ünü ithal etmek zorundadır.
Türkiye'de petrolün çoğu ulaşım için kullanılmaktadır. Ülkenin elektrik üretimi için petrol kullanmaktan vazgeçerek başka kaynaklara yönelmesi çok akıllıca olmuştur.
Türkiye'de şimdiye kadar bilinen petrol kaynağı çok azdır. Bunun çoğu da ülkenin güneydoğusunda bulunur. Karadeniz Türkiye için önemli bir petrol kaynağı olabilir.  Eğer bu kaynaklar bulunup, doğru bir şekilde işletilirse, sadece elektrik için petrol ithal etme sorunu değil, çok daha büyük olan ulaşım için gerekli petrol sorunu da halledilebilir.
Türkiye ayrıca, Japonya, Fransa, Rusya ve diğer bazı ülkelerle nükleer santral konusunda büyük pazarlıklar yapmakta, ama Türkiye'de yapılacak bir nükleer santral daha uzun yıllar elektrik üretemeyeceği için bu tamamen konu dışı kalmaktadır. Nükleer santraller çok pahalıdır ve düzgün inşa etmek çok uzun zaman alır.
Türkiye 2023 yılına kadar elektriğin yüzde 30'unu rüzgâr ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından üretmek istiyor. Bu, elektrik üretimi için diğer kaynaklara duyulan ihtiyacı azaltabilir...
Elektrik üretiminde en büyük büyüme doğalgaz santrallerinde oldu. Türkiye'de doğalgaz kullanımı petrole göre çok daha hızlı artmaktadır ve enerji sektörü bunun en büyük nedenidir. Türkiye kullandığı doğalgazın çok küçük bir kısmını çıkarmaktadır... Türkiye doğalgazı İran, Rusya, Azerbaycan, Cezayir, Katar, Norveç ve Nijerya gibi ülkelerden ithal etmektedir. En önemli kaynağı Rusya'dır. Bu ülkeyi İran takip etmektedir...
Türkiye muhtemelen Doğu Akdeniz'de kendi doğalgaz sahalarını işletebilir. Jeoloji buna çok uygun gözüküyor. Türkiye'nin aynı zamanda karada da konvansiyonel olan ve olmayan doğalgaz potansiyeli var, ama en önemli kaynaklar ithalat ve deniz gözüküyor. Türkiye'nin konvansiyonel olmayan kaya gazı ve kaya petrolü rezervleri de var, ama ne kadarının çıkarılıp kullanılacağını zaman gösterecektir.
Türkiye elektrik üretmek için Güney Afrika, Rusya ve ABD gibi yerlerden çok miktarda kömür ithal etmektedir. Türkiye, taşkömürünün yaklaşık yüzde 90'ını ithal etmektedir. Ülkede çıkarılan kömür genelde linyit gibi yumuşak kömürlerdir. Linyit ve az miktarda taşkömürü üretimine rağmen, Türkiye büyüyen elektrik ihtiyacını karşılamak için giderek daha çok kömür ithal etmektedir.
Türkiye; Gürcistan, Bulgaristan, İran, Yunanistan ve Dağlık-Karabağ'dan elektrik ithal etmektedir. Eğer elektrik ihtiyacını karşılayamazsa daha çok ithal etmek zorunda kalacaktır.
Yani, bir daha ışıkları açtığınızda bu enerjinin Rusya, İran, Cezayir, Irak, Yunanistan, Norveç, Güney Afrika, Katar, Cezayir, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Kazakistan ve daha nice ülkeden geldiğini düşünün. 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.